Kabinet kuriozit sklonku dvacátého století z pohledu Pasty Onera nabízí Villa Pellé

Kabinet kuriozit sklonku dvacátého století z pohledu Pasty Onera nabízí Villa Pellé 

Dosud neviděná díla vzniklá na míru prostorům novorenesanční Villy Pellé představuje výtvarník Pasta Oner, který se ohlíží za érou svého dospívání i o pár desetiletí nazpět. Samostatná výstava 20th Century Cabinet potrvá do 25. července.

Odkazujeme k tradici kunstkabinetů, tedy místností, ve kterých si šlechta či panovníci uchovávali umělecká díla nebo různé raritní předměty. Zároveň se snažíme přiblížit veletrhům se starožitnostmi, takže má každá místnost specifickou barvu,“ uvedl kurátor Pavel Kubesa.

První polovina názvu je zřetelnou aluzí na druhou polovinu minulého století coby pomyslný vrchol západní civilizace symbolizovaný americkou popkulturou, po němž v současnosti přichází pozvolný úpadek.

A další konotací může být kolosální filmové studio s někdejším názvem 20th Century Fox, jehož proslulé logo nechybí na jednom z pláten.

Kinematografický nádech přehlídky dotvářejí velkoformátové tapety s Hitchcockovými Ptáky i Kubrickovou Vesmírnou odyseou či samotné motivy maleb, na nichž Pasta zachytil Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho i Michaela Douglase v devadesátkovém dramatu Volný pád. „Líbil se mi ten kontrapunkt – jeden snímek je o křehkosti mladé dívky, druhý o bílém rozhněvaném muži,“ uvedl Pasta Oner.

Foto: Villa Pellé

Unikem sólové přehlídky jsou Pastovy nikdy nevystavené techniky, a to barevné pastelové kresby, monochromatické lepty odlévané do umělého kamene a rovněž čisté gestické abstrakce. Jakousi výstavou ve výstavě je soubor stříbrných metalických obrazů, na kterých lze rozeznat ikonického Julia Caesara, Ježíše Krista nebo třeba Marilyn Monroe.

Foto: Villa Pellé

Jednu místnost zabírá obří nákupní košík, ve kterém se namísto zboží podléhajícímu zkáze nachází obdobně objemná dávka tablet s hormony štěstí vyžadovanými dnešní společností. „Enforfiny se vylučují mimo jiné při nakupování, na němž můžeme být závislí,“ zdůraznil Pasta.

Foto: Jakub Watzek

Obří mural Choose To Be Happy, dominantu proluky na nedalekém Vítězném náměstí, připomíná přehlídka v nejvyšším patře prostřednictvím obrazových adaptací i zmíněných okolností jeho realizace.

Výstavě jsme se věnovali ve dvaadvacáté epizodě podcastu KulTýden, v níž si poslechnete rozhovor s Pastou Onerem. 

Foto: Villa Pellé

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!