Architektura pro všechny. Festival Open House Praha otevře přes sedmdesát budov

Architektura pro všechny. Festival Open House Praha otevře přes sedmdesát budov 

Více o akci...

13kvě - 19kvě celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Letošní ročník festivalu Open House Praha se výjimečně odehraje v září a otevře na sedmdesát budov. Pod heslem Architektura pro všechny se tak návštěvníci podívají do běžně nepřístupných prostorů a navíc zdarma. Vybrat si mohou také z doprovodného programu.

Architektonický festival Open House Praha se letos uskuteční v náhradním termínu, a to hned na začátku září. V prvních šesti dnech tohoto měsíce festival otevře 73 běžně nepřístupných budov a prostorů a nabídne také doprovodný program, který tvoří komentované procházky a debaty o městské architektuře. Návštěvníci tak opět mohou zdarma prozkoumat architektonické bohatství města.  

Těšit se mohou především fanoušci urbexu a technických a rezidenčních staveb. Program totiž představí rekonstrukce a oceňované novostavby, návštěvníky pozve také na výhled z pobytových teras a střech a zavede je naopak i do starobylých podzemí. Víkendový program doplní týdenní doprovodné akce plné informací o vybraných objektech a dalších architektonických tématech.

Přestože hlavní program začíná až v září, pro nedočkavce je připravena letní ochutnávka. Už během léta se tak můžete vydat na procházky a prohlídky pod vedením organizace Open House Praha. Během hlavního programu se pak můžete těšit na třicet novinek, na které se letos organizátoři zaměřili. Jedním z největších lákadel je bývalý Palác kultury, dnešní Kongresové centrum Praha, které zdobí i letošní festivalový vizuál.  

Kromě budov se letos organizátoři zaměřili i na představení historie a plánů revitalizace významných areálů ve vlastnictví města. Běžně nepřístupné prostory bývalé jateční burzy, podzemních chladíren či vodárenské věže, postavené na konci 19. století, budou zpřístupněny v areálu Pražské tržnice. Výstaviště nabídne návštěvníkům prohlídku technického zázemí Malé sportovní haly, plaveckého bazénu nebo Divadla Spirála. Mezi další objekty patří dílna Braasi Factory, kanceláře Machine House, Nuselský pivovar a mnoho dalších.  

Festival také připomene několik významných výročí letošního roku, mezi něž patří například 140. výročí narození architekta Josefa Chochola. Program upozorní také na aktivní občanské spolky či jednotlivce, mezi které řadí Kasárna Karlín, Jatka78 a další. Nabídne také program pro děti, ale i speciální komentované prohlídky pro lidi se zrakovým postižením

Open House Praha 2020 se uskuteční od 1. do 6. září

Foto: Tomáš Princ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!