Beatleweek v sobotu a neděli přinesl koncerty v klubu Casbah, burzu i diskuzi s Alanem Whitem a dalšími

Beatleweek v sobotu a neděli přinesl koncerty v klubu Casbah, burzu i diskuzi s Alanem Whitem a dalšími 

Festival Beatleweek v Liverpoolu pokračoval již na plné obrátky během celého víkendu. Týden plný hudby domácí slavné čtyřky ze 60. let o víkendu přinesl festival v legendárním klubu Casbah, který vlastnila matka původního bubeníka Beatles Petea Besta a kde skupina v začátcích často koncertovala, a jeho okolí. Večer úžasné kapely hrály Beatles v koncertním sále, sídle filharmonie a v sobotu v Liverpoolu debatovaly významné osobnosti.

Čtvrtý a pátý den festivalu zaměřeného na hudbu Beatles v Liverpoolu, kde skupina před zhruba šedesáti lety vznikla, byly naplněné vskutku vrchovatě. Poté co se návštěvníci probudili po bujarém pátečním beatlesovském večírku, se vydali kyvadlovými autobusy z centra do vzdálenější čtvrti West Derby. Tam se nachází vila, zdánlivě stejná jako velké domy v okolí, přesto však výjimečná.

Nachází se v ní klub Casbah, který vlastní Pete Best, první bubeník The Beatles, kterého po pár letech nahradil Ringo Starr. The Beatles v „The Casbah Coffee Clubu“ hráli ještě předtím, než se jmenovali Beatles. A jelikož je tomu právě tyto dny přesně šedesát let od data založení klubu, oslava byla velkolepá.

Návštěvníci Beatleweeku se do Casbah sjeli ve velkém počtu a užívali si dobře zorganizovaný hudební program jednak na stage na zahradě u vily, kde se klub nacházel a dnes znovu nachází, jednak uvnitř přímo v těsném prostředí autentického klubu. Večírek zde pořádně rozehřáli třeba britští The Blackjacks s rock’n’rollovými a skifflovými vypalovačkami, které Beatles v mládí inspirovali a některé nich aktivně hráli i složili.

Pot ale tekl z čela hudebníkům i na dalších šesti pódiích v okolních hospodách a na jejich v sobotu prosluněných zahradách. Diváci si tak užívali hudbu nejen Beatles v podání těch nejlepších revivalových kapel z různých zemí světa. Do West Derby dorazili třeba i výborní švédští imitátoři Rolling Stones nazývající se Rocks Off.

Tím ale festivalový den zdaleka nekončil. Po dni venku se účastníci večer přemístili zpět do města, kde je večer v Liverpool Philharmonic Hall čekal krásný a dlouhý koncert. V jeho první části švédská skupina Pepperland zahrála komplet celé album Abbey Road, jehož 50. výročí letos slavíme. V šesti lidech se skvělým hudebníkům povedlo písně z posledního nahraného alba The Beatles předvést téměř dokonale. Mohly za to perfektní zvuk, vícehlasy i nejrůznější detaily jako jemné tleskání či luskání prsty pro zvukový efekt.

Po přestávce se k Pepperland, kteří na Beatleweeku vystoupili prý už před třiceti lety, přidal zpěvák Mark McGann imitující Johna Lennona. Hlas měl také téměř přesný a mezi písněmi, vybranými zejména z Lennonovy sólové tvorby jako Woman a Watching the Wheels, říkal Lennonovým typem hlasu nazpaměť naučené úryvky z rozhovorů, které ex-Beatle poskytl. To bylo snad až kýčovité, stejně jako závěrečný zvuk bicích napodobující rány z pistole, která zavraždila roku 1980 Johna Lennona, následovaný Imagine.

Po vytleskání vypjatá atmosféra polevila s rock’n’rollovými You Can’t Do That a Twist and Shout. A kdo měl ještě sílu, mohl se opět přesunout do hotelu Adelphi na večírek plný hudby Beatles.

Nedělní program byl na jednu stranu volnější, protože se soustředil jen do prostor hotelu Adelphi. Jeho nespočetné sály však nabízely pestrý program, ze kterého bylo těžké si vybrat. V hlavním sále se konala originální burza s fanouškovskými předměty většinou spojenými s Beatles. Návštěvník se tak mohl pohltit do lovu o LP desky, plakáty, knihy, trička atd.

V zadním sále probíhaly celé odpoledne debaty s exkluzivními hosty. Letos mezi ně patřil třeba Alan White, bubeník ze skupiny Yes, který spolupracoval s Johnem Lennonem i Georgem Harrisonem, a hudební producent Jack Douglas, který produkoval mimo jiné i Lennonovo poslední album Double Fantasy.

Na „Annual Beatles Convention“ se tak diváci doslechli i různé osobní příběhy přímo od lidí, kteří s Beatles pracovali či pracují. Jack Douglas vzpomínal na den, kdy zastřelili Johna Lennona poté, co spolu dodělávali písně na album ve studiu, a zmínil se o chystaném speciálním projektu, na kterém teď pracuje s Ringem Starrem a Paulem McCartneym.

Účastníci této akce měli možnost i nechat si od hostů něco podepsat a vyfotit se s nimi. Paralelně k tomu kapely stále hrály v jiných sálech hotelu i v klubech v centru Liverpoolu. O nudu zkrátka během Beatleweeku nezavadíte. Předposlední večírek překlenul jeho program Beatleweeku do nového týdne, během něhož festival ještě dva dny potrvá, můžete se proto těšit ještě na jeden report.

Foto: Visitliverpool.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!