Pro odvážné máme na výstavě Cosmos Discovery výcvik na gyroskopu, říká Květa Havelková

Pro odvážné máme na výstavě Cosmos Discovery výcvik na gyroskopu, říká Květa Havelková 

Až do 30. srpna zůstává přístupná rodinná expozice Cosmos Discovery v areálu holešovického Výstaviště v Praze. Po znovuotevření nabízí také interaktivní mobilní aplikaci a speciální večerní prohlídky. O zajímavých exponátech i novinkách na výstavě promluvila za organizátory Květa Havelková.

Kvůli vládním opatřením byla výstava Cosmos Discovery dva měsíce uzavřena pro veřejnost. Mohla být nucená pauza v něčem i přínosná?

Bohužel jsme museli propustit všechny zaměstnance výstavy a dál platit nájem a ostrahu. Takže každý den, kdy jsem měli zavřeno, nás stahoval do mínusu. Samozřejmě jsme nezaháleli, a zatímco výstava „spala“, připravili jsme mobilní aplikaci a také nás tato „roušková doba“ inspirovala k novým cosmo dárkům, které nyní budeme dávat od dne dětí 1. června k rodinné vstupence a také v rámci večerních prohlídek. 

Výstava mapuje dobývání vesmíru od počátku studené války až po kolonizaci Marsu. Které zdejší exponáty jak z historie, tak i budoucnosti astronautiky se řadí mezi nejunikátnější?

Díky spolupráci s NASA se máme opravdu čím chlubit. Největším unikátem je určitě tryska spalovacího motoru F1 rakety Saturn V, která nesla misi Apollo 13 k Měsíci. Tryska byla vytažena z hlubin oceánu a je jako jediná mimo území USA, ačkoli se na ní dosud vztahuje technologické embargo. Zajímavá je také originální počítačová konzole z řídícího střediska v Houstonu, odkud startovaly právě mise Apollo a také raketoplány. 

Ale to jsou exponáty spíš pro fanoušky a odborníky. Pro nás ostatní, kteří známe vesmír hlavně ze sci-fi filmů, jsou určitě nejzajímavější exponáty v reálné velikosti. Až uvidíte, jak malá byla loď Apollo 11, projdete se kabinou raketoplánu nebo nahlédnete do kosmické lodi Sojuz, která dosud létá na orbitální stanici ISS, pochopíte, že astronauti byli a jsou opravdu velmi odvážní. Největším zážitkem je asi orbitální stanice MIR, kde si návštěvníci tak trochu vyzkouší, jak se cítí astronaut ve stavu beztíže.

Oproti předchozí brněnské expozici tu pražskou doplňuje sekce o potenciálním osídlení jiných planet a také Cosmos Camp, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet výcvik astronautů. Jaké různé disciplíny zde na ně čekají? 

V galerii Future se věnujeme současným a budoucím vesmírným projektům, například plánům SpaceX, ale také aktivitám Evropské agentury ESA, se kterou spolupracují i české firmy. Je jasné, že lidstvo se musí nejdřív vrátit na Měsíc a až potom se může vydat k jiným planetám – třeba na Mars. 

Z výstavy Cosmos Discovery. Foto: JVS Group

V Cosmos Campu si návštěvníci vyzkouší opravdový výcvik kosmonautů na gyroskopu, který jim dokonale procvičí jejich rovnovážné ústrojí a stabilitu. Ale předem upozorňuji, že je to jen pro odvážné. Pro ty, kteří jsou méně odolní, je připravená například kosmická motorka, na které se díky virtuální realitě ocitnete na kosmických závodech. Také máme několik dalších VR, kde si například vyzkoušíte start rakety na vlastní kůži. Brýle jsou doplněny ještě pohyblivými lavicemi, nebo dokonce celým „robotem“, do kterého vstoupíte a prožitek virtuální reality je tak díky pohybu vašeho těla zcela autentický.

Po znovuotevření přibyly na výstavě novinky, třeba speciální mobilní aplikace. Co všechno umí? 

Zatímco výstava byla zavřená, připravili jsme aplikaci pro mobilní telefony. Návštěvník si pomocí QR kódu stáhne zdarma aplikaci a pak se „skrze” telefon, ve kterém je aplikace spuštěna podívá na vybranou fotku na výstavě a například odstartuje raketa Titan 2. Přitom na fotce je samozřejmě statická.

Nově nabízíte i večerní prohlídky expozice. Budou se nějak lišit od standardní návštěvy bez průvodce?

Večerními prohlídkami chceme udělat radost hlavně mladým lidem, kteří žijí večer a nyní nemají moc příležitostí kam jít. Takže je lákáme na romantickou schůzku místo do kina právě na naši výstavu. Protože vyznat lásku třeba na Měsíci je prostě originální. A zároveň to stihnou i hodně zaměstnaní lidé, protože poslední prohlídka začíná ve 20.30 hodin. Každý večerní návštěvník navíc od nás dostane malý cosmo dárek.

Výstaviště v Holešovicích je známé pořádáním interaktivních výstav pro celou rodinu, v minulosti hostilo například přehlídku Tutanchamon. Jaké další podobné expozice se zde v budoucnu uskuteční? 

S Výstavištěm spolupracujeme dlouhodobě a měli jsem tam spoustu skvělých výstav, pavilony ale čeká rekonstrukce, takže po Cosmosu tam bohužel žádnou další výstavu mít nebudeme. Ale hned po rekonstrukci budeme první nájemníci s nějakou další rodinnou výstavou.

Foto: JVS Group

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!