Svěřenský fond: Flexibilní nástroj správy majetku

Svěřenský fond: Flexibilní nástroj správy majetku 

Svěřenský fond je právní institut, který umožňuje správu a rozdělení majetku za účelem ochrany a plnění určitých cílů. Jedná se o zvláštní formu majetkového fondu, ve kterém zakladatel (osoba zřizující fond) převede majetek do vlastnictví fondu a pak ho spravuje ve prospěch určitých osob – prospěchů (beneficiářů) nebo za určitým účelem. Svěřenský fond je právnickou osobou, která má své vlastní jmění a orgány.

Flexibilita je jedním z hlavních přínosů svěřenských fondů. Zakladatel může určit pravidla, podle kterých se majetek svěřenského fondu spravuje a jak se rozděluje. Může například určit, jakým způsobem majetek správce fondu investuje, jaké částky mohou být vypláceny beneficiářům nebo jaké účely má fond podporovat. Díky této flexibilitě se svěřenský fond často využívá jako nástroj pro správu a předávání majetku v rámci rodiny, ochranu dědiců nebo podporu charitativních a vzdělávacích projektů.

V České republice byl svěřenský fond zaveden zákonem v roce 2014. Příkladem svěřenského fondu v ČR může být Fond Nadace Via vytvořený švýcarskou nadací s cílem podpory vzdělávání a rozvoje dětí a mládeže v ČR. Fond Nadace Via spravuje a poskytuje finanční prostředky na projekty v oblasti vzdělávání a rozvoje potenciálu dětí a mládeže.

V mezinárodním kontextu lze uvést několik příkladů svěřenských fondů založených celebritami. Například herec Brad Pitt založil Brad Pitt Foundation, která se zaměřuje na pomoc postiženým komunitám a podporu udržitelného rozvoje. Dalším příkladem je zakladatel společnosti Microsoft, Bill Gates, který prostřednictvím Bill & Melinda Gates Foundation podporuje vzdělání, zdravotnictví a další sociální a humanitární iniciativy po celém světě.

Svěřenské fondy se staly oblíbeným nástrojem pro správu majetku také mezi celebritami. Například známý herec George Clooney založil Clooney Foundation for Justice, která se zaměřuje na ochranu lidských práv, podporu vzdělávání a boj proti chudobě. Podobně i herečka Angelina Jolie založila Jolie-Pitt Foundation, která se angažuje v oblasti humanitární pomoci, rozvoje a ochrany lidských práv.

V zahraničí je také známý příklad svěřenského fondu Rockefeller Foundation, který byl založen rodinou Rockefellerů. Tento fond se zaměřuje na podporu vzdělání, zdravotnictví, životního prostředí a sociální spravedlnosti. Dalším příkladem je Chan Zuckerberg Initiative založená Markem Zuckerbergem, zakladatelem Facebooku, a jeho manželkou Priscillou Chan. Tento svěřenský fond podporuje projekty v oblasti vzdělávání, vědy a snahy o léčbu nejvážnějších onemocnění.

Svěřenské fondy tedy představují významný nástroj pro správu majetku a podporu různých sociálních, humanitárních a charitativních projektů. Jejich flexibilita a schopnost přizpůsobit se individuálním potřebám zakladatele přispívá k jejich rostoucí popularitě.

Foto: My Resources

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!