Zámecký park a zahrada Slatiňany, Slatiňany

Zámecký park a zahrada Slatiňany

Slatiňany, zámek Slatiňany

Není tu akce, kterou Zámecký park a zahrada Slatiňany pořádá? Přidej ji

Zámecký park a zahradu Slatiňany založil na konci 18. století Karel kníže z Auerspergu. Zámecký park byl přibližně deset hektarů velký, a postavený na místě zbouraného hospodářského dvora na jih od zámku. Po návratu z Anglie, odkud se vrátil prasynovec Vincenu Karel kníže z Auerspergu okouzlen, nechal v polovině 19. století provést úpravy, a zámecký park byl tak zvětšen na dvacet šest hektarů, a zároveň napojen na oboru, která ho doplňovala o řadu malých staveb, jako např. Švýcárnu – statek s krávami a ovcemi, střelnici, Tyrolský dům, nebo rozhledny – Vilemíninu, Na Chlumu, na Jelení hlavě.

Nejzajímavější stavbou, která však v zámecké zahradě vznikla, je dětské hospodářství, které dříve sloužilo k výchově šlechtických dětí, které se zde hravou formou učili hospodařit, psát dopisy či vařit.

Na konci 19. století se uskutečnily další úpravy, díky kterým vzniklo jezírko s lekníny, kaplička, tenistový kurt a altány. Následně byl celý areál oplocen a vybaven vodovodem.

Kníže František Josef z Auerspergu si zakládal na bohatost dřevin, díky čemuž patří zámecký park a zahrada Slatiňany mezi dendrologicky nejbohatší ve východních Čechách.

V poslední letech došlo díky investicím k obnovení kompletní cestní sítě, jezírku i staveb. V zámeckém parku a zahradě Slatiňany byly vysázeny nové stromy a keře, a obnovy záhony, které tak mohou návštěvníci v současné době obdivovat.

Foto: Zámecký park a zahrada Slatiňaňy 



Zámecký park a zahrada Slatiňany a okolí - aktuální program a vstupenky

30srpen pátek 19:30

Bílá paní 2024

Zámecký park a zahrada SlatiňanyVstupenkyDivadlo
Další akce v okolí Cyklotrasy v okolí
vytisknoutMáš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámecký park a zahrada Slatiňany: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!