Pomozte nám odvyprávět příběh Hanče, Vrbaty a Ratha, vyzývají tvůrci filmu Poslední závod

Pomozte nám odvyprávět příběh Hanče, Vrbaty a Ratha, vyzývají tvůrci filmu Poslední závod  

50 kilometrů za 4:28 hodin. Režisér a scenárista Tomáš Hodan vzdal v pondělí 26. října svým symbolickým během hold hrdinům svého připravovaného snímku. Ten přiblíží tragický krkonošský závod, v němž přišli o život Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Ukáže ale i osud další zásadní postavy – Emericha Ratha, který byl kvůli dobovým ideologiím z klíčových událostí téměř vymazán.

Proč zrovna 50 kilometrů? Tolik totiž měřil osudný závod, který se uskutečnil 24. března 1913 a na který chtěl Tomáš Hodan svým během upozornit. Pomáhala mu s tím část herců, kteří se objeví v připravovaném snímku Poslední závod. Běh odstartovala Pavla Beretová a aktivně se zapojili také herci Vladimír Pokorný a Marek Adamczyk. Kromě nich se ve snímku představí také Kryštof Hádek, Oldřich Kaiser, Eva Josefíková či Vladimír Javorský.

Padesátikilometrovým během chtěli tvůrci filmu poukázat na dárcovskou sbírku, která běží do 14. listopadu na platformě Donio a jejímž cílem je podpořit realizaci náročného natáčení v zimních Krkonoších. “V těchto dnech se vybraná částka blíží prvnímu milníku, tedy půl milionu, což by nám umožnilo přidat jeden natáčecí den navíc. Vypadá to, že se filmoví fanoušci na film těší,” říká producent filmu Ondřej Beránek z produkční společnosti Punk Film.

“Film bude strašně náročný. Snad polovina z něj se odehrává během toho závodu. A točit na hřebenech Krkonoš, kde nevíte, jak bude za hodinu, natož druhý den, je skutečně těžké. Od sponzorů jsme nesehnali dostatek peněz, abychom snímek mohli natočit pořádně, jak je potřeba,” vysvětlil režisér a scenárista Tomáš Hodan v našem Proudcastu. “Zjistili jsme, že má tento příběh fanoušky. Proto jsme je zkusili poprosit o podporu. A skutečně se ukazuje, že o film zájem je,” dodal.

 

Poslední závod má být dramatem z počátků lyžařského sportu. Jeho premiéra je naplánována na 24. února 2022. Kromě Hanče a Vrbaty se ve snímku objeví i další klíčová postava osudného závodu – Emerich Rath, jehož příběh byl často zamlčován.

“Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava  Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal. Buďte u toho a pomozte nám odvyprávět pravdivý příběh Hanče, Vrbaty a Ratha, podpořte vznik filmu Poslední závod,” vyzývají tvůrci.

Je nám ctí, že na naší platformě můžeme podpořit tak výjimečný projekt. Celovečerní film, který půjde do kin, je pro nás výzvou, kdy si opět vyzkoušíme sílu crowdfundingu. Dočkali jsme se projektu s přesahem pro budoucí generace, je to krásná spolupráce s velkým nasazením, láskou a vášní. Děkujeme za ni," říká Lucie Hanáčková z portálu Donio.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Pomozte nám odvyprávět příběh Hanče, Vrbaty a Ratha, vyzývají tvůrci filmu Poslední závod Pomozte nám odvyprávět příběh Hanče, Vrbaty a Ratha, vyzývají tvůrci filmu Poslední závod
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!