Díky Bílé pastelce mohou nevidomí vést plnohodnotný život. Sbírka se koná již po jednadvacáté

Díky Bílé pastelce mohou nevidomí vést plnohodnotný život. Sbírka se koná již po jednadvacáté 

Bílá pastelka připomíná slepeckou hůl a symbolizuje odvahu překonávat překážky v životě nevidomých. Veřejná sbírka, která letos proběhne již po jednadvacáté, loni vybrala přes tři miliony korun, díky kterým můžou nevidomí vést plnohodnotný život. Podaří se výtěžek letos překonat?

V následujících třech dnech proběhne již jednadvacátý ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. V ulicích tak opět potkáme dobrovolníky v bílých tričkách, kterým můžete přispět na život nevidomých. Za třicet korun dostanete bílou pastelku, která připomíná bílou slepeckou hůl a symbolizuje odvahu zrakově postižených překonávat překážky. Přispět je možné také bezhotovostně, a to díky QR kódu umístěném na kasičkách.

V loňském roce se vybralo přes tři miliony korun, které jako každoročně putovaly na služby pro zrakově postižné. Služby poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

Výtěžek sbírky se využije také na výcvik vodicích psů. Foto: Bílá pastelka

Společnost Tyfloservis pomáhá těžce zrakově postiženým nacvičit nezbytné dovednosti pro samostatný život, jako je orientace v prostoru, sebeobslužné dovednosti, psaní na klávesnici bez zrakové kontroly nebo čtení a psaní Braillovým písmem. Tyto služby lidé s vážnou poruchou zraku jinde nenajdou.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Olomouci nabízí zrakově postiženým širokou škálu služeb a činností sociálně právním poradenstvím počínaje a volnočasovými aktivitami konče. Výtěžek sbírky se využije také na výcvik vodicích psů, odstraňování orientačních a informačních bariér i při vydávání časopisů pro zrakově postižené.

Sbírka probíhá ve dnech 12. až 14. října

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Díky Bílé pastelce mohou nevidomí vést plnohodnotný život. Sbírka se koná již po jednadvacáté
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!