Za Boženou Němcovou do Kotvy. Velkolepá interaktivní výstava nabídne kostýmy z pohádek i selfie koutky

Za Boženou Němcovou do Kotvy. Velkolepá interaktivní výstava nabídne kostýmy z pohádek i selfie koutky 

Dvě stě let letos uběhlo od narození naší nejvýznamnější literátky Boženy Němcové, jejíž život a tvorbu zevrubně představí rodinná výstava v pražském obchodním domě Kotva, která se otevře 26. února 2021. Do konce letošního roku mohou zájemci využít předprodejní slevy.

Věhlasná spisovatelka poloviny devatenáctého století se do literárního kánonu nejvíce zapsala prózou Babička, povídkou Divá Bára a také pohádkami, mezi něž se řadí Princ Bajaja, Čert a Káča, O Popelce, Sůl nad zlato nebo Sedmero krkavců. Svou dobu předběhla svou odvahu, nekonformním přístupem, emancipací a kritičností.

Jarní výstava určená zejména rodinám s dětmi přiblíží autorčino dílo, přičemž se zaměří hlavně na pohádky. V instalovaných pohádkových prostředích si návštěvníci budou moci pořídit památeční fotku, pomyslně se do Boženy Němcové převtělit a zkusit napsat vlastní příběh nebo si poslechnout jednu z báchorek namluvených slavnými českými osobnostmi.

Spousta pohádek z pera Němcové se dočkalo i filmových verzí, mezi nejznámější patří třeba Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, Princezna se zlatou hvězdou, Tři oříšky pro Popelku, Princ a Večernice či S čerty nejsou žerty. Na výstavě bude možné spatřit na padesát kostýmů z adaptací, které nosil Jan Werich, Libuše Šafránková, Pavel Trávníček nebo Ondřej Vetchý.

Závěr expozice nabídne čítárnu, která bude zároveň dějištěm workshopů a čtení pro děti i dospělé. Výstava potrvá do konce června příštího roku.

Foto: Wikimedia Commons

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!