Festival Open House Praha 2023 nabídne zdarma vstup do více než 100 otevřených architektonických skvostů

Festival Open House Praha 2023 nabídne zdarma vstup do více než 100 otevřených architektonických skvostů 

Více o akci...

13kvě - 19kvě celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Festival otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 15. do 21. května 2023. Devátý ročník svátku městské architektury o víkendu zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostorů na celém území hlavního města. V týdnu od 15. května bude připraven i doprovodný program, jehož součástí jsou tradičně komentované procházky, přednášky a diskuze.

V letošním roce s námi mohou lidé zcela zdarma navštívit o víkendu 109 běžně nepřístupných budov a areálů. Jsou to místa, která pravidelně míjíme, aniž bychom měli šanci zjistit, co se skrývá za jejich fasádami a ploty. Nejen, že mezi nimi najdeme skvosty pražské architektury a designu, ale lidé se také na komentovaných prohlídkách dozví fascinující příběhy, které často stojí za jejich realizacemi, ať už se jedná o historické budovy, rekonstrukce, či moderní projekty. Díky nim a pestrosti architektury, kterou Praha nabízí, se můžeme na chvíli zastavit, zamyslet a užasnout,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

Festival Open House Praha je určen pro širokou veřejnost a jeho mottem je Architektura pro všechny. Vstupy do budov o víkendu jsou zdarma a organizátoři se zaměřují na co největší bezbariérovost programu pro různé skupiny obyvatel. Víkendový program nabízí speciální prohlídky pro děti, dále pak osoby se sluchovým či zrakovým postižením a nezapomíná ani na cizince dlouhodobě žijící v Praze.

Trio výročí Prager – Machoninová – Barvitius

Organizátoři připomenou architekta Karla Pragera, jednoho z nejvýznamnějších českých architektů 2. poloviny 20. století, od jehož narození v létě uplyne 100 let. V programu jsou zastoupeny jeho realizace z různých období. Návštěvníci se budou moci poprvé podívat do bývalé pobočky Komerční banky na Smíchově, vysokoškolského areálu z 90. let v Jinonicích nebo zákulisí Nové scény ND, která letos slaví 40 let od otevření.

Výraznou architektkou tohoto období je také Věra Machoninová, která letos v září oslaví významné jubileum. Její tvorba ve stylu brutalismu je zastoupena v programu administrativní budovou Teplotechny a obchodním centrem DBK (dříve Dům bytové kultury), které je považováno za jedno z vrcholných děl poválečné architektury u nás.

Třetím architektem, jemuž je letošní program věnován, je Antonín Viktor Barvitius, který se narodil před 200 lety. Při této příležitosti budou zpřístupněny Gröbeho vila v Havlíčkových sadech, Lannova vila v Bubenči a kostel sv. Václava na Smíchově. „Působivá bazilika patří k nejvýznamnějším příkladům české novorenesanční architektury u nás. Dominantou interiéru je Barvitiův hlavní oltář z několika druhů kararského mramoru nebo netradiční dřevěný zlacený kazetový strop,“ říká Klára Veselá. Doprovodný program se bude věnovat i architektově funerální tvorbě

Novinky v programu

Jednou z 27 novinek programu je bývalý hotel Intercontinental, který v současné době prochází finální fází rozsáhlé rekonstrukce a již brzy bude jeho provoz obnoven pod názvem Fairmont Golden Hotel Prague. Jelikož v budově stále probíhají stavební práce, vstup do tohoto objektu bude možný pouze po předchozí registraci.

Letos poprvé se také pro veřejnost po rozsáhlé rekonstrukci otevře administrativní a odbavovací budova mezinárodního Letiště Václava Havla, Terminál 4, nejstarší část pražského letiště určená pro vládní delegace. Funkcionalistická budova z návrhu architekta Adolfa Benše získala ihned po svém dokončení v roce 1937 zlatou medaili na Mezinárodní výstavě umění a techniky v Paříži. Lidé se podívají do prezidentského či vládního salonku a vstoupí do míst, která na našem území přivítala amerického prezidenta Baracka Obamu nebo papeže Jana Pavla II.

Z vládních budov bude poprvé v rámci festivalu zpřístupněna i monumentální budova Ministerstva dopravy ČR na nábřeží Ludvíka Svobody, bývalé sídlo Ústředního výboru Komunistické strany Československa. Festival otevře také brány Nostického paláce, pozdně barokního sídla Ministerstva kultury ČR, kde bude k vidění pracovna ministra, galerie, kulečníkový sál nebo kaple.

V programu festivalu si každý přijde na své. Ti, kdo se nebojí výšek, mohou vystoupat na několik vodárenských věží nebo střechy a terasy výškových budov, například do 27. patra budovy bývalého Motokovu na Pankráci (dnes City Empiria). Otevře se také celá řada škol a vzdělávacích institucí, historické paláce, designové kanceláře, hotely, a dokonce i krematorium. Mezi letošní zajímavosti patří Keramický salonek od Jana Kotěry nacházející se v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historické loděnice v Podolském přístavu – loděnice Českého Yacht Klubu, jednoho z nejstarších jachetních klubů ve střední Evropě, který letos slaví 130 let od založení a plovoucí loděnice TJ Tatran Praha

Většina budov a prostorů je otevřena po oba víkendové dny od 10 do 18 hodin, existují ale výjimky. Konkrétní časy zpřístupnění a další informace, například o bezbariérovosti, najdou potenciální zájemci zde. Vstup do budov je zdarma.

Foto: Open House Praha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!