Premiérová inscenace Jak umět krást – příručka mezinárodní zlodějiny v Rokoku

Premiérová inscenace Jak umět krást – příručka mezinárodní zlodějiny v Rokoku 

Městská divadla pražská uvedou v české premiéře inscenaci Oleksije Doryčevského Jak umět krást s podtitulem Příručka mezinárodní zlodějiny. Premiéra se uskuteční 24. března v Rokoku.

 „Stačí jedna lež. A všechno hned vypadá jinak," zazní z jeviště. Díky tomu si můžete dopřát vše, po čem toužíte a co vám nepatří. Prostě to ukradnete. Můžete ukrást ledničku, kolo, televizi, ale také báseň nebo kus historie. A kdo chce dobře krást, musí dobře lhát. Také jste se učili, že Gogol je ruský spisovatel?

Režisér Oleksij Doryčevskyj je ukrajinský uprchlík žijící a tvořící v tuto chvíli v Německu, který se přihlásil do projektu MDP IMAGINE UA. Je prvním profesionálním ukrajinským režisérem, který tvoří se zdejším souborem a ve svém autorském kabaretu nás provede základními pravidly, jak si přivlastnit duši jiných národů. Ke zrodu textu a jeho uvedení v Praze říká: „Z toho, že Metropolitní muzeum nakonec uznalo ukrajinské umělce za ukrajinské až nyní – je jasné, jak velký je problém ukrajinské identity v zahraničí. Když požádám někoho v Německu nebo v České republice, aby jmenoval alespoň jednoho ukrajinského umělce, skladatele nebo spisovatele, nejmenuje většinou nikoho. Ale ruské umělce dokáže vyjmenovat bez problému. Diplomacie s Ukrajinou je stále vedena shora, protože existuje intuitivní vědomí, že nemáme nic. Abyste mohli světu ukázat svá díla, museli jste jet do Moskvy nebo Petrohradu – definovat svou identitu jako ruskou, a teprve pak jste se mohli prezentovat v zahraničí. Příběhy o odporu a zachování vlastní identity často končily cestou na Sibiř. Proto také my Ukrajinci známe jen málo svých hrdinů. Byl bych rád, aby se nyní na Ukrajině i ve světě objevovaly pravdivé informace o našem ukradeném intelektuálním dědictví.

Nenechat se okrást o majetek, zemi a kulturu vyžaduje nepodlehnout strachu a bránit to nejcennější. Za co všechno se tedy bojuje? Za hodnoty, které nelze získat podvodem.

V hlavních rolích se objeví Beáta Kaňoková, Sára Affašová a Viktor Dvořák. Hereckou trojici doplní ukrajinská hudebnice Katja Gapočka.

Foto: archiv MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!