Kulturní jaro ve středních Čechách: velikonoční tradice, klasická hudba i přehlídka lodí

Kulturní jaro ve středních Čechách: velikonoční tradice, klasická hudba i přehlídka lodí 

Středočeské jaro bude letos barevné. A čím více akcí navštívíte, tím barevnější si ho uděláte. Takže je nejvyšší čas probudit se ze zimního spánku a vyrazit za kulturou! Nechte se inspirovat našimi tipy.

Barvy krajiny

Jaro je obdobím, kdy se krajina kolem nás pomalu plní barvami a zbavuje se své zimní šedi. Příjemně barevnou náladu můžete načerpat i na výstavě obrazů malířky Ing. Dany Živorové na zámku ve Zruči nad Sázavou. Autorka, která zdědila své výtvarné nadání po dědečkovi, vystudovala chemii a celý život pracovala v laboratoři. Vedle toho však také malovala a v poslední době se věnuje pouze výtvarné činnosti. Námětem obrazů jsou zejména krajiny, ale také květiny, zátiší a zákoutí uliček a měst. Z jejích děl na vás dýchne atmosféra klidu, pohody a optimismu. Takže si výstavu můžete naordinovat jako lék proti jarní únavě.

Jaro na vsi

Umíte si uplést pomlázku? Znáte různé techniky malování kraslic? Inspirujte se ve skanzenu v Přerově nad Labem, který v březnu ožije velikonoční výstavou. Seznámíte se s tradičními lidovými zvyky a dozvíte se např. i to, co byl „šplochan“. O víkendech se navíc můžete těšit na bohatý doprovodný program – zdobení kraslic, paličkování, malování svíček voskem, tkaní, zdobení perníčků, výrobu mozaiky ze skla a spoustu dalších starých řemesel. Výstava se věnuje i voňavému jarnímu bylinkářství a s ním spojenému lidovému léčitelství. A pochopitelně nebudou chybět ani lidové kroje.

Pokáčovo jaro

Název turné známého písničkáře Pokáče je jarně pozitivní stejně jako jeho texty. 25. března zamíří i do Berouna, kde zahraje v Metro Clubu. Přijďte si poslechnout sympaťáka, který získal taková ocenění jako platinová deska za debutové album „Vlasy“, zlatá deska za druhé album „Úplně levej“ nebo Objev roku v anketách Český slavík a Ceny Anděl, a přitom zůstal stále stejný.

Hudební festival Antonína Dvořáka

Příznivci klasické hudby si tento příbramský festival rozhodně nemohou nechat ujít – 15 koncertů, 2 operní představení pro děti, kompoziční soutěž pro hudební skladatele… Festival je také výbornou příležitostí, jak přiblížit vážnou hudbu dětem, protože právě to je cílem organizátorů. Už několik let úspěšně upravují známá operní díla do takové podoby, že jsou srozumitelná již dětem od 3 let.

Lodě na Labi

Jaro, voda, lodě, romantika… to k sobě prostě patří! Už 8. ročník akce, která má za úkol představit Labe jako cestu s využitím pro vodní turismus, proběhne v květnu v Nymburku. Kromě ukázek různých typů lodí se můžete těšit i na řemeslné trhy nebo třeba dílničky pro děti. Samozřejmě se můžete svézt na výletní lodi a užít si jaro pěkně z vodní hladiny.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!