V módě jsou domácí večeře. Co nakoupit do dlouhodobějších zásob?

V módě jsou domácí večeře. Co nakoupit do dlouhodobějších zásob? 

Říkáte si, že půjdete s módou a trendy? Pak je jistě nesledujete jen v oblékání, bydlení nebo sociálních sítích, ale budete je chtít následovat i v jiných oblastech života. Velký comeback teď zažívá móda doma připravované stravy, zejména večeří, které jsou pro většinu rodin jediným okamžikem dne stráveným společně a alespoň trošku v klidu. Podívejte se, bez čeho se ve spíži neobejdete, pokud chcete kdykoliv uvařit alespoň jednoduchou domácí večeři.

Jak na první nákup, když se rozhodnete pravidelně vařit doma?

Pokud chcete začít pravidelně připravovat domácí jídla, budete se muset zásobit alespoň tím nejdůležitějším, bez čeho se snad žádný recept ani neobejde. To je sůl, cukr, olej (resp. tuk), ocet a základní koření - v našich končinách především pepř a paprika, případně kmín a nějaké bylinky. Tyhle věci nesmějí v kuchyni dojít nikdy, protože bez nich vlastně neuvaříte.

K dalším potravinám, jež se vyplatí mít v dlouhodobějších zásobách, jsou trvanlivé potraviny určené jak k přímé konzumaci, tak i k tepelnému zpracování. Výhodou je jejich možnost hromadného nákupu v akcích supermarketů, protože vám doma vydrží opravdu dlouho. Sem tam prohlédněte nový leták Kaufland a aktualizujte si nákupní seznam o trvanlivé potraviny v akci. Seznam k nákupu rozdělíme podle toho, kde můžete potraviny bezpečně po delší čas skladovat.

Foto: unsplash.com

Co napoprvé nakoupit do spíže (a průběžně doplňovat)

Už asi tušíte, že byste doma vždycky měli mít:

  • těstoviny

  • rýži

  • luštěniny

  • mouku - alespoň hladkou a polohrubou

  • ovesné vločky

  • krupici nebo krupičku

  • strouhanku

  • směs na knedlíky

  • suchary

  • sušené maso

  • sušené ovoce a oříšky, semínka

  • zavařené ovoce a zeleninu

  • masové a rybí konzervy

  • suchý salám (trvanlivý i v teple)

  • případně trvanlivé veganské náhražky masa

  • prášek do pečiva

  • vanilkový cukr

  • pudink v prášku

  • alkohol na vaření a pečení, tedy rum a víno

  • bujóny

Co napoprvé pořídit do lednice – a průběžně dokupovat

Jestliže máte k dispozici větší lednici, vždycky byste v ní měli mít:

  • cibuli

  • česnek

  • papriku

  • mrkev

  • jablka

  • zelí a pekingské zelí

  • trvanlivé mléko

  • trvanlivou smetanu

  • vejce (čerstvá a nepoškozená vydrží i několik týdnů, pokud je uchováte v lednici)

  • hořčice a další trvanlivé omáčky

A pokud vaše domácnost disponuje mrazákem (což je pro pravidelnou přípravu večeří ze surovin za akční ceny v podstatě nezbytné – alespoň malý mrazák v lednici), vždy byste v něm měli mít připraveno maso koupené v akci, zeleninové směsi na vaření, houby, ovoce, průběžnou zásobu pečiva, plus místo na uchování případných přebytků, které můžete za pár dní zase rozmrazit - a máte je jako najité.

Pak zbývají už jen průběžné nákupy podle toho, na jaký recept se dnes chystáte…

Zahrnout do seznamu i polotovary a konzervy?

Ano i ne. Odpověď na tuto otázku není nikdy jednoduchá a hlavně nikdy stejná. Konzerva s rybou je skvělý nápad. Obsahuje totiž jen samotnou rybu a vlastní šťávu, případně olej, plus nějaké koření. Ale konzerva s hotovým pokrmem, jako je třeba segedínský guláš, to už takové terno není – zejména co se týká použitého množství soli, přídatných látek a konzervantů.

Naopak rajčata v konzervě se dají jedině doporučit, protože bývají zpracovávána sezónní rajčata, která dozrála přirozenou cestou, a tak jsou nejen chutnější, ale i nabídnou vyšší obsah tělu prospěšných látek. A takto bychom mohli pokračovat kus od kusu…

Co když ani trvanlivou potravinu nespotřebujete včas?

Tady vlastně máte dvě možnosti. Buď trochu přetáhnout dobu minimální trvanlivosti (což třeba u těstovin není žádný problém, ale u rýže už to může být na pováženou - některé druhy oxidují a pak nepěkně voní). Anebo se obrátit na potravinovou banku, která je jistě i ve vašem regionu.

Že jste o nich doposud moc nezaslechli? Pak vězte, že: „Potravinové banky získávají potraviny od obchodních řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové pomoci, od pěstitelů, producentů či jednotlivců a distribuují je dobročinným organizacím. Jejich prostřednictvím se potraviny dostávají k dětem i dospělým v nouzi.“ Podrobnosti o jejich fungování a možnostech darování nadbytečných potravin najdete na stránkách PotravinovéBanky.cz.

Foto: unsplash.com, Hyperia s.r.o.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!