Lenka Černota své obrazy vytváří rukama. Ojedinělá výstava spojuje kultivovanost se živočišností

Lenka Černota své obrazy vytváří rukama. Ojedinělá výstava spojuje kultivovanost se živočišností  

V pražské Bold Gallery můžete navštívit jedinečnou výstavu české malířky Lenky Černoty. Jde o zatím nejrozsáhlejší autorčinu výstavu. Osudové téma a největší zdroj inspirace jsou pro umělkyni vlci, jejichž otisk v dílech nalezneme vždy, ať už jsou zobrazeni přímo, nebo ne.

Výstava dodržuje svůj název do posledního puntíku: tematicky sladěné bylo i červené víno podávané na vernisáži, jmenovalo se totiž Černý vlk. Na vernisáž byla také pozvána chovatelská stanice československých vlčáků Team CSW s divokou krví – zúčastnili se tedy i vlci samotní. Českoslovenští vlčáci byli také prvními pozorovateli výstavy a z jejich procházení galerií vznikly dechberoucí fotografie. 

Pod slovem vlčina si můžeme představit jak živočišnou vůni vlka, tak kůži, do které se můžeme zahalit a pozorovat svět vlčíma očima. A skutečně, jako by se nad vystavenými obrazy vznášel neviditelný opar vlčiny. 

Lenka Černota, Vlčina. Foto: Bold Gallery

Kurátor výstavy Radek Wohlmuth připomněl, že Lenka Černota je absolventka ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské AVU. Tento ateliér je podle něj výjimečný a odlišuje se od běžné výtvarné produkce.

Lenka Černota je mimo jiné také doktorandkou Technické univerzity v Ostravě, získala patent na originální způsob získávání pigmentu, studovala multimédia a sochařství na univerzitě v Krakově a dokončila bakalářský titul na Fakultě restaurování Univerzity Pardubice. 

Lenka Černota, Vlčina. Foto: Bold Gallery

Osudovým tématem jsou pro malířku vlci a vše s nimi spojené. Jedná se o její osobní mytologii, která otevírá asociační prostor blízký každému z nás. Autorčiny velkoformátové barevné obrazy můžeme označit jako bránu mezi lidským a animálním. „Já prostě maluju každej den a je to bytostná součást mého života. Je to jako dýchání," říká o své tvorbě Lenka Černota.

Součástí procesu tvorby Lenky Černoty je také vnímání světa a zacházení s obrazy vůbec. „Lenka odložila štětec a maluje prsty. Vrství obrazy a barvu proškrabává, či do ní píše," popsal na vernisáži její postup kurátor. Jde o fascinující vizuální komunikaci, jakési přemýšlení malbou, kdy autorka to, co se děje v hlavě, interpretuje na plátno.

Lenka Černota, Vlčina. Foto: Bold Gallery

Název může být pro návštěvníky zavádějící, neboť z názvu Vlčina je první asociací něco černého a tmavého. Ovšem opak je pravdou, obrazy Lenky Černoty dominují výraznou, až světelnou barevností. Typickým prvkem jsou velmi jasné svítící oči na obrazech znázorňujících zvířata. Součástí obrazů jsou také expresivní poznámky, které mění tradiční obrazy v osobní mentální mapy.

Zajímavostí je, že autorka nechává některé své obrazy umístit do nepřístupných míst beskydských lesů a dokumentuje jejich osud pomocí fotopastí. Výstava, jež je teprve druhým projektem nedávno otevřené Bold Gallery v Holešovicích, potrvá do 26. září. 

Lenka Černota, Vlčina. Foto: Bold Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Bold Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!