Jak hledat levný nábytek v době drahoty?

Jak hledat levný nábytek v době drahoty? 

S rostoucími cenami musí spořit skoro každý. Jak to udělat s věcmi, jejichž nákup nejde odložit? Je to nakonec celkem snadné: poohlédněte se po osvědčených slevových akcích nebo po starších kouscích v bazarech, aukcích, či přímo od jejich prodejce. Máme pro vás konkrétní tipy:

1. Facebook marketplace

Jistě jste už mnohokrát na Facebooku (Meta) natrefili na symbol prodejního stánku, když jste v kanálu příspěvků prohlíželi levou stranu obrazovky. je symbolem pro facebookový Marketplace neboli tržiště. Avizovaným záměrem Facebooku je podpořit lokální obchodování jeho uživatelů jak s novými, tak s použitými věcmi. A věřte, že na levný nábytek tu narazíte poměrně často.

Služba je dostupná každému, kdo má vlastní profil na Facebooku. Stačí jen kliknout na Marketplace - a pak na to zboží, co se vám líbí a měli byste o něj zájem. Následně můžete kontaktovat prodejce. Pro samotný kontakt jsou tu k mání dvě cesty: 

  • automatická zpráva s textem „Je to dostupné?“, která se prodejci odešle i s vašimi kontaktními údaji na Facebooku. Zpráva se odešle po kliknutí na tlačítko „Odeslat

  • nebo kliknete na tlačítko „Poslat zprávu“, čímž se vám otevře možnost napsat prodejci svou vlastní zprávu a odeslat ji, opět se automaticky odesílá s vašimi kontaktními údaji.

Jakmile prodejce kontaktujete, zboží se zapíše do historie vašeho účtu, a to pod položky: Váš účet - Vaše inzeráty. Zde najdete oddíl pro nákupy na Marketplace a všechny vyjádřené zájmy o zboží i následné konverzace s prodejcem.

Výhodou Marketplace je možnost nechat si vyhledat jen inzeráty konkrétních věcí a dokonce od prodejců v konkrétním místě tak, abyste pro případné zboží nemuseli jezdit daleko. Facebook umožňuje nastavit si upozornění, jakmile vám z Marketplace dorazí jakákoliv odpověď.

2. Aukro

Portál Aukro byl založen primárně pro aukce. Do aukce může prodejce dát jakoukoliv legální věc, kterou touží zpeněžit. Kupující během stanoveného času přihazují částky podle výše svého zájmu o danou věc - a vítězí ten, který před ukončením aukce nabídl cenu nejvyšší.

Ale Aukro funguje i jako klasický inzertní server, kde prodejci za jimi stanovenou cenu nabízejí k podeji věci nové i použité, včetně nábytku. Způsob komunikace s prodejcem je podobný jako u Marketplace, jen je nutné počítat s tím, že odpovědi budou chodit do vámi nastavené emailové schránky. A případná další komunikace bude také emailová.

Abyste Aukro mohli využít pro nákup levného nábytku, je nutno se zaregistrovat a vyplnit o sobě základní osobní a kontaktní údaje. I zde můžete filtrovat nabídky dle vlastních preferencí, i zde se vám ukládá historie komunikace s prodejci.

3. Slevová sekce Biano

Projekt Biano.cz je vyhledávačem a srovnávačem nábytku z více než tisíce obchodů s nábytkem. Díky moderním technologiím, jako je třeba mobilní telefon, můžete na Biano.cz nakoupit pohodlně a chytře to, co je pro vás nejlepší z aktuální nabídky mnoha obchodů. Vybírat se dá dokonce i podle fotek z vašeho mobilu, které jste pořídili, když jste na svých cestách potkali zajímavé vybavení do bytu.

Tak jak na Biano.cz sledují nabídku samotného nábytku, sledují bedlivě i všechny slevové akce a zvýhodněné nákupy, které jsou v  obchodech pořádány. Z jednoho místa se tak ihned dozvíte, ve kterém obchodě právě mají přesně tu skříň, kterou právě potřebujete, ale s příjemnou slevou.

Foto: fizkes / Shutterstock.com

4. Lokální charity

Ve větších městech lze potkat lokální charity, například charitativní ADRA obchody. V nich můžete nejen nakupovat, ale můžete do nich i darovat. Jedná se o dobročinné obchody, takže z prostředků získaných prodejem jsou pak financovány a rozvíjeny dobrovolnické aktivity. Změřeny jsou na pomoc dětem, seniorům, lidem se zdravotním postižením či dlouhodobě nemocným.

Nákupem levného nábytku v charitativním obchodě tak vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou: vy si pořídíte levný nábytek, ale zároveň tím přispějete na pomoc potřebným. Obchody je nutné navštívit osobně - jejich přesné adresy a otevírací dobu najdete online.

5. Šatník

Jste-li samoživiteli, můžete využít možnosti zdarma získat věci nabízené skrze projekty „Šatník“. Často mezi věcmi určenými k rozebrání naleznete právě i nábytek. Provozovateli šatníku jsou buď jednotlivci (novinářka Nora Fridrichová) nebo charitativní organizace (ADRA). Zdarma jsou zde věci sice jen pro matky samoživitelky a otce samoživitele, ale i to je značné procento populace v produktivním věku.

Všechny šatníky je možné navštívit pouze osobně - avšak až po online registraci, při níž zájemci o návštěvu své samoživitelství prokáží. V Šatníku Nory Fridrichové mohou samoživitelé dokonce i pracovat, přičemž za každou směnu dostávají zaplaceno potravinami, které byly pořízeny z veřejné finanční sbírky. Služby Šatníku se stále rozšiřují, dokonce již i o profese (Šatník Jobs) nebo doučování dětí.

6. Mimibazar.cz

Původně bazar s oblečením pro miminka a pro děti, se postupem času rozrostl na poměrně velký portál nabízející věci použité i nové. V kategoriích je dnes již i nábytek - a vedle dětských postýlek, židliček a ohrádek tu najdete třeba i sedačku do obytné kuchyně - samozřejmě za zajímavé ceny.

Samotný proces nákupu funguje podobně jako na jiných inzertních serverech s tím, že komunikace s prodejcem se zahajuje přímo u prohlíženého zboží, ale pokračuje emailem. Na stránkách Mimibazaru není nutné být registrován, abyste nakoupili.

7. Bazoš.cz, či Sbazar.cz

I další inzertní servery jsou zaměřeny na nabídku použitého nábytku z domácností, a na poptávku po něm. Uvádíme jen dva největší - avšak zdaleka nejde o jediné, které na českém trhu fungují. Na těchto portálech je možné výhodně nakoupit vše, co zrovna potřebujete, celý proces je navíc, díky velikosti obou portálů, poměrně rychlý.

Denně tu přibývají stovky položek. I zde se dá třídit nabídka dle kategorií, ale zejména podle místa, kde je nábytek k prodeji nabízen - abyste si zvolili například dojezd jen do 50 km, protože dál se to při dnešních cenách pohonných hmot (až na výjimky) nevyplatí.

8. Místní kamenné bazary

Zapomenout nesmíme ani na klasické kamenné bazary, které jsou provozovány v mnoha městech. Jde v podstatě o jakýsi second-hand, ale zaměřený na velké věci, jako je nábytek nebo velké spotřebiče sloužící v domácnostech. Pokud je budete častěji navštěvovat, budete pravidelně nacházet potřebné vybavení do bytu za velmi příjemné ceny.

9. Exekuční aukce na Exdražby.cz

Potrál Exdražby.cz je centralizovaným portálem, kde se scházejí informace o všech dražbách všech věcí, které se staly předmětem exekučního řízení. Do aukcí se sem dostávají jak nemovitosti nebo auta, tak i drobné věci do domácnosti, včetně nábytku. Cena se předem odhadnout nedá, neboť se zde prodává formou aukce. Na původní kupní cenu z obchodu se však nevyšplhá.

Foto: p_ponomareva, Shutterstock

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!