Mezipatra, noví AC/DC a vánoční atmosféra s Netflixem. Přinášíme kulturní tipy na týden od 9. do 15. listopadu

Mezipatra, noví AC/DC a vánoční atmosféra s Netflixem. Přinášíme kulturní tipy na týden od 9. do 15. listopadu 

I tento týden pokračujeme v seskupování tipů na kulturní vyžití, aby vám nechybělo ani doma. Netflix vás pomalu naladí na Vánoce novým seriálem Dash & Lily, ale pokud na sladké mámení moc nejste, dejte si novou desku rockové kapely AC/DC. Stesk po galeriích utiší třeba online expozice Everlasting a s dobrou detektivkou, třeba i od české autorky, se doma uvelebíte s chutí. Další návrhy, jak strávit druhý listopadový týden, nabízíme v našem tradičním výběru.

Dash & Lily vám osladí přípravu na svátky

Vánoce už se pomalu blíží a je čas si navodit tu pravou atmosféru. Na Lásku nebeskou je ještě brzy, a tak aspoň Netflix přispěchal na pomoct s romantickou komedií Dash & Lily. Tihle dva se nikdy neviděli a jediné, co je v prvním momentě spojuje je obliba knihkupectví Strand. Jednoho dne tu Dash narazí na deník, skrze nějž si s neznámou pisatelkou začne vyměňovat zprávy. Postupně ale vyjde najevo, že jsou spíše protiklady – on Vánoce nenávidí, ona je miluje. Stejně je to k sobě ale táhne. Osmidílná série má premiéru 10. listopadu.

Umění až do domu

Když nemůžete za obrazem, přijde obraz za vámi. Online výstavy se v současné situaci množí jako houby po dešti. Jednu takovou pořádá brněnský Dům umění. Virtuálně se můžete vydat na výstavu nazvanou Umění volá! a obohatit se o díla pocházející z nejrůznějších tuzemských uměleckých škol, od Brna až po Zlín. Základem jsou počiny studentů, kteří absolvovali v tomto roce. Takže neváhejte, Art is calling!

Pragovka Gallery připravila expozici Everlasting, reagující nejen na jarní pandemii a pocity s ní spojené, i ve fyzické podobě – můžete si ji prohlédnout přes prosklenou stěnu galerie. Najdete ji ale také online v podobě interaktivního 3D modelu zde.

Symbolicky 8. listopadu se uskutečnila také vernisáž výstavy 1620. Cesta na horu připomínající bitvu na Bílé hoře. Národní muzeum vytvořilo expozici zasazující tuto historickou událost do dobového kontextu. Věnuje se předchozímu vývoji rudolfinské doby a následně mapuje také období třicetileté války. Dostupná je samozřejmě online. 

AC/DC vydávají desku

Kapela AC/DC bere své fanoušky zpátky na dálnici do pekla. Už od října se objevovaly na sociálních sítích kapely vodítka, že se něco chystá. Návrat zpěváka Briana Johnsona, ale také bubeníka Phila Rudda a basáka Cliffa Williamse ovšem ne každý čekal. K Angusovi Youngovi se tak opět přidala stará parta a společně vytvořili nové album nazvané Power Up. První ochutnávky už jsou venku a celá novinka bude k dispozici od pátku 13. listopadu.

Nejen filozofické knižní putování

Počátek tohoto týdne je plodný také co se knih týče. Sylvain Tesson se ve své novince Sněžný levhart vydává stopovat toto tajemné zvíře na náhorní plošinu Tibetu společně s fotografem Vincentem Munierem a započínají tak dobrodružnou cestu. Nejde ale jen o požitek z krajiny a spojení mezi člověkem a přírodou. Vypravěč v téměř bájné šelmě spatřuje také zkušenosti se ztrátou milovaných žen, a tak se pouť stává filozofickým putováním.

Záhadné procitnutí v nové knize české autorky

Nejen seveřané ví, jak na temné detektivky. O tom chce tuzemské čtenáře přesvědčit Kateřina Karolová ve své knize Zítřek ti nikdo neslíbil. Tři lidé se probudí na neznámém místě. Netuší kde, neví proč. Julie procitá v cizí koupelně, Viktor zase o kus dál. Patrik se probouzí bolestí a jako jediný tuší, že je někdo poblíž. Další knižní novinky jsme pro vás sepsali do našeho výběru na tento měsíc.

Queer filmfest Mezipatra

Zotavení, a to především z duševních ran uštědřených společností, je hlavním tématem letošního jednadvacátého ročníku queer filmového festivalu Mezipatra. Ten se už tradičně zaměřuje na problematiku komunity LGBTQ+ a snaží se toto téma dostat k divákům skrze nejrůznější žánry, od dokumentů, přes krátké snímky až po retrospektivy a samozřejmě klasickou hranou sekci. V hlavní soutěži se objeví například brazilské drama Hic o milostném trojúhelníku nebo francouzská Lola vyprávějící příběh mladé ženy, která na cestě za odpuštěním hledá samu sebe. Mezipatra budou promítat online až do 21. listopadu, celý program najdete zde.

Obývákový slam u Anatola Svahilce

Specifický styl básnickozpívaného přednesu. To je podle internetu slam poetry. Tato neokoukaná forma poezie se uchytila i u nás a tuzemská scéna nezahálí ani nyní. Když nemůže za vámi se svojí exhibicí, pošle vám jednu po drátě, a to přímo z obýváku Anatola Svahilce, mistra republiky z roku 2014. Předvede se také Dr. Filipitch, Tukan a Šimon Felenda. Takže ve středu 11. listopadu v osm večer žhavte své přijímače a sledujte stránky Slam poetry.

Agnés Varda portrétní a David Gilmour v Pompejích

Světoznámá filmařka Agnés Varda a především ikona francouzské Nové vlny, pojala svůj poslední snímek jako autoportrét. V něm vypráví především o tvůrčím procesu, který charakterizuje třemi jednoduchými slovy: inspirace, tvorba a sdílení. Dokument o této inspirativní osobnosti a stvořitelce takových filmů, jako je například Cléo od pěti do sedmi, Štěstí či Bez střechy i bez zákona, odvysílá ČT Art ve středu od půl desáté večer.

Hudební nadšenci určitě ocení program této stanice na páteční večer. Ten bude totiž patřit koncertu Davida Gilmoura, kytaristovi z legendární skupiny Pink Floyd, a nahranému přímo v Pompejích před čtyřmi lety. Na této scéně stál hudebník i v roce 1972 se svými tehdejšími spolupracovníky ze zmiňované kapely a taktéž na onom honosném místě vznikla nahrávka, kterou oceňují fanoušci dodnes.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!