Ledové a sněhové sochy 2020: křehká krása zdobí pivovarské sklepy v Plzni i oblíbené Pustevny

Ledové a sněhové sochy 2020: křehká krása zdobí pivovarské sklepy v Plzni i oblíbené Pustevny 

Impozantní ledové sochy zdobí již v těchto dnech pivovarské sklepy Plzeňského Prazdroje a oblíbené beskydské Pustevny. Od 25. ledna se za nimi budete moci vypravit také do pražského centra Galerie Harfa. A pokud se od vládce hor letos dočkáme i pořádné sněhové nadílky, můžeme se těšit na obří Krakonoše v Jilemnici a ve Špindlerově Mlýně.

Plzeň

Až do 29. února můžete navštívit pivovarské sklepy Plzeňského Prazdroje, které ožily křehkou krásou ledových soch. Sochy s tématem Cesta kolem světa ztvárňují slavné světové stavby či typická zvířata jednotlivých kontinentů a chybět nemůže ani jeden ze symbolů Plzně, katedrála sv. Bartoloměje. 

K vidění je i barevně nasvícená Eiffelova věž, Tower Bridge, Šikmá věž v Pise nebo egyptské pyramidy, mrakodrapy v USA a socha Svobody, stejně jako australští klokani či tučňáci z  Antarktidy.

Během prohlídky ze dozvíte i řadu zajímavostí o samotných pivovarských sklepech. Vstupné 150 Kč, doporučuje se zakoupení vstupenek předem. Časy prohlídek: pondělí – pátek: 14:00, 16:00 a 17:00 hodin, o víkendech 10:00, 12:00, 14:00, 15:00 a 17:00 hodin.

Ledové sochy v Plzni. Foto: Andrea Morkusová

Pustevny

Do 26. ledna se můžete za ledovými sochami vypravit i na Pustevny. Na oblíbeném místě proslaveném stavbami architekta Dušana Jurkoviče vyrostly dva stany se sochami vytvořenými ze 40 tun ledu, které letos nesou téma Z Pusteven do světa. Těšit se tak můžete opět na ledové budovy i zvířata z nejrůznějších koutů zeměkoule.

Sochy jsou ozvláštněny světelnými a zvukovými efekty, v areálu nechybí ledový bar, fotopoint ve tvaru ledového trůnu či venkovní sochy ze sněhu. O víkendech se mezi 10. a 16. hodinou můžete těšit i na doprovodný program pro děti, animační programy a sportovní aktivity.

Stany s ledovými sochami jsou otevřeny denně od 8:30 do 16:30 hodin. Vstupné činí o víkendech 50 Kč, ve všední dny je zdarma, stejně jako pro všechny děti do 10 let a návštěvníky se vstupenkou z lanovky.

Praha

Ledové sochy na střeše pražského obchodního centra Galerie Harfa vás letos vezmou do Království čar a kouzel. Od 25. do 26. ledna (nebo spíše tak dlouho, než ledové sochy roztají) se zde můžete těšit na Harryho Pottera, Gandalfa s Frodem Pytlíkem, Pana Tau, Babu Jagu, Krakonoše, Gargamela či Merlina. Vstupné je zdarma.

Jilemnice

Postava Krakonoše v nadživotní velikosti vytvořená z obrovského množství sněhu téměř každoročně vyrůstá na Masarykově náměstí v malebném podhorském městečku Jilemnice. Termín jeho letošního vytvoření je ale bohužel kvůli dosavadnímu příliš teplému počasí zatím neznámý. Jisté je ale to, že pokud vznikne, bude opět originálem – každý rok mu totiž jeho tvůrce, výtvarník Josef Dufek, vtiskne trochu jinou podobu. Ten loňský byl oblečen pouze do typických bot, pláště a klobouku v ruce, o rok dříve mu nechyběly ani kalhoty a halena.

Socha Krakonoše v Jilemnici v roce 2018. Foto: Jiří Erben, CC BY-SA 3.0

Špindlerův Mlýn

Také centrum největšího krkonošského střediska Špindlerův Mlýn zdobí každoročně obří socha Krakonoše ze sněhu od stejného umělce Josefa Dufka. Ten několikametrovou sochu zvládne, společně se dvěma pomocníky, vytvořit zpravidla za tři dny. Na datum vzniku toho letošního si ale opět kvůli počasí ještě musíme počkat.

Úvodní foto: ledové sochy v Plzni, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!