Thor, Marienbad a Hvězdné nebe. Týdenní tipy od 4. července do 10. července

Thor, Marienbad a Hvězdné nebe. Týdenní tipy od 4. července do 10. července 

Letní prázdniny a dovolené začínají, ovšem o svou pravidelnou dávku kultury rozhodně nepřijdete. Náš týdenní přehled tentokrát přináší: Thora v kinech, Hvězdné nebe v galerii GASK, excentrického Jacka Whitea, Moře u Mělníka, Marienbad Film Festival nebo Radiokempy Frekvence 1.

Thor: Láska jako hrom

Do kin tento týden zamíří další premiéra filmu na motivy komiksů o superhrdinovi Thorovi. Thor (Chris Hemsworth) tentokrát usiluje o nalezení vnitřního míru - to mu ovšem překazí nový nepřítel na obzoru, galaktický zabiják bohů Gorr (Christian Bale). 

Thor požádá Valkýru (Tessa Thompson), Korga (Taika Waititi) a svou ex-přítelkyni Jane Foster (Natalie Portman), která – k Thorovu překvapení – ovládá mocné kladivo Mjolnir stejně jako mocný Thor. Společně se vydávají na vesmírné dobrodružství, aby odhalili tajemství Gorra a zastavili ho dříve než bude pozdě.

Hvězdné nebe v GASK

Výstava Hvězdné nebe, která mapuje spolupráci královédvorského textilního továrníka Josefa Sochora a jeho synů s vůdčími osobnostmi tehdejší umělecké scény, bude od 10. července k vidění v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

V expozici se objeví práce Františka Kysely, Aloise Fišárka, Aloise Wachsmana, Jiřího Trnky, Karla Svolinského, Josefa Čapka, Toyen nebo Marie Fischerové-Kvěchové. Výstava nese název podle monumentální tapiserie Hvězdné nebe autora Františka Kysely, jež zobrazuje postavení nebeských těles v den vzniku samostatného Československého státu. Výstava potrvá do 9. října 2022.

Zdroj: Galerie GASK

Jack White ve Foru Karlín

Famózní kytarista Jack White, dvanáctinásobný držitel ceny Grammy, zakládající člen skupin The White Stripes, The Raconteurs a The Dead Weather, se po dlouhých osmi letech vrací do Prahy.

Svým fanouškům zde představí rovnou dvě nová alba - Fear of the dawn a Entering Heaven Alive. Jack White zahraje ve Foru Karlín 5. července, jako předkapela se představí Doctor Victor, rockové power trio v čele s frontmanem Vojtou Burešem alias Victorem.

Moře u Mělníka

Na mělnické náplavce znovu vypukne populární festival Moře u Mělníka. Od 5. do 10. července čekají návštěvníky dny plné divadelních představení, koncertů, tvůrčích dílen, kulinářských show a skvělého jídla a pití. Mimo jiné se představí Deadtown Divadla bratří Formanů, Radim Vizváry se svým Sólem, na své si přijdou i děti v rámci dětských představení a tvůrčích dílniček.

Marienbad Film Festival

Festival, zaměřený především na film. Film jako médium. Film jako technologii. Film jako předmět zájmu tvůrců i diváků. Mezinárodní festival věnovaný experimentálním a nezávislým filmům se uskuteční v termínu od 7. do 10. července v mariánskolázeňském hotelu Lesní Mlýn ‒ Donbas. Letošní ročník nese téma „Pamatuji si, ale nevzpomínám si na to“, inspirované básní českého experimentálního básníka Petra Kabeše.

Festival při této příležitosti vzpomene na 100. výročí narození autorů filmu Loni v Marienbadu. Vedle pocty režisérům francouzského nového románu uvede retrospektivu experimentální filmařky a umělkyně Anny Kryvenko, která často pracuje s nalezeným materiálem a hledá ve svých filmech historické spojnice k současným událostem. Představí i selekci filmů kameramana Michala Blechy a snímky francouzsko-amerického vizuálního umělce a filmaře Erica Baudelaira

Radiokempy Frekvence 1

Tým Frekvence 1 vyráží o prázdninách na tradiční roadshow po českých a moravských kempech. Návštěvníci Radiokempů se mohou těšit na živé vysílání s oblíbenými moderátory, posezení u táboráku, opékání buřtů, různé soutěže, překvapení a vystoupení hudebního hosta. V této roli se vystřídají Rybičky 48, MIG 21, Buty, Marta Jandová, Tomáš Klus nebo Mirai.

Frekvence 1 bude tento týden vysílat z Autocampu Mělník (6. července). Další zastávky budou: Camping Rožnov pod Radhoštěm (13. července), Camp Dolce Trutnov (20. července), Autocamp Osek (27. července), Autocamp OSTENDE Plzeň Bolevák (3. srpna) a Camping Lipno Modřín (24. srpna). Vstupy na akce jsou zdarma.

Úvodní foto: Divadlo bratří Formanů - Deadtown

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!