Výlety s dětmi: Do Slatiňan za známým chovem koní, Kočičím hrádkem i rozhlednami

Výlety s dětmi: Do Slatiňan za známým chovem koní, Kočičím hrádkem i rozhlednami 

Ve Slatiňanech se s dětmi určitě nudit nebudete. Čeká tu na vás výběh slavných starokladrubských vraníků, zámecký park, miniatura romantického hradu, která ale bude stále o dost větší než vaše ratolesti, i spoustu zábavy v lanovém parku nebo na rozhlednách.

Starokladrubští vraníci

Výlet můžete začít u slatiňanského zámeckého parku na parkovišti V Kaštance. Budovu slavného hřebčína najdete o pár kroků dál přímo u zámku, vaše děti bude ale určitě mnohem více zajímat samotný výběh s koňmi, který je hned u parkoviště. Vraníci jsou překvapivě krotcí a zvyklí na lidi. Když budete mít štěstí, přijdou až k plotu a nechají se pohladit

Starokladrubští vraníci. Foto: Andrea Morkusová

Zámek Slatiňany a zámecký park

Až se s nimi dostatečně potěšíte, vydejte se směrem k zámku. Ten prošel v minulých letech rozsáhlou rekonstrukcí, takže ho nyní můžete vidět v plné kráse. Cestou k zámku minete budovu již zmíněného hřebčína, za zámkem si prohlédněte zajímavý kostel sv. Martina, který je se zámkem propojen visutou spojovací chodbou. Za normálních okolností zámek nabízí i zimní prohlídkovou trasu, hlavní sezóna trvá od dubna do října.

V parku si nenechte ujít ani typickou sochu koně, která se ale od léta 2020 nachází v placené části zahrady. V době uzavření zahrady ji bez problémů uvidíte alespoň přes plot. V placené části se nachází i tzv. dětské hospodářství, které v minulosti sloužilo k výchově šlechtických dětí. Ty se zde hravou formou učily základy hospodaření, obdělávání záhonů, chov drůbeže, psaní dopisů či vaření. 

Zámek Slatiňany. Foto: Andrea Morkusová

Švýcárna

Ze zámeckého parku se vydejte po zelené turistické značce k objektu tzv. Švýcárny, která dnes slouží jako hravé muzeum starokladrubského koně. V interaktivním sále v prvním patře si mohou děti vyzkoušet sedlat a uzdit koníka, který dostal jméno Švýcárek, nebo si vyzkoušet jak se sedí v kočáře. Pro děti od 2 let jsou připraveni houpací a plyšoví koníci, kreslící koutek nebo třeba obří puzzle s motivem kladrubského koně. Otevřeno je od dubna do října, venkovní část bývá přístupná i v dalších obdobích. 

Švýcárna. Foto: Andrea Morkusová

Kočičí hrádek

Budete-li od Švýcárny pokračovat po zelené turistické značce dále, dojdete za chvilku ke zdejší největší dětské atrakci, tzv. Kočičímu hrádku. Hrádek je romantická miniatura hradu v lesoparku nedaleko slatiňanského zámku, kterou nechala na konci 19. století postavit místní kněžna Vilemína Auerspergová pro své děti. Každopádně zase tak malý není a vaše ratolesti se mohou jeho hlavní branou hravě protáhnout na vnitřní nádvoří. Stavba stojí na přírodní křemencové skalce, což jí ještě dodává na jisté monumentálnosti.

Kočičí hrádek. Foto: Andrea Morkusová

Rozhledna Bára, Létající klacky i dětský lanový park

Pokud se vám podaří přesvědčit děti k pokračování výletu, vydejte se s nimi ještě k nedaleké rozhledně jménem Bára. Ta byla otevřena na podzim roku 2019 a má zajímavý tvar trojbokého jehlanu. V jejím sousedství najdete i tzv. Létající klacky – unikátní konstrukci tvořenou dřevěnými kůly, které jsou zavěšeny na ocelových lankách a jakoby levitují v prostoru. Konstrukce nese kouřovod odvádějící kouř a jiskry ze zdejšího venkovního ohniště.

Nedaleko se nachází i dětské lanové centrum, lezecká stěna, stánek s občerstvením a tajemná Čertova skalka.

Další cíle

Kousek od rozhledny Bára se můžete napojit na Lesní stezku Podhůra se sedmi zastaveními, které se věnují tématu lesa a života v něm, hospodaření a myslivosti. Stezka určitě zaujme i děti, na které na šesti zastaveních čekají interaktivní tabule s úkolem či hrou (kolo štěstí, přiřazovací kruhy, xylofon, chytrý provázek, bludiště, skládačka). Celá trasa stezky měří 3 km a vede po zpevněných cestách. 

Dojít můžete i na nedávno opravenou vyhlídkovou věž na Chlumu, původně postavenou na přelomu 19. a 20. století. Samotná stavba vás určitě zaujme svým romantickým zjevem, vyhlídkový ochoz má ale bohužel kvůli okolním stromům značně omezený výhled do okolí. Vstup na rozhlednu  je volný. Od rozhledny se můžete po zelené turistické značce vrátit okolo sadu Třešňovka zpět do zámeckého parku.

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!