Jestli nás nikdo nezažaluje, budu zklamanej! Audiovizuální umělec TMBK vystavuje v Pyramidě

Jestli nás nikdo nezažaluje, budu zklamanej! Audiovizuální umělec TMBK vystavuje v Pyramidě 

Tomáše Břínka alias TMBK znáte nejspíše díky jeho populárním kolážím, které reagují na současné dění ve společnosti či v politice. Je zajisté jednou z nejznámějších osobností na českých sociálních sítích a nyní máte jedinečnou možnost zhlédnout půl roku připravovanou výstavu s názvem Českoland.

Tomáš Břínek je výraznou osobností tuzemské internetové scény. Proslavil se vtipnými kolážemi, které sdílí jak na svém instagramovém účtu, tak na Facebooku. Za sebou už má i první knižní počin – v roce 2017 spolu Dominikem Landsmanem, kterého můžete znát jako autora Deníčku moderního fotra, vydali knihu s názvem Továrna na debilno.

Mimo jiné je TMBK zeť Haliny Pawlowské, která je také občas terčem jeho satirických koláží. Nejčastěji jsou ale na profilu TMBK k vidění čeští politici v čele s Milošem Zemanem, Andrejem Babišem a momentálně i Adamem Vojtěchem. Kontroverzní umělec se ale nebojí reflektovat cokoliv, co zrovna hýbe českou společností.

Myšlenka na jedinečnou výstavu vznikla již minulý rok na podzim. Tehdy byla zorganizovaná sbírka na crowdfundingovém serveru Hithit.cz, díky které se vybralo téměr 1 a půl milionu korun. Prostory poskytl Orea Hotel Pyramida na pražském Strahově.

Z výstavy Českoland. Foto: TMBK

Výstava je rozdělena na dvě části. V první si diváci mohou prohlédnout zarámované koláže TMBK, většině již známé ze sociálních sítí. Tato část slouží spíše k uvedení návštěvníků do „děje“, ke krátkému seznámení se s tím, čím je specifická tvorba TMBK a co od ní očekávat. Organizátoři možná schválně zvolili pomalý start, aby si návštěvníci o to více užili, co je čeká v hlavní části výstavy probíhající v suterénu.

Když organizátoři přebírali prostory, jednalo se o zcela holé místnosti, což jim dalo tu výhodu, že si mohli prostor přetvořit přesně podle svých představ. Dolů po schodech návštěvníky provádí zástup karikatur českých osobností a šipky s hláškami odkazujícími na současnou popkulturu. Cíl výstavy je jasný. „Není to nic naučného, takže se nic nedozvíte, ale pobavíte se," říká o expozici sám autor. 

Součástí jsou jak obrazovky s krátkými videokolážemi, tak propracovanější díla. Diváci mohou například skrze zamřížované dveře nahlédnout do vězeňské cely Andreje Babiše, nechat si vyvěštit budoucnost od legendární Jolandy nebo navštívit galerii nazvanou Mánes2, kde se kromě bust historických politických osobností nachází i socha prezidenta Miloše Zemana zvěčněného jako Michelangelova Davida. 

Satirická výstava, kterou stojí za to vidět na vlastní oči, je znovu otevřena od 5. do 31.prosince.

Foto: TMBK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!