Humor v umění a v Krumlově

Humor v umění a v Krumlově 

Jak moc humorné dokáže umění být, můžete zjistit v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově. Pod názvem HUMOR V UMĚNÍ se skrývá série čtyř výstav, které představují nejen kreslený vtip, karikatury, ale i poněkud ironické olejomalby.

Největším lákadlem jistě bude Gerald Scarfe, britský karikaturista, který u nás vystavuje vůbec poprvé. Výstava zahrnuje kresby k desce a klipu skupiny Pink Floyd – The Wall, nevybíravé karikatury politických osobností a královské rodiny. Scarfe zobrazuje i hvězdy showbyznysu jako je Madonna, Elvis Presley, Tina Turner nebo Mick Jagger. Osobitou formou, pestrými barvami a v kontroverzních situacích ukazuje Scarfe společnost (Obama jako superman, který tvrdě narazí do reality). Výstava také představuje něco málo ze spolupráce s Waltem Disneym na filmu Herkules a návrhy úvodních sekvencí seriálu Jistě, pane ministře.

Ve středu 18. 4. od 15 hodin máte dokonce možnost nechat si přímo od Geralda Scarfa podepsat jeho knihy nebo plakáty v rámci doprovodných akcí v Egon Schiele Art Centru.

Největším překvapením pro mě byl Josef Florian Krichbaum. Jeho výstava nazvaná IRONESKY obsahuje velkoformátové i miniaturní olejomalby. Perfektně prokreslené malby zachycují ironii lidského chování, absurdní společnost a nekonečnou flexibilitu našeho těla. V horní části výstavy se ještě kromě olejomaleb nachází kresby propiskou a uhlem a opět nechybí detailnost ani neobvyklý námět.

Výstava Jiřího Slívy obsahuje 80 litografií a leptů v duchu kavárenských plakátů. Hraje si na nich s každodenním paradoxem a užívá si slovních hříček. Červené hrnky a podšálky, plameňáci nebo rodinný portrét Mony Lisy, Chaplina a Mickey Mouse jistě stojí za návštěvu Krumlova.

A čtvrtý z „humorných umělců“ je mistr českého kresleného vtipu Vladimír Jiránek. Známý novinář, ilustrátor, karikaturista a tvůrce večerníčků jako jsou Králíci z klobouku – Bob a Bobek nebo Pat a Mat. Černý fix na bílém papíře a krátký komentář, to je typické pro jeho tvorbu.

Výstava potrvá v Egon Schiele Art Centru až do 28. října. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.

Vstupné 120 Kč / studentské 70 Kč

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!