Superman & Lois, Billie Holiday i Malé zvíře. Přinášíme kulturní tipy na týden od 22. do 28. února

Superman & Lois, Billie Holiday i Malé zvíře. Přinášíme kulturní tipy na týden od 22. do 28. února 

I v posledním únorovém týdnu na vás čekají kulturní zážitky. HBO přinese superhdinsky laděnou novinku Superman & Lois, Hulu zase vsází na tíživý osud Billie Holiday. Proběhne také předávání hudebních cen Vinyla se třemi koncerty a ke čtení knihy Sám sobě psem si můžete pustit novinku písničkářky Julien Baker. Další tipy na tento týden najdete v našem pravidelném přehledu.

The United States vs. Billie Holiday

Složitý život zpěvačky obdařené jedním z nejtklivějších hlasů všech dob – Billie Holiday, se věnuje nový film, který vyjde 26. února na Hulu. Nejen kvůli skladbě Strange Fruit, v níž drsně kritizuje utlačování a zabíjení černochů, se dostala do křížku s vládou, která jí udělala z už tak dramatického života peklo. Jako předloha posloužila kniha Johanna Hariho Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs. Do hlavní role tvůrci obsadili herečku a zpěvačku Andru Day a režii si vzal na starost Lee Daniels, který stojí například za snímkem Komorník. Na příští rok pak chystá film o rebelce Janis Joplin.

Superman & Lois

Na HBO GO přichází tento týden nový superhrdinský seriál Superman & Lois. V hlavních rolích se objeví už dříve známé tváře tohoto žánru, a to Tyler Hoechlin a Elizabeth Tulloch. Tato dvojice složená z nejslavnějšího superhrdiny a nejznámější komiksové novinářky musí vypořádat se vším stresem, vypětím a náročností života pracujících rodičů v dnešní společnosti. V producentském týmu také září známá jména. Na novince, která vyjde 24. února, se podílel třeba Greg Berlanti (Arrow) Sarah Schechter (Batwoman), Todd Helbing (Flash) nebo Geoff Johns (Wonder Woman).

Nové album Julien Baker

Americká písničkářka Julien Baker nelenila a připravila na 26. února své třetí studiové album nazvané Little Oblivions. Vydá dvanáct písní a na jednu z nich, pojmenovanou Favour, si přizvala kolegyně Phoebe Bridger a Lucy Dacus, s nimiž spolupracuje dlouhodoběji. Baker si ve své tvorbě zakládá především na tklivých autobiografických textech, které obohacuje něžnými melodiemi. Tentokrát k intimním klavírním a kytarovým aranžmá přidala také basu, bicí, klávesy, banjo a mandolínu a téměř všechny tyto nástroje si písničkářka vzala při nahrávání do vlastních rukou. 

Vyhlášení cen Vinyla

Mladá písničkářka Amelie Siba, kapela Květy i Člověk krve. Ti i další jsou letos nominováni na hudební cenu Vinyla. Vyhlášení proběhne online ve středu 24. února od osmi hodin večer a doprovodí jej také tři koncerty. Vystoupí už zmiňovaná Amelie Siba, ale také Black Tar Jesus nominovaní na Vinylu s albem Year Insane a 58 G jakožto možný vítěz kategorie Objev roku.

Koncert Malého zvířete

Virtuálně pokračují také koncerty. Kino MAT pořádá koncert kapely Malé zvíře z Aera. Přesněji jde o projekt, který spojuje texty knihy Zvíře jménem Podzim autora Jakuba Königa s hudbou a projekcemi stejnojmenné kapely. Jde o performanci nezvykle intenzivní s trochou autorského čtení a trochou intimního koncertu. Stream proběhne ve čtvrtek 25. února od půl deváté večer.

Nedělní program pak potěší fanoušky Petra Skoumala. Poctu tomuto hudebníkovi, jenž by se v březnu oslavil osmdesáté třetí narozeniny, složil již před třemi lety skrze koncert Olin Nejezchleba s kapelou Malý bobr. Vysílání záznamu naplánovalo Divadle v Dlouhé na neděli od osmi hodin.

Divadlo vztahové i hrabalovské

Ani tento týden nebude nouze o divadelní zážitky, byť stále online formou. „Ženit se, či neženit? To je, oč tu běží!Vztahové otázky vyřeší Divadlo v Dlouhé, které připravilo pro diváky záznam derniéry hry Mnoho povyku pro nic, a to na středu 24. února od osmi hodin. V sobotu pak proběhne stream představení Mrk o kreativním řešení manželské krize.

Hrabalovskou klasiku Postřižiny pak nazkoušeli herci z Divadla J. K. Tyla a vy si s nimi můžete zpříjemnit sobotní večer. Už tradičně pak proběhne i netradiční čtení s projektem Listování. Tentokrát je na řadě Stopařův průvodce Galaxií, jehož zpracování se chopili Lukáš Hejlík, Pavel Oubram a Věra Hollá.

Kniha Sám sobě psem

Sportovec a dobrodruh. Tak se charakterizuje Jan Venca Francke, jehož kniha Sám sobě psem vyjde již tuto středu. Najdete v ní sbírku netradičních a často mrazivých zážitků, při kterých vám možná bude zima, budou vás bolet nohy a třeba i začnete mít halucinace, ale rozhodně se i zasmějete. Jak napovídá podtitul, jde o záznam zážitků ryzích z extrémních krizí.

Týden v televizi

V pondělí večer nabídne ČT Art výběr toho nejlepšího z ostravské muzikálové produkce za posledních deset let ve formě galavečera a je jasné, že nebude chybět West Side Story, Fantom Londýna ani Jesus Christ Superstar. Ve středu světoběžníky potěší na druhém programu Kamera na cestách, která přiblíží současný Berlín.

Čtvrtek ovládne na Prima COOL Bruce Willis jako zkrachovalý detektiv ve filmu 16 bloků. Malí diváci v pátek večer ocení Ovečku Shaun ve filmu na Televizi Seznam. Neděle pak přinese tuzemské snímky, a to Jak se zbavit nevěsty na Nově a Padesátka na Primě.  Druhým dílem bude pokračovat také seriál Nebeská tělesa na ČT 2 popisující záhadné vraždy v zapadlém koutě Nového Zélandu v období zlaté horečky v 60. letech 19. století. V jedné z hlavních rolí se objeví také uhrančivá Eva Green.

Foto: variety.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!