Skvosty funkcionalismu, kolektivní bydlení i ženy architektky. Co nabídne Den architektury a Film a architektura v Praze

Skvosty funkcionalismu, kolektivní bydlení i ženy architektky. Co nabídne Den architektury a Film a architektura v Praze 

Týdenní přehlídka filmů a diskuzí o architektuře, urbanismu a designu Film a architektura startuje ve dvaceti tuzemských městech ve středu 30. září. Spřízněný festival Den architektury plný procházek, exkurzí do běžně nepřístupných budov i přednášek se koná od 1. do 7. října. Přinášíme tipy z letošního programu v Praze.

City Dreamers

Architektura není jen doménou mužů, jak ukazuje kanadský dokument režiséra Josepha Hillela, který bude na programu v CAMPu ve čtvrtek 1. října a poté na dalších místech v Čechách i na Moravě. Představuje život a dílo čtyř významných architektek minulého století, které působily v Severní Americe – Phyllis Lambert, jež se spolu s Ludwigem Miesem van Rohe podílela na návrhu Seagram Bulding v New Yorku, Denise Scott Brown věnující se městskému plánování, krajinářskou architektku Cornelii Hahn Oberlander a spoluautorku územního plánu pro Expo 67 Blanche Lemco van Ginkel.

Skleněný palác

Mezi nepříliš známé skvosty funkcionalistické architektury meziválečné éry patří někdejší nájemní dům Zemské banky na bubenečském náměstí Svobody, kterému se kvůli jeho odlehčenému vzhledu přezdívá Skleněný palác. V sobotu 3. října dopoledne můžou zájemci nahlédnout do jeho útrob a projít si společné prostory, ať už protiletecký kryt, dvůr s tenisovým kurtem nebo střešní terasu s výhledem na Pražský hrad, která dřív sloužila jako sluneční lázně. Rezervace míst se spouští 27. září.

Dům Radost

Rozsáhlou revitalizací nedávno prošlo žižkovské sídlo odborů, které získalo nový název Dům Radost. Funkcionalistická stavba z počátku třicátých let s přízviskem „kachlíkárna“ dnes kromě kanceláří a bytů nabízí i kulturní vyžití – najdete zde butikové kino Přítomnost i střešní vyhlídku s nevšedním pohledem na pražská panoramata. Na sobotních komentovaných prohlídkách 3. října se podíváte také do bývalé prádelny, sklepa či do protiatomového krytu. Kapacita je omezená, rezervace míst se spouští 27. září.

 

Městská divočina pod Barrandovem

Architektka Anna Beata Háblová vyrazí v sobotu 3. října odpoledne na procházku po Barrandově, při níž nevynechá lokaci pod Barrandovským mostem, někdejší Barrandovské terasy s koupalištěm, kam chodila během první republiky tehdejší smetánka, i další místa pod prvohorními skalami. Sraz je u tramvajové zastávky Hlubočepy v 15 hodin.

Neobyčejná architektura ko-bydlení

Kolektivní bydlení často konotuje socialistickou éru, projekty dostupného a neziskového bydlení však v Československu vznikaly už před druhou světovou válkou. Architektka Magdalena Havlová se se zájemci vydá v neděli 4. října od 10 hodin z Bachmačského náměstí v Dejvicích po stopách blízkých družstevních a obecních domů, které mnohdy necháváme bez povšimnutí.

Praha vs. Airbnb

Jak se centrum metropole mění pod náporem krátkodobých pronájmů bytů skrze platformu Airbnb? Novinářka Alžběta Medková spolu s architektem Jakubem Nakládalem ze spolku Paměť města vás v neděli 4. října odpoledne provedou po Starém Městě, kde se místní snaží vydržet mezi turistickými obchody plnými kýče a hlasitými zahraničními návštěvníky. Sraz je v 15 hodin před Mariánským sloupem.

Architramvaj

Vyrazte v neděli 4. října odpoledne na projížďku tramvají s architektem a vedoucím vyšehradského areálu Petrem Kučerou na trase od náměstí bratří Synků přes Malou Stranu, Holešovice a Florenc až na Karlovo náměstí. Cestou se dozvíte, co nového v hlavním městě v příštích letech vyroste, jak se změní pražské brownfieldy a parky nebo třeba kde bude stát nové sídlo filharmonie. Rezervace míst se spouští 27. září.

Music Feat. Architecture

Jak se moderní architektura promítá do hudebních videoklipů, to ukáže komponovaný večer ve středu 7. října v Centru architektury a městského plánování. Diváky čeká přednáška konceptuálního hudebníka Petera Adjaye se songy vytvořenými pro poslech v budovách navržených jeho bratrem, architektem Davidem Adjayem. Následně se na hodinu ponoří do různých klipů, které používají současné stavby jako kulisu, a na závěr se můžou těšit na speciální architektonické disco.

Z filmu Street. Foto: Film a architektura

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!