Vary, umělci mezi kabely i roztančená Ostrava. Týdenní tipy od 27. června do 3. července

Vary, umělci mezi kabely i roztančená Ostrava. Týdenní tipy od 27. června do 3. července 

Dlouho vyhlížené letní prázdniny jsou tu a s nimi i náš pravidelný týdenní přehled. Tentokrát si nenechte ujít karlovarskou filmovou přehlídku, pražskou část festivalu KoresponDance v továrně na kabely nebo taneční rytmy ve stínu vítkovických věží.

Kinobus DPP

Během posledních dnů školního roku startuje v metropoli pravidelné autobusové kino, které do různých pražských čtvrtí zdarma doveze nové populární tituly. První zastávkou budou Čakovice, kde se diváci mohou od pondělí 27. do čtvrtka 30. června mohou těšit na hartlovku Prvok, Šampón, Tečka a Karel nebo na německou verzi komedie Téměř dokonalá tajemství podle italské předlohy Naprostí cizinci. V příštím týdnu míří promítání na holešovické Výstaviště. Tipy na další pražská letní kina najdete zde.

KoresponDance

Předzvěstí prázdninové části site-specific festivalu současného tance ve Žďáru nad Sázavou bude v úterý 28. června jednodenní program umístěný do nevšedních industriálních prostor v hlavním městě. Od odpoledních do nočních hodin se v hostivařské Pražské kabelovně uskuteční free style battle, vystoupení žonglérů či akrobatů, a především novocirkusové představení Továrna v pohybu se zapojením místních zaměstnanců, v němž nebude nouze o dechberoucí vizuální stránku ani humor. Vstup je zdarma.

Pavel Šporcl: Paganiniana

Vůbec poprvé předvede v prostorách Chodovské tvrze v Praze svůj projekt Paganiniana na počest nejslavnějšího houslového virtuose tuzemský mistr tohoto smyčcového nástroje. V repertoáru koncertu bude v úterý 28. června vycházet z díla Paganiniho vrstevníků i skladatelů dvacátého století, kteří se jím nechali ovlivnit. Zazní tak třeba Ernstova Poslední růže i Šporclovo aranžmá české hymny.

Sousedská snídaně

Po dvou letech od prostřeného stolu na Karlově mostě se oblíbená komunitní událost přesouvá do samotného historického srdce metropole. Přinést něco k snědku a společně posnídat se známými i neznámými sousedy budou moci Pražané ve středu 29. června od šesté do desáté hodiny ranní na Staroměstském náměstí.Komunitní rozměr místa postupně zmizel a my bychom ho chtěli opět oživit,” podotknul organizátor akce a kavárník Ondřej Kobza.

S pravdou ven

Petr Rychlý a Luboš Veselý se objeví v divoké konverzační přestřelce o nejistotách, selháních a zodpovědnosti, kterou ve čtvrtek 30. června v premiéře uvede pražské Divadlo Kalich v rámci Hvězdného léta pod Žižkovskou věží. Ztvární prezidenta republiky a jeho novopečeného psychiatra, který ho má pomoci připravit na inaugurační projev. Pod komedií je podepsáno francouzské duo, známé mimo jiné hrou Jméno.

Via vitae

V malířské a kreslířské tvorbě čtyřiadevadesátileté Věry Novákové lze nalézt odrazy rozmanitých výtvarných tendencí druhé poloviny minulého století. Výstava v pražském DOXu nebude klasickou retrospektivou, ale výběrovou přehlídkou naznačující autorčin bohatý a hluboký život, v němž se věnovala i knižní nebo časopisecké ilustraci či experimentům s písmem a slovem. K vidění bude od čtvrtka 30. června.

Beats for Love

Fanoušci elektroniky a tanečních rytmů se sjedou na prodloužený víkend do ostravských Dolních Vítkovic. Od pátku 1. do pondělí 4. července je rozpohybují hvězdní žánroví interpreti a DJové, ať už britsko-norský producent Alan Walker, nizozemská ikona Armin van Buuren nebo třeba Australan aktualizující jazzové prvky Timmy Trumpet. Vstupenky v různých variantách jsou k dostání v síti Ticketstream.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Prvního července vypukne tuzemská filmová událost roku. Padesátý šestý ročník se přesouvá do nového festivalového centra KVIFF.TV Park, které návštěvníci najdou v sousedství hotelu Thermal. Páteční zahájení má letos pod taktovkou kapela MIG 21 s projektem SymfoMIG, v němž se hudebníci na pódiu setkají s orchestrem Národního divadla. Hlavní soutěž má tentokrát silné české zastoupení. V kategorii nechybí normalizační drama Slovo v režii Beaty Parkanové, příběh o testování polygamního vztahu Hranice lásky s Hanou Vagnerovou a Matyášem Řezníčkem v hlavních rolích nebo snímek A pak přišla láska od Šimona Holého o neúspěšných vztazích jedné šedesátnice.

Půlnoc umění

Nedávno otevřená Kunsthalle Praha otevírá výstavní cyklus Cesty sběratelství přehlídkou zasvěcenou kolekci podnikatele Karla Babíčka, který krátce po sametové revoluci založil galerii Behémót po vzoru newyorských uměleckých prostor. Zřídka vystavovaná díla Adrieny Šimotové, Vladimíra Merty, Josefa Žáčka, Vladimíra Kokolii nebo Kateřiny Vincourové ukáže bývalá transformační stanice od pátku 1. července. 

Vladimír Polívka a Ondřej Sokol ve filmu Slovo. Foto: Bontonfilm

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!