Něco shnilého! v plzeňském divadle aspiruje na muzikálový hit roku

Něco shnilého! v plzeňském divadle aspiruje na muzikálový hit roku 90%

Divadlo J. K. Tyla uvedlo dílo, které má ambici stát se muzikálovým hitem roku. Vsadilo na inscenaci Něco shnilého!, jež nabízí na západočeském jevišti skutečně broadwayskou show se vším všudy.

Pomalu se stává pravidlem, že se za kvalitním muzikálem vyjíždí mimo Prahu. A Plzeň by mohla být pro mnohé jasnou volbou. Muzikálová scéna Divadla J. K. Tyla uvedla v posledních letech v‎ýrazné kusy, jako jsou inscenace Elisabeth, Billy Elliot či Green Day’s American Idiot. Nyní představila dílo, kter‎é má ambici stát se muzikálovým hitem roku 2021. Muzikál Něco shnilého! uvádí jako první divadlo v České republice a druhé v celé Evropě. Západočeskou metropoli předběhlo pouze Švédsko.

Nápad na muzikál Něco shnilého! dostali bratři Karey a Wayne Kirkpatrickovi již v 90. letech minulého století. Od té doby jej promýšleli a v roce 2010 začali intenzivní práce. Ke spolupráci si přizvali jednoho z nejznámějších britských komediografů a scénáristů Johna O’Farrella. Výsledek jejich spolupráce byl natolik přesvědčivý, že producenti netrvali ani na tradičních zkušebních uvedení mimo New York a rovnou muzikál předvedli slavné Broadwayi. Premiéra se uskutečnila v roce 2015 a úspěch se dostavil okamžitě. Tvůrčí tým si vysloužil hned 10 nominací na prestižní cenu Tony. Proměnit se však podařilo jen jednu.

Muzikál přenáší diváky do období anglické renesance přelomu 16. a 17. století. Nick Prcka, nepříliš úspěšný dramatik, se snaží predčít slávu svého mnohonásobně známějšího kolegy Williama Shakespeara. Pořád se mu však nedaří přijít na námět, který by autora Romea a Julie sesadil z trůnu středověkého showbyznysu. Rozhodne se proto obrátit na věštce. Co bude největším trhákem let budoucích? Inscenace, kde se nejen mluví, ale rovněž zpívá! Prcka tak začne připravovat historicky první muzikál.

Libreto muzikálu je napsáno skutečně geniálně. Mísí alžbětínský i současný svět, ale díky postavě Věštce to nepůsobí rušivě, naopak to přináší neskutečné množství vtipných momentů. Inscenace je poctou muzikálovému žánru, ale nevadí jí si z něj vystřelit. V textech i písních se objevuje mnoho slovních i melodických odkazů na nejrůznější muzikály. Nechybí Jesus Christ Superstar, Bídníci, Elisabeth, Fantom opery, My Fair Lady, Evita a mnoho dalších. Podobně je to s úryvky z her Williama Shakespeara. V muzikálu nechybí části z Hamleta, Romea a Julie či Kupce Benátského. Záleží na divákovi a jeho vlastním rozhledu ve světě muzikálů či klasiky.

Tohle vše se podařilo muzikálovému souboru Divadla J. K. Tyla v inscenaci zachovat. O překlad se zasloužili Lumír Olšovský a Pavel Bár, Olšovský se chopil rovněž režie a Bár dramaturgie inscenace. O hudební nastudování se postaral Dalibor Bárta. Rozmanitou hudbu nejrůznějších žánrů hraje, jak už je v Plzni tradicí, živý orchestr. Dirigent se dokonce místy sám zapojuje do děje, i když jen velmi krátce. Nechybí ani originální texty a skvělé herecké výkony, mezi kterými dominují Jozef Hruškoci v roli Nicka Prcky, Martin Holec jako jeho bratr Higel, Dušan Kraus v roli Shakespeara a Lukáš Ondruš jako věštec Nostradamus.

Herecké obsazení doplňuje rozsáhlá company, která má v této inscenaci velmi důležitou roli a je vytěžována de facto od prvního tónu až po závěrečnou děkovačku. Hra je plná excelentních tanečních čísel choreografky Ivany Hannichové i výrazných vizuálních momentů, o které se starají zejména nápadité kulisy a krásné dobové i moderní kostýmy. Přestože se inscenace nebere vůbec vážně, jedná se o náročný kus, za kterým stojí spousta dříny. Plzni se však tato sázka vyplatila. Na svém jevišti nechala vzniknout skutečně broadwayskou show, kterou česká divadla umí jen výjimečně.

Člověk se u muzikálu, který byl poprvé uveden před veřejností 19. června 2021, odreaguje a zasměje, až mu tečou slzy. Při hledání co největšího počtu narážek na jiná divadelní a literární díla se pobaví, nicméně není podmínkou být muzikálový znalcem. Něco shnilého! má co nabídnout a nestojí jen na odkazu svých slavnějších předchůdců. Jedinečná kombinace humoru, tanečních a pěveckých čísel a nápaditého libreta z něj dělá hit, který by neměl být opomenut.

Foto: Divadlo J. K. Tyla 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!