Vitamín D aneb Divadla se spojují v nové výzvě adrenalinového maratonu

Vitamín D aneb Divadla se spojují v nové výzvě adrenalinového maratonu 

Od Chebu až po Ostravu - divadelníci z různých koutů republiky se spojili v nové kreativní výzvě, v rámci které každý zúčastněný soubor během pouhých 72 hodin vytvoří a natočí inscenaci na společné téma. Unikátní a poměrně adrenalinový divadelní projekt představí své výsledky 9. května v 18:00 v přímém přenosu z Divadla F. X. Šaldy v Liberci na YouTube kanálu Vitamín D.

48 Hour Film Project či Malé Dionýsie kladenského divadla. I tyto známé akce se staly inspiračním zdrojem pro nový divadelní projekt, který se zrodil v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Tamní divadelníci oslovili nejprve několik spřátelených souborů a společně pak celý projekt s názvem Vitamín D vymysleli. Otevřenou výzvu nakonec přijalo 13 profesionálních divadel v Čechách i na Moravě.

Pocit vzájemné soudržnosti a podpory je přesně tím vitamínem, který všichni potřebujeme.

Na počátku stojí přísloví. A to dokonce několik - každý přihlášený soubor totiž zaslal do společného klobouku trojici přísloví, aby se nakonec jedno z nich stalo námětem divadelní inscenace v délce 10-15 minut. Jedno náhodně vylosované přísloví každé z divadel obdrželo ve stejný čas, aby během následujících 72 hodin všichni účastníci spojili své síly v kreativním, inspirativním, ale i namáhavém procesu.

Nejen herci, režiséři, dramaturgové, výtvarníci či hudebníci, ale také technici, osvětlovači, zvukaři, garderobky a spousta dalších budou muset během tří dnů přiložit ruku k dílu. Právě sounáležitost v rámci soutěžících souborů, ale i sounáležitost divadel napříč republikou je tím správným podpůrným kulturním vitamínem. Umělecké ztvárnění zadaného přísloví a volba žánru jsou zcela svobodné, tudíž o kreativitu nouze nebude.

Diváci budou moci podpořit své oblíbené divadlo nebo soutěžní inscenaci, která je nejvíce zaujala, tím, že se zapojí do hlasování. Premiéra všech inscenací proběhne 9. května 2021 v 18:00 v mimořádném přímém přenosu z Divadla F. X. Šaldy v Liberci na YouTube kanálu Vitamín D. Záznamy všech inscenací pak budou na internetu k vidění ještě nejméně deset dnů, aby diváci měli větší šanci vše zhlédnout.

Projektu se zúčastní divadla: Divadlo A. Dvořáka Příbram, Divadlo F. X. Šaldy Liberec, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Divadlo loutek Ostrava, Divadlo Mír Ostrava, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Městské divadlo Kladno, Městské divadlo Mladá Boleslav, Městské divadlo v Mostě, Městské divadlo Zlín, Naivní divadlo Liberec, Východočeské divadlo Pardubice a Západočeské divadlo v Chebu společně s činohrou Karlovarského městského divadla.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!