Když si zrovna nekoukáte do očí. Výběr z valentýnských specialit, které si pustíte z tepla domova

Když si zrovna nekoukáte do očí. Výběr z valentýnských specialit, které si pustíte z tepla domova 

Romantických filmů je tolik, že je složité se v nich vyznat a registrovat ty nové. My přinášíme tradiční i neobvyklejší pojetí lásky ve filmech na valentýnský večer dostupné ve videotéce HBO GO.

Aladin (2019)

Britský režisér Guy Ritchie má ve svém portofoliu plno hrdinů, kteří jsou na hraně mezi dobrem a zlem a plavou mimo hlavní proud. Skvělým příkladem jsou jeho filmy o nejslavnějším fiktivním Britovi Sherlocku Holmesovi či snímek Podfu(c)k. Minulý rok vyšla pod jeho taktovkou hraná verze příběhu o roztomilém pouličním zloději Aladinovi a nebojácné princezně Jasmíně a kouzelném džinovi. Adaptace animované klasiky od Disneyho přináší romantiku i akci v pohádkovém orientálním městě Agrabahu. Jak dobře se kouzlilo hodnotíme zde.

Foodie Love (2019)

Tinder pro gurmány. Seriál vypráví o dvojici, kterou svede dohromady algoritmus aplikace pro milovníky jídla. Ačkoliv si oba prošli milostnými nezdary, společné chutě, láska k japonskému yuzu a nenávist ke „kulinářským pozérům“, je svedla dohromady a zrodila se skutečná láska. Ta totiž skoro vždy prochází i žaludkem.

Geniální přítelkyně, 2. řada (2020)

Protiklady se přitahují nejen ve vztazích. Stejně tomu bylo i u celoživotních přítelkyň Lily a Eleny. Dvojici kamarádek stvořila spisovatelka Elena Ferrante a jejich příběh byl tak silný, že se Elenino dílo stalo okamžitým bestsellerem a režisér Saverio Costanzo si uvědomil, že by se osudy holčiček měly dál vyprávět i vizuálně.

Když zvláštní a geniální Lily ze dne na den zmizí bez jediného slova, Elena Gracová, která je již postarší ženou, začne na počítači sepisovat příběh jejich přátelství. Lilu, celým jménem Raffaellau Cerullovou, poprvé potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. A zprvu ji neměla ráda. Našly si však k sobě cestu a během šedesáti let spolu v italské Neapoli mnohé zažily. Lila byla Eleně nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Na Informuji si přečtete recenze na první i druhou řadu.

Taková moderní rodinka, 11. řada (2019)

Komediální sitkomový seriál o osudech členů novodobého rodinného klanu se v roce 2019 vrátil s novým pokračováním. A pozor, tentokrát skutečně poslední. Nejspíš. Série ozdobená Zlatými glóby i cenami Emmy přináší další vtipné epizody členů rodiny Pritchett-Dunphy-Tucker. Nechybí ani herec Ed O'Neill, který se nejen v Čechách proslavil rolí Ala Bundy v seriálu Ženatý se závazky.

Kdyby ulice Beale mohla mluvit (2018)

Intenzivní romantický film o příběhu Tish a Fonnyho nenechá jedno oko suché. Snímek se odehrává na počátku 70. let v černošském Harlemu. Devatenáctiletá Tish vzpomíná na vášnivou a spalující lásku, respekt a důvěru, kterou cítila ke svému snoubenci a umělci Alonzovi Huntovi. Znali se už od dětství a netoužili po ničem jiném než po společném životě.

Tyto sny se však rozpadnou na prach, když je Fonny křivě obviněn ze zločinu, který nespáchal. Tish však neztrácí naději. Snímek neběžel v českých kinech, vy si ho ale teď můžete vychutnat na HBO GO.

Obklopen láskou (2013)

Nezáleží na věku, nýbrž na tom, jak starý se člověk cítí. Pro rumunský dokumentární film Ágnes sós to platí dvojnásob. Osmdesátníci z malé vesnice se sejdou a sdílí mezi sebou svá intimní tajemství, touhy, promeškané příležitosti i hodnotě lásky. To vše otevřeně, bez předsudků a s humorem.

50x a stále poprvé (2004)

Snímek s Adamem Sandlerem a Drew Barrymore je mezi všemi romantickými dušemi již dobře znám. Příběh je zasazen do prostředí havajského ostrova a vypráví o nenapravitelném sukničkáři Henrym a okouzlující dívce se ztrátou krátkodobé paměti Lucy. Takhle si mohli vyjít na padesát schůzek, a přesto měla Lucy pocit, že vše zažívá poprvé. Henry je však beznadějně zamilovaný a nehodlá se nechat odradit, když konečně našel tu pravou. Klasika z kartotéky sandlerovských komedií.

Romeo a Julie (1968)

Když se řekne romantika, mnozí si vybaví nestárnoucí drama klasika Williama Shakespeara. A když se řekne Romeo a Julie ve filmu, nelze si vybavit nic jiného než nejslavnější adaptaci z roku 1968. Tragický příběh mladých milenců režírovaný Francem Zeffirellim diváky zavede až do italské Verony. Romeo a Julie jsou rozdělení vzájemnou nenávistí svých rodů, spojeni ve smrti, která konečně přinese do jejich rodinám smír. Vždyť to všichni známe.

Ona (2013)

To, že se láska nemusí zrodit pouze mezi mužem a ženou, je obecně známá věc. Ale co láska mezi mužem a operačním systémem? Futuristický milostný příběh vypráví o Theodorovi, kterého si zahrál Joaquin Phoenix, komplikovaném a citlivým muži. Theodore si vydělává psaním dojemných dopisů pro druhé.

Z předešlého vztahu má stále zlomené srdce, a tak ho zaujme inovativní operační systém, o kterém výrobce tvrdí, že je zastává kompletní intuitivní bytost. Samantha, umělá inteligence, které propůjčila hlas Scarlet Johansson, je vtipná, zajímavá a podezřele opravdová. Jejich přátelství postupně roste ve vzájemnou lásku. Stačí to však? Přečtěte si recenzi.

Zrodila se hvězda (2018)

Zrodila se již čtvrtá hvězda. Ta z roku 2018 však patří mezi nejpovedenější adaptace. Životní projekt Bradleyho Coopera, který pomohl napsat scénář, celý snímek režíroval a dokonce ztvárnil jednu z hlavních rolí, nabízí romantický příběh, skvělou hudbu, nezpochybnitelný talent Lady Gagy a očividnou chemii mezi oběma herci.

Vyhořelá country hvězda a alkoholik Jackson zažívá úpadek své kariéry, zatímco talentovaná Ally, kterou objevil na ulici, zažívá její vrchol. Jejich láska je vášnivá, komplikovaná, zničující, ale opravdová. Skvělé herecké výkony zaručeny. Recenzi najdete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!