KulTýden od 2. do 8. srpna: Filmovka, Open House Praha, nejlepší hudební klipy i geometrie ve vile

KulTýden od 2. do 8. srpna: Filmovka, Open House Praha, nejlepší hudební klipy i geometrie ve vile 

Více o akci...

13kvě - 19kvě celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Přelom do druhé půle prázdnin nabízí Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, festival pro architektonické nadšence i pilotní ročník cen za nejlepší hudební videa. Nejen o nich v novém vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Miroslav Krobot v roli muže, jemuž narostou zaječí uši, díky kterým dokáže slyšet myšlenky ostatních lidí, otevře Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. Letošní sekce i zahraniční hosty pro podcast nastínila programová ředitelka přehlídky Iva Hejlíčková.

Olomoucké nejen shakespearovské léto, letní scéna Divadla Tramtarie, se opět odehraje na parkánu Konviktu. O premiéře Čechovových Tří sester a derniéře Lásky za koronu 2 jsme si popovídali s ředitelkou divadla Petrou Němečkovou.

Upřít pozornost na tvůrce hudebních videí, na které se na rozdíl od interpretů v případě ocenění často zapomíná, je cílem pořadatelů pilotního ročníku No Stress Music Video Awards, kteří vítěze oznámí koncem týdne. O přihlášených klipech z různých částí světa promluvil spoluorganizátor David Laňka.

Streetartista Jan Kaláb a konkretista Vladislav Mirvald se nikdy nesetkali, rozděluje je generace i odlišné umělecké proudy. Netradiční setkání výtvarníků na poli geometrické abstrakce uvede pražská Villa Pellé. Podrobnosti ke Kódu geometrie sděluje kurátorka výstavy Martina Vítková.

Loni se probojovala do užšího výběru na Man Bookerovu cenu a právě vychází v českém překladu. Debutovou prózu Takový prima věk literátky Kiley Reid, jež pojednává o překážkách mladé Afroameričanky při konfrontaci se zámožnými Newyorčany, přinese nakladatelství Host.

Nejen o víkendu, ale po celý týden se v metropoli koná Open House Praha. Festival, který otevře na osmdesát budov a prostorů, si tentokrát připomene stopadesáté výročí narození architekta Jana Kotěry, a to kupříkladu zpřístupněním Laichterova domu, jehož interiér v podcastu poodhaluje prapravnuk původního majitele Štěpán Laichter.

Foto: Dušan Vondra

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!