Nový del Toro, Goyovy grafiky i sprostý matky. Přinášíme tipy od 24. do 30. ledna

Nový del Toro, Goyovy grafiky i sprostý matky. Přinášíme tipy od 24. do 30. ledna 

Konec ledna můžete kulturně strávit s jiným pohledem na mateřství, v přítmí kina na filmu noir nebo na přehlídce méně známých prací věhlasného Francisca Goyi.

Protivný sprostý matky

Středoškolskou komedii s Lindsay Lohan parafrázuje režisérka Lucie Klímová v publicistických debatách o mateřství bez skrupulí a s nadhledem. O svých rodičovských postřezích v šesti epizodách hovoří třeba koreanistka Nina Špitálníková, herečka Anna Krejčíková nebo fyzioterapeutka Edita Strusková. Pořad je volně dostupný v iVysílání České televize.

Demolition Man

Sylvester Stallone si v roce 1993 zahrál policistu s přízviskem Demolition Man, který v potyčce se zločincem způsobí smrt rukojmích v troskách explodujícího domu. Coby trest oba čeká dlouhodobá hibernace, po níž se vracejí zpět do roku 2032, kdy je jejich město plné harmonie a lásky. Sci-fi můžete zhlédnout v garážovém kině v pražských Kasárnách Karlín, na programu bude v úterý 25. ledna.

PechaKucha Night Prague

Publicista Pavel Klusák se svou nejnovější publikací Gott, oceněná dokumentaristka Adéla Komrzý o připravovaném projektu, David Platil mapující nouzové kolonie v hlavním městě nebo třeba grafičtí designéři Sára Bergmannová a Tomáš Brychta se značkou papírnických a knižních produktů Reformát. Nejen tyto mluvčí přivítá šestasedmdesáté vydání akce PechaKucha Night, tentokrát v pražském kině Přítomnost ve středu 26. ledna.

Francisco Goya: Caprichos – Rozmary

Krátce po Velké francouzské revoluci vytvořil proslulý španělský výtvarník Francisco Goya cyklus osmdesáti grafických listů, na nichž se satirou sobě vlastní vyjádřil svůj kritický postoj k soudobé společnosti na rozhraní absolutismu a osvícenství. Budova číslo čtrnáct Baťova institutu ve Zlíně nabídne k vidění od středy 26. ledna sérii ze sbírek zámku Hradec nad Moravicí, který ji dosud zapůjčil pouze třikrát.

Tolik jiné přítomnosti

Životní partneři, malíř Patrik Hábl a básnířka, architektka a urbanistka Anna Beata Háblová, se vůbec poprvé potkávají na společné výstavě v galerijním prostoru. Ve třech patrech pražského Centra současného umění DOX najdou vzájemnou prostupnost i vzdálenost svých médií. Výstava se otevře ve čtvrtek 27. ledna.

Koncerty v Kasárnách Karlín

Lásku k analogovým syntezátorům ve čtvrtek 27. ledna předvede v bývalém armádním prostoru v metropoli Jakub Baierl alias Bariel společně s Tomášem Martínkem neboli hudebníkem Tma. Sobotní stage 29. ledna bude patřit nedávno vzniklé formaci Hothouse hrající nihilistický post punk a také pražskému duu Body of Pain v temných tónech minimalistického synthu.  

Paměť jsme my

Čtvrteční Mezinárodní den památky obětí holocaustu připomene Post Bellum speciálním divadelním představením, které formou oživlých příběhů upozorní na osudy parašutistů a jejich spolupracovníků za heydrichiády v roce 1942, a to přímo na místě činu – v pražském chrámu svatého Cyrila a Metoděje, kde se strůjci atentátu na říšského protektora ukrývali. Scénář inscenace s jedenácti mladými herci vznikal podle rozhovorů s pamětníky událostí.

Ulička přízraků

Novým snímkem Guillerma del Tora jsem byl ohromen a hluboce pohnut. Těším se na vše, s čím tvůrce přichází, ale tento konkrétní počin na mě působí zvláštní mocí a významem,“ poklonil se filmu Ulička přízraků pro Los Angeles Times slavný režisér Martin Scorsese. Noirové dílo s Bradleym Cooperem a Cate Blanchett vstoupí do kin ve čtvrtek 27. ledna.

Káťa Kabanová

Ačkoli na Leoše Janáčka nezřídka stereotypně nahlížíme jako na nesrozumitelného modernistu, opak je pravdou. Alespoň se to snaží ukázat zpracování skladatelovy opery Káťa Kabanová na prknech Národního divadla. Během páteční premiéry 28. ledna ukáže, že autor se ve světovém měřítku stal klasikem. V titulní roli rozervané hrdinky, vybírající si mezi srdcem a rozumem, se v alternaci předvedou Alžběta Poláčková s Petrou Alvarez Šimkovou. 

Foto: ČT

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!