Rybovku do obýváků přinese na Štědrý večer Lomnický chrámový sbor

Rybovku do obýváků přinese na Štědrý večer Lomnický chrámový sbor 

Klasická sváteční skladba Česká mše vánoční novověkého skladatele Jakuba Jana Ryby zazní na Štědrý den od sedmnácti hodin z kostela v Lomnici nad Popelkou. Účinkující zvou na bezplatný záznam vystoupení na YouTube.

Kvůli epidemii covidu-19 se tradiční vystoupení Lomnického chrámového sboru v kostele svatého Mikuláše se skladbou lidově zvanou Rybovka přesouvá do online prostoru. O Štědrém večeru si ho mohou zájemci zdarma pustit na jeho kanálu.

Historie sboru vokalistů a hudebníků ze severočeské Lomnice nad Popelkou sahá do třicátých let minulého století. Posledních čtrnáct let ho vede dirigentka Klára Ptáčková, která se se spolupracovníky věnuje zejména duchovním skladbám domácích i zahraničních autorů od raného baroka po současnost.

Mši s titulním popěvkem Hej mistře, vstaň bystře napsal Jakub Jan Ryba v roce 1796 a zanedlouho se rozšířila po celém území českých zemí. Původní partitura se do současnosti nedochovala a skladba doznala řady nejrůznějších úprav textu, melodie i transpozic do jiných tónin.

Foto: archiv Radka Kysely

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!