Jak se vyznat v balicích papírech

Jak se vyznat v balicích papírech  

Mezi základní obalové materiály patří bez pochyby balicí papír. Na trhu je nepřeberné množství druhů, a tak není problém obstarat si právě ten, který zrovna potřebujete. V tomto článku se podíváme na výběr některých z nich.

Různé způsoby využití

Balicí papír má hned několik funkcí. Může sloužit jako primární obalový materiál při balení zásilek, ale můžete jej použít i jako ochranu povrchů, proklad do balíků nebo jako fixaci přepravovaných předmětů.

Firmy a e-shopy navíc vědí, že balicí papír lze snadno potisknout, a tak se skvěle hodí k marketingovým účelům.

Od obyčejného po exkluzivní

Snad nejčastěji používaným typem balicího papíru je tzv. šedák. Jak název napovídá, jedná se o papír šedé barvy, primárně určený jako vnější ochrana zásilek, ale skvěle poslouží i jako výplň volného prostoru v krabici nebo jako proklad. Přizpůsobí se každému tvaru. Díky své neprůhlednosti zaručuje diskrétnost přepravované zásilky. Jedná se zkrátka o univerzální, ekonomický, ekologický a praktický balicí papír.

Kraftový, nebo také sulfátový balicí papír je typ přírodního balicího papíru, který je velmi pevný a dobře popisovatelný.  Má většinou přírodní hnědou barvu, je dobře ohebný, neprůhledný a s univerzálním využitím. Používá se zejména při běžném balení výrobků různých tvarů. Pro svůj přírodní vzhled se hodí i na dekorativní dárková balení. Společně s krabicí z vlnité lepenky tvoří odolný jednodruhový ekologický obal. 

Gačovaný papír obsahuje vrstvu parafínu, který nepropouští vodu. Slouží tedy jako základní ochrana proti vodě a vlhkosti během přepravy a skladování. Jen je potřeba dávat pozor, aby nepřišel do styku s potravinami.

Bublinkový ražený papír se dodává ve formě rolí i archů. Jedná se o speciální balicí papír, který je strukturován mokrou ražbou. Členitý povrch s výstupky zajišťuje dobré tlumicí, protiskluzové a absorpční vlastnosti v porovnání s běžným balicím papírem. Vhodný např. pro balení sklenic, porcelánu či různého nádobí. Pro optimální ochranu produktů doporučujeme krabici vyplnit zmačkanou vrstvou papíru a zároveň produkt papírem několikrát obalit.

Bublinkový papír dodávaný v arších je oblíbený mezi malíři pokojů jako ochrana povrchů a podlah.

Hedvábný balicí papír je vyroben z tenkého a velmi jemného materiálu příjemného na dotek. I jinak obyčejným věcem dodá luxusní vzhled, proto se nejčastěji používá při balení kosmetiky, skla, porcelánu, bižuterie nebo oblečení. Hedvábným papírem můžete zboží obalit nebo ho použít i jako dekorativní proklad do krabic.

Dárkový balicí papír netřeba představovat. Jeho prodej stoupá zejména o Vánocích, ale samozřejmě se používá při jakýchkoliv dárkových balení.  Z obrovského množství barevných vzorů a motivů si vybere opravdu každý.

Balicí papír se snadno recykluje

Výhodou balicího papíru je jeho snadná recyklace. Společně s kartonovou krabicí a případně s papírovou lepicí páskou se jedná o jednodruhový obal.

Foto: Depositphotos.com

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!