Co jiného je život než série hloupých nápadů? Vybrali jsme nejkrásnější divadelní hry napříč státy

Co jiného je život než série hloupých nápadů? Vybrali jsme nejkrásnější divadelní hry napříč státy 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Romeo a Julie, Hamlet, Tartuffe, Lakomec, Bílá nemoc, R.U.R., Maryša. Ale co dál? Těchto pět divadelních her světového formátu jistě bude bavit každého diváka.

Tramvaj do stanice Touha (USA)

Geniální psychologické drama napsané Tennesseem Williamsem v polovině 20. století patří k vrcholným dílům americké dramatické tvorby. Děj je zasazen do chudé čtvrti v New Orleansu, kam se za sestrou Stellou a jejím manželem Stanleym Kowalským, primitivním a hrubým polským přistěhovalcem, přistěhuje Blanche, citlivá a neurotická žena, která od smrti svého homosexuálního manžele hledá útěchu v cizím náručí. Časem dochází k okrývání Blanchiných tajemství, Stanleyho neotesané povahy i ke ztrátě veškerých iluzí. Podle hry je natočen i stejnojmenný černobílý film s Marlonem Brandem a Vivien Leigh v hlavních rolích.

Pygmalión (Irsko)

Hra od nejznámějšího evropského dramatika od dob Williama Shakespeare a Moliéra, George Bernarda Shawa, předkládá příběh Lízy Doolittlové, prosté dívky, která mluví nevybíravým způsobem, nedbá o svoji image ani způsoby. To se rozhodla změnit, když přišla za profesorem Henrym Higginsem, aby ji naučil všemu, co by mladá dáma měla ovládat. Henry uzavře sázku s plukovníkem Pickeringem o tom, zda Henry s Lízou uspěje v její proměně. Líza bydlí u Henryho doma a každý den od něj bere hodiny. Po půl roce je už Líza schopná mluvit spisovně a chovat se ve společnosti. Higgins vezme svůj výtvor na ples, kde Líza se s lehkostí začleňuje mezi londýnskou smetánku. Cestou domů si však plukovník ani profesor dívky nevšímají, ta je nešťastná a uteče od Higginse k jeho matce, která si na ní považuje její upřímnosti. Drama plné vtipu a akce s poměrně překvapivým zakončením se dá chápat rovněž jako kritika vyšších vrstev, jejich nadutosti a pýchy. Do kontrastu je stavěna Lízina upřímnost a opravdovost proti Higginsově sobectví a povýšenosti. Na příběh je možné se podívat i ve filmové podobě s názvem My Fair Lady s Audrey Hepburn v hlavní roli, konce se však liší.

Slečna Julie (Švédsko)

Naturalistické drama z konce 19. století pochází z pera dramatika Augusta Strindberga. Příběh tří lidí z různých společenských vrstev se odehrává za magické Svatojánské noci. Během jejich hovoru se odhalují tajemství, touhy i pravá povaha. Povýšená zámecká slečna Julie je ve skutečnosti velmi ovlivnitelná, toužící po lásce a ochraně. Oproti ní stojí sluha Jean, moci chtivý sluha jejího otce, který svoji vypočítavou povahu skrývá za opojné řeči. Celý příběh končí tragédií. Zajímavé na této hře je právě psychologický obrat jejich povah i názory na život. 

Noc na Karlštejně (Česko)

Historická divadelní hra Jaroslava Vrchlického z konce 19. století zasazená do doby Karla IV. vypovídá o samotném panovníkovi a životě na Karlštejně, kam je ženám vstup zakázán, a je místem klidu odpočinku. Klid i odpočinek je však narušen příjezdem bavorského vévody, královny Alžběty v přestrojení a neteře purkrabího Aleny, která se vsadila, že na Karlštejně přečká noc, aby si mohla vzít pana Peška. Této knize nechybí humor ani romantika. Stejnojmenný filmový muzikál s písněmi Waldemarda Matušky je stejně vydařený jako kniha.

Škola pro ženy (Francie)

Geniální a vtipná francouzská veselohra od nejznámějšího francouzského dramatika a spisovatele Molièra každého čtenáře jistě pobaví. Příběh vypráví o stárnoucím zatvrzelém muži, který se marně snaží ze své schovanky Anežky vychovat dobrou a poslušnou manželku pro jejího budoucího manžela. Ale moderní Francouzka s vlastní hlavou se jen tak nedá. Jako ostatní Molièrovy hry má toto dílo i o čtyři století později aktuální nádech, kniha se zabývá žárlivostí, nevěrou, lehkovážností mládí, mezigeneračními rozdíly a citovým přivlastňování. Uzoučká hra prošpikovaná ironií, vtipem a situačním humorem se čte jedním dechem.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!