Divadelní léto v Česku pod širým nebem

Divadelní léto v Česku pod širým nebem 

Letní scény pro rok 2022 nabízí nejen divadelní inscenace a nový cirkus, ale také oživenou Křižíkovu fontánu a pestré doprovodné programy.

Arena: Festival bratří Formanů

Festival založený Divadlem bratří Formanů nabízí svým návštěvníkům různorodý program ve formě divadla, nového cirkusu, hudby a současné vizuální tvorby. Arena je specifická tím, že její součástí jsou představení vzniklá v produkci bratří Formanů, stejně jako představení artistů, které Petr a Matěj Formanovi potkali během svých cest po světě. Pátý ročník festivalu se bude opět konat na Smíchovské náplavce. Konkrétněji se program rozmístí od 21. června do 1. července do čtyř záchytných bodů – stany, park, loď Tajemství a samotná Smíchovská náplavka.

Arena 22 přivítá divadelní soubor Rasposo, soubor artistů Les P´tits Bras či Cirkus Ronaldo. V rámci festivalu je zařízený doprovodný program s možností návštěvy uměleckých dílen. Vstup do areálu je zdarma.

Cena vtupenky: 200 až 590 Kč

Amfiteátr Kraví hora

Sedmý ročník prázdninové scény brněnského Divadla Bolka Polívky diváci najdou ve třech lokalitách. Od 11. června do 14. srpna mohou diváci zhlédnout inscenace na Kraví hořeOd 5. do 9. července Mikulově a 12. až 13. července na nádvoří Zámku Slavkov – Austerlitz. Nebudou chybět inscenace Proslov v podání Anny Polívkové, Rebelky ve spojení s Chantall Poulain a Štěpánkou Křesadlovou či S láskou Mary v obsazení Veroniky Žilkové.

Ovšem letní scény v Brně a jeho okolí nabízí i divadelní představení z repertoáru spřátelených divadel. Pražské Studio DVA pro diváky zahraje oblíbené inscenace DuetySex pro pokročiléKutloch aneb i muži mají své dnyShirley Valentine nebo Tři grácie z umakartu. Diváky pobaví i zajeté duo Jiří Lábus a Oldřich Keiser ve hře Žena za pultem 2: Pult osobnosti.

Cena vstupenky: 290 až 690 Kč

Marta

Po úspěšných divadelních představeních Meda a Werich se scenáristka Daniela Sodomová a režisérka Adéla Laštovsková Stodolová pustily společně s herci a dalšími umělci do divadelního recitálu k výročí 80. narozenin silné osobnosti se spletitým životním příběhem, Marty Kubišové. Odpor vůči totalitě se ještě více vykrystalizoval, když jí zakázali vystupovat během jejího nějvětšího rozkvětu. Vyzkoušela si mnohá civilní povolání a zpěv nebrala jako cestu ke zviditelnění a popularitě. V hereckém obsazení se objeví Berenika Kohoutová, Hana Holišová, Jan Cina, Sara Sandeva, Denis Šafařík nebo Zuzana Stavná. Premiéra se uskutečnila 9. června a představení se bude reprízovat do 24. července na pražské Kampě.

Cena vstupenky: 200 až 2990 Kč

Divadelní festival Pernštejnlove

Poslední červencový týden bude ve znamení sedmého ročníku divadelního festivalu Pernštejnlove na zámku Pardubice. Od 26. do 30. července se mohou diváci těšit na deset divadelních produkcí v rámci hlavního programu. V doprovodném programu je pak na každý den připraven koncert, tradiční program pro děti a jedno speciální půlnoční divadelní představení.

Bohatý program nabídne autorskou komedii Hřeben Bruce Willise, stand up show Možná, že to znáte…, tragikomedii Útulek pod vedením režiséra Jana Musila či komedii Skečmen v podání Romana Zacha. Závěrečné dny festivalu vyplní Západočeské divadlo Cheb a jejich Souborné dílo Williama Shakespeara, dále pak oceněná inscenace Přiznání z repertoáru Divadla Žumpa či představení Divadla 21 – Rain Woman. Překvapením se stane tradiční Rande naslepo, kdy diváci netuší, jaké představení je čeká, kdo bude v obsazení, a jestli se mají naladit na komedii, tragédii či úplně jiný žánr. Pernštejnlove uzavře muzikál Adéla ještě nevečeřela.

V rámci doprovodného programu zahraje vždy od 22.30 hodin dreampopová kapela teepee, písničkář David Pomahač, pardubická kapela Chanson trio de Coucou či herečka a písničkářka Jana Kozubková.

Cena vstupenky: šapitó: 800 Kč, nádvoří: 1200 Kč

Letní scéna Divadla Bravo!

Další z letních pražských scén nebude chybět již třetím rokem na netradičním místě, a to v gotických zahradách Anežského kláštera. Návštěvníci mají možnost zavítat pod širé nebe v doprovodu Divadla BRAVO! do 27. července.

Novinku v podobě muzikálu Nebesa má na starost novocirkusový soubor Losers Cirque Company, taneční soubor 420PEOPLE a pěvecký soubor Maranatha Gospel Choir v hlavní roli s Jiřím Kornem v alternaci s Petrem Jeništou. Kromě tohoto představení se bude konat koncert Dana Bárty ve spojení s hudebníky Ondřejem Havlíkem alias Endru a Jenem Hovorkou. Muzikanty doplní akrobaté, tanečníci a umocňující lightdesign. Během července na diváky čeká také akrobatická show Konkurz.

Program zpestří akrobatické workshopy pro veřejnost a pro nejmenší návštěvníci jsou připraveny pohádky, které navazují na večerní představení. K dispozici bude také občerstevní pod záštitou Bistra 8.

Cena vstupenky: 150 až 890 Kč

Letní Letná 

Jeden z největších festivalů nového cirkusu ve střední Evropě se po roce opět probudí uprostřed Letenských sadů, a to v datumovém rozmezí 11. až 31. srpna. Na letní novocirkusové scéně se objeví progresivní soubory zahraniční i tuzemské a předvedou odborné a laické veřejnosti své dovednosti. Většina představení je zařazeno do šapitó. Část představení se uskuteční ve formě open-air.

V rámci festivalu je také zaveden doprovodný program pro rodiny s dětmi – cirkusové a výtvarné dílny, čítárna, výstava fotografií, interaktivní interakce. Na dospělé čekají koncerty v baru Letní poloha, debaty a workshopy. Navíc mají děti a jejich rodiče možnost využít nabídku příměstských táborů s obsahem cirkusových workshopů. Areál festivalu je volně přístupný.

Cena vstupenky: 200 až 850 Kč

Magická fontána

Představení Magická fontána navrací Křižíkovu fontánu zpět do kulturního dění s ambicí zapsat se mezi přední světová představení. Křižíkova fontána se promění v živelnou show plnou ohně, světla a vody v produkci skupiny Pyroterra za doprovodu tanečního a novocirkusového umění v kombinaci s moderními technologiemi. Pro tento rok jsou nově zakomponovány světelné drony. Křižíkovu fontánu můžete navštívit během července a srpna.

Cena vstupenky: 850 až 1150 Kč

Letní shakespearovské slavnosti

Tradiční letní scéna opět zavítá na Pražský hrad, do Brna, Ostravy a Bratislavy. Tento rok čekají na návštěvníky čtyři premiéry, z nichž jedna má podobu scénického koncertu. Součástí Koncertu pro Mr. Shakespeara bude Jitka Čvančarová, Miroslav Etzler, Vendula Příhodová a další.

Mezi další novinky patří Macbeth, Hamlet a Sen noci svatojánské. V inscenacích se představí Lenka Krobotová, Marek Němec, David Matásek, Klára Issová, Tomáš Dastlík, Zuzana Kajnarová Říčarová, Ľuboš Kostelný a Tereza Kostková. Navíc je letos poslední možnost zhlédnout veselohru Mnoho povyku pro nic, která se po devíti letech loučí.

Cena vstupenky: 290 až 1190 Kč

Letní scény Studia DVA

Rovnou čtyři venkovní scény nabídne svým příznivcům Studio DVA. Letní scény budou aktuální až do 2. září. Diváci si mohou vybrat z mnoha představení a z lokalit jako Vyšehrad s tradicí od roku 2006, Výstaviště Holešovice, Tvrz Divice nedaleko Loun a Vítězná u Dvora Králové.

Očekávaná je především nová komediální divadelní hra Lovci bobrů z pera Patrika Hartla, jehož zaujal novinový článek o tom, že se na jižní Moravě přemnožili bobři a likvidují tamním obyvatelům sady a stromy podél řeky Moravy. „Rád provokuju, tak jsem si vymyslel postavu Aldy, který bobry nenávidí, protože ohrožují místo, které miluje, “ dodává Hartl. V roli Aldy se objeví Bob Klepl a spolu s ním si zahrají Kryštof Hádek, Monika Absolonová, Sabina Remundová, Štěpán Benoni nebo Václav Jílek. Osobitý režisér a herec je mimo jiné autorem 4 sester a Hovorů mezi čtyřma očima, které budou taktéž v letních měsících k vidění.

Dále je připraveno dalších dvacet sedm činoherních titulů, mezi kterými nechybí Líbánky na Jadranu, Brouk v hlavě, Tři grácie z umakartu, Vše o mužích či Vzpomínky zůstanou v hlavních rolí se Zlatou Adamovskou a Petrem Štěpánkem.

Vyjma vydatného divadelního programu je k poslechu pozváno několik interpretů. Představí se již zmiňovaná Monika Absolonová, Dan Bárta, Aneta Langerová, Štefan Margita, Berenika Kohoutová, Szidi Tobias či Neřeš Trio.

Cena vstupenky: 399 až 1500 Kč

Foto: Lukáš Zeman

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!