Textilními doplňky vyšvihnete design domácnosti na profi úroveň

Textilními doplňky vyšvihnete design domácnosti na profi úroveň 

Proměna domácnosti, či alespoň malá obměna jejího vzhledu, nemusejí být ničím komplikovaným a ani drahým. Textilní doplňky různých velikostí, barev a vzorů dokáží v interiéru přímo kouzlit na objednávku. Přesvědčte se o tom sami, s pomocí naší malé inspirace.

Za málo peněz spousta designové muziky

Textilní doplňky, třeba z Pepco letáku, z letáku 4Home, Deco Doma a z dalších, upoutají pozornost na první pohled. Mohou to být polštáře, deky, přehozy, ubrusy, či třeba drobnější koberečky. Když si je v interiéru dobře rozmístíte a spolu vzájemně sladíte, přebijí i negativa, co vás v bytě rozčilují, ale zatím je nemůžete, nebo ještě nechcete řešit. Třeba proto, že čekáte, až děti trošku povyrostou.

Díky tomu, že se akce na textilní doplňky opakují, můžete je pořizovat postupně, aniž byste jednorázově zatížili rozpočet, či snižovali své úspory.

Jaký design upřednostnit? Severský je neutrální, praktický, a přitom líbivý

Severský styl interiérového designu zvaný hygge je cestou k levnému, a přitom účelovému i krásnému pohodlí. V bytech, které jsou vybaveny v souladu s tímto stylem, najdete sice méně nábytku, ale o to více textilních doplňků.

Polštáře všelikých velikostí a tvarů, deky různých výhřevností, přehozy pro rychlé zastlání postelí i koberce a koberečky pro měkký nášlap i pohodlné posezení na zemi. A v zimních měsících pro teplo od podlahy. To vše s cílem navození příjemné a útulné atmosféry, ale stále v mezích možností běžného zákazníka.

Jaké vybrat polštáře a přehozy

Seveřané se nebojí velkých a naducaných polštářů, ale ani drobných polštářků za záda. Upřednostněte modely s pratelnými povlaky. Nebo kupte zvlášť polštáře a zvlášť povlaky, které se vám budou líbit. Možná je zvládnete ušít i sami.

Severský styl je typický bezknoflíkovým řešením. Místo knoflíků a dírek ušijete jen delší pruh, který zastrčíte pod druhý konec povlaku. Zde je snadný návod pro začátečníky, jak si doma ušít povlak na polštář bez zapínání.

Jaké vybrat barvy? Ty nemá severský styl nijak přísně vymezené. Ani u polštářů, ani u přehozů na postel nebo sedačku, křeslo. Cílí spíš na způsob vybavení bytu, než na barevné ladění. Typické jsou kontrasty (tmavá sedačka a na ní světlé polštáře) nebo geometrické tvary v kontrastních barvách.

Jaké zvolit deky

Severskému stylu odpovídají deky měkké a hřejivé (na zimu). Nebo funkčně zpracovaná bavlna, která vás v létě příjemně přikryje při chladnějších večerech na balkoně či terase, ale nepřehřeje. Tabu nejsou ani třásně nebo 3D vzory přímo na dece. I u dek sáhněte po barvě kontrastní k většinovému vybavení místnosti.

Foto: Unsplash.com

Tradiční jsou na severu deky z čisté vlny. Užijete je především v chladnějších měsících. A co oceníte nejvíce, je dlouholetá výdrž. Vlna je materiálem, který snese kde co. Jen musíte vědět, jak se o ni starat a jaký prací gel jí prospěje. Máte-li slabost pro geometrické tvary, sáhněte po dekách s keprovou strukturou. Ta na dece vykouzlí výrazné diagonální linie.

Které koberce ladí se severským pojetím designu

Koberce měkké a hřejivé, a téměř vždy světlé. Přitom ve znamení jednoduchosti, funkčnosti a minimalismu. Proč světlé? Aby v interiéru zajistily co nejmenší ztrátu světla. Musíme si uvědomit, že světlo je ve skandinávských zemích od podzimu až do jara velkou vzácností. Proto se tu lidé vždycky snažili pokrývat podlahu krémově zbarvenými koberci.

Vzory přizpůsobte celkovému vzhledu ostatního vybavení vašich místností. Čím jednodušší styl nábytku, tím výraznější vzory můžete na kobercích mít. Rozhodně nic nezkazíte, když se vzorům zcela vyhnete, nebo zvolíte jen tenké linie.

Pamatujte, že textilie vždycky zútulní interiér, ať už vlastního bydlení, nebo jen na přechodnou dobu pronajatého bytu. Právě textilie si můžete kdykoliv sbalit s sebou a rychle s nimi zútulnit nová místa, v nichž jste se rozhodli zabydlet.

Foto: Unsplash.com

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!