Česká faustovská tragikomedie o Karlu Čurdovi na prknech Rokoka

Česká faustovská tragikomedie o Karlu Čurdovi na prknech Rokoka 

Městská divadla pražská uvedou světovou premiéru hry režiséra Davida Jařaba. Karel Čurda jako nešťastná oběť neřešitelné situace, nebo největší český zrádce 20. století? Premiérová inscenace se uskuteční 25. února v Divadle Rokoko.

Jeden z nejodvážnějších hrdinných parašutistů, nebo proradný gestapácký ďábel? Na tyto otázky nelze jednoznačně odpovědět, jelikož v životě nechvalně známé osobnosti českých dějin byla bezpochyby období, kdy byl jedním, i období, kdy byl druhým. Byla to ale stále tatáž bytost? A pokud ano, co se s ní stalo?

Když se Karel Čurda jednoho rána probudil z temných snů, zjistil, že se přes noc proměnil v odpornou zrůdu. Měl na sobě rajtky, pod nosem knírek, na nohách lesklé holínky a na dveřích jeho nového bytu bylo na cedulce napsáno: Karl Jerhot. Svoji novou identitu přijal.

V roli Karla Čurdy se představí Martin Donutil a v roli švejkovského čističe bot Robert Mikluš. Dále se můžete těšit na Aleše Bilíka, Ivanu Uhlířovou, Renátu Matějíčkovou a Martinu Jindrovou. Nová tragikomedie začíná na prknech Divadla Rokoko a končí na schodišti Petschkova paláce, bývalé nechvalně proslulé ústředny pražského gestapa. Po konci představení v Rokoku se tak mohou diváci formou audiowalku vydat do Petschova paláce a zažít epilog inscenace.

Divadelní tvůrci inscenace Čurda, hrdina jedné prohry předkládají proměny jedné osobnosti, kterou podle jména každý zná, ale málokdo se pokusil hledat příčinu jejího chování.

Atentát na Heydricha má své hrdiny i své zrádce. Režisér David Jařab se pokouší porozumět, co přivedlo Karla Čurdu ke skutkům, které stály Čechoslováky více než 250 lidských životů. Rešerše pramenů byly důkladné, ale nikdy jsem neusiloval o historickou studii. Divadlo má své zákonitosti a vyžaduje jiné uchopení než třeba literatura faktu. Divadlo potřebuje (spíše než informace) emoce, aby mohlo do divákovy mysli proniknout a zapůsobit. Proto je i můj Karel Čurda odrazem nejen dobových pramenů, ale i současných úvah o vydělenosti, předurčenosti a cestě k selhání. Nesnažím se ho omlouvat, ale nějak pochopit. Vážně i s ironickou nadsázkou,“ říká režisér inscenace.

Vstupenky na inscenaci Čurda, hrdina jedné prohry je možné zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských nebo on-line na webu. Rezervace vstupenek je možná také e-mailem na rezervace@m-d-p.cz nebo na telefonním čísle 222 996 114.

Foto: archiv Městská divadla pražská

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!