Porotci soutěže Czech Nature Photo, Peter Delaney a Rob Cottle, představují fotografie zvířat

Porotci soutěže Czech Nature Photo, Peter Delaney a Rob Cottle, představují fotografie zvířat 

Soutěž Czech Nature Photo letos počtvrté představí nejlepší snímky přírody domácích i slovenských fotografů. Ve středu otevřeli její porotci Peter Delaney a Rob Cottle výstavu s průřezem jejich dosavadní tvorby v pražském Czech Photo Centre. Oba autory pojí vášeň fotografovat faunu. Zatímco Delaney se soustředí na divokou africkou zvěř, Cottle zachycuje živočichy v rodném Walesu.

Peter Delaney pochází z Irska a původně pracoval ve finančnictví. Poté co se rozhodl vzdát své kariéry pro splnění svého dětského snu, se přestěhoval na druhý konec planety. Jeho domovem je nyní jihoafrické město George. "Fotografování je má druhá kariéra, kterou jsem zahájil až ve chvíli, kdy mi bylo více než čtyřicet. Rád bych tak všechny podpořil a řekl, že nikdy není pozdě začít," řekl autor během vernisáže. 

Fotografuje především divoká zvířata, a to zpravidla v určité akci. Nutno říci, že se příliš soustředí na to, aby fotka byla vizuálně krásná, a ve výsledku mnohdy postrádá jakési hlubší sdělení. Zároveň se soustředí také na krajinu. V butovické galerii je k vidění mnoho impozantních fotek, na nichž hrají prim nespoutané písečné duny

Fotografie Petera Delaneye. Foto: Tereza Frýdová

Rob Cottle se narodil v briském Walesu, je mentorem značky Olympus a focení zvířat se věnuje soustavně řadu let. Přestože kvůli své vášni nezřídka cestuje i do dalekých končin, soustředí se i na focení v okolí svého domova, jak poznamenal v rámci vernisáže. "Rád fotím zvířata v mém rodném Walesu. I fotografie běžných zvířat mohou být výjimečné, a tím pádem se úplně kdokoliv může věnovat profesionálnímu focení," sdělil. 

Významné postavení v Cottlových fotografiích mají ptačí druhy. Na výstavě si můžete prohlédnout nádherné snímky kemenáčka a leskoptve, na kterých pomocí hry se světlem zdůraznil jejich půvabné barvy. 

Fotografie Roba Cottla. Foto: Tereza Frýdová

Mimoto klade důraz na etické otázky obepínající život zvířat ve volné přírodě. Rád zdůrazňuje pohodlí, které živočichy doprovází v jejich přirozeném habitatu. Někdy naopak upozorňuje na tíživou situaci ohledně vymírání druhu, jako například u níže vyobrazeného tesklivého psa hyenovitého

Fotografie Roba Cottla. Foto: Tereza Frýdová

Výstava potrvá do 5. dubna. Vernisáž výstavy vítězných soutěžních fotografií Czech Nature Photo proběhně 5. května. Novinkou letos je, že budou k vidění také mimo prostory galerie.

Rob Cottle, A Nervous Tick. Foto: Czech Photo Centre

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!