Muzeum Salvadora Dalího v Praze se znovuotevřelo veřejnosti

Muzeum Salvadora Dalího v Praze se znovuotevřelo veřejnosti 

V pražské Opletalově ulici se po nucené dvouměsíční pauze v souvislosti s pandemií koronaviru znovuotevřela výstava Enigma, která představuje největší soukromou sbírku Dalího soch.

Ačkoli je Salvador Dalí známý především jako tvůrce surrealistických obrazů, byl i produktivním sochařem. Expozice Enigma v centru hlavního města zahrnuje patnáct soch z kolekce italského mecenáše umění Benimanina Leviho, který byl umělcovým blízkým přítelem. 

Mezi zdejší největší lákadla patří plastiky Vesmírná Venuše, Hlemýžď a Anděl a Vesmírný slon. Výstava nenabízí k vidění pouze sochy, ale také padesát grafik a mimo jiné i slavný obraz Rozkvetlé oko. Ke zhlédnutí je tu i speciální kolekce skleněných výrobků či zlaté a diamantové šperky a sošky inspirované Dalího tvorbou. 

Z pražského Muzea Salvadora Dalího. Foto: Enigma

Na výstavě se nebudou nudit ani děti, které si můžou pohrát s interaktivní tabulí a hrou inspirovanou životem a dílem fenomenálního španělského výtvarníka. 

V horním patře návštěvníci najdou prodejní galerii, kde si můžou zakoupit vybrané Dalího grafiky a menší sošky. „Ke všem samozřejmě náleží certifikace originality. Zvláště u grafik je cena přijatelná a nakupujících návštěvníků přibývá,” nechala se slyšet ředitelka expozice Irena Limbergová.

Katalánský rodák Salvador Dalí se svým rukopisem založeným na snové imaginaci výrazně zapsal do kánonu moderního umění 20. století. Nevěnoval se jen malířství, naopak byl všestranným umělcem zabývající se i sochou, ilustrací, šperky nebo režií – patrně nejslavnějším filmovým počinem je Andaluský pes z roku 1929, který vytvořil spolu s Luisem Buñuelem. 

Dalího najdete i v jedenáctém díle našeho podcastu. Pořad i odkazy na všechny oblíbené platformy včetně Spotify, Apple i Google Podcasts najdete zde: https://www.buzzsprout.com/839452

Foto: Enigma

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Muzeum Salvadora Dalího

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!