Letošní nominace na hudební Ceny Anděl ovládl Vladimír Mišík se svým albem Jednou tě potkám

Letošní nominace na hudební Ceny Anděl ovládl Vladimír Mišík se svým albem Jednou tě potkám 

Nejvíce nominací na hudební Ceny Anděl, celkem v šesti kategoriích, získal Vladimír Mišík. Dvaasedmdesátiletý zpěvák a skladatel, který je už od roku 1993 členem andělské Síně slávy, zaujal akademiky loňskou deskou Jednou tě potkám.

Tři nominace získal za svou desku Září hudební kolektiv Zvíře jménem podzim, po dvou nominacích mají Mirai s albem Arigató, Vypsaná fixa a jejich Kvalita a Berenika Kohoutová s deskou Holka roku nebo Beata Hlavenková se sólovkou Sně.

První kolo hlasování České hudební akademie skončilo 20. ledna. "Celkově v něm pod dohledem notáře v patnácti kategoriích hlasovalo 351 akademiků," uvedla ředitelka české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu Petra Žikovská.

Českou hudební akademii tvoří hudební odborníci z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla. Nejstarší tuzemské odborné hudební ceny se budou předávat 31. března, tentokrát budou vedle zástupců hudební branže přístupné i veřejnosti. Ceremoniál, který v přímém přenosu odvysílá Česká televize, se uskuteční v pražském O2 universu. Večerem diváky provede Ewa Farna.

Vladimír Mišík letos získal největší počet nominací, uspět může celkem v šesti kategoriích © Pavla Hartmanová

V prestižní kategorii album roku proti desce Mišíka Jednou tě potkám stojí kapela Chinaski s nahrávkou, které dala jméno 11 a předloňský objev Andělů Mirai s druhou vydanou deskou Arigató.

Do boje o sošku Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny se posmrtně dostal i Karel Gott se svým posledním duetem s dcerou Charlotte Ellou Srdce nehasnou autorů Richarda Krajča a Petra Harazina.

Mezi novinky letošních Andělů patří zavedení nové kategorie Slovenské album roku, ve které jsou nominovaní Marián Čekovský, Sima Martausová a skupina Nocadeň. Novinkou je také zřízení Coca-Cola ceny fanoušků, o jejímž vítězi rozhodnou hlasováním na internetu přímo hudební příznivci.

Na loňských Cenách Anděl získali po dvou soškách skupina Lucie, zpěvačka Bára Poláková a nováčci The Atavists. Do Síně slávy vstoupil zpěvák, skladatel, moderátor a bývalý politik Michal Prokop. V kategorii sólový interpret cenu získal Miro Žbirka za své Double Album. V kategorii Skupina uspěli Monkey Business s deskou Bad Time for Gentlemen.

Fotografie: Zbyněk Pecák

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!