ROZHOVOR: Chceme přilákat mladší publikum, třeba koncerty „na stojáka“, říká ředitelka Divadla Gong

ROZHOVOR: Chceme přilákat mladší publikum, třeba koncerty „na stojáka“, říká ředitelka Divadla Gong 

Pražské Divadlo Gong vede poslední dvě sezóny vystudovaná muzikantka Martina Fialová. Vysočanskou scénu pod její taktovkou v dubnu 2018 obohatila nová inscenace o Masarykovi, začínající sezónu rozproudí koncert Václava Noida Bárty s cimbálovkou nebo třeba kurz ručních prací pro dívky.

Jak se za dva roky vašeho působení ve funkci ředitelky Divadla Gong scéna změnila?

Nastoupila jsem do vcelku dobře fungujícího divadla, které mělo nastavený program, a zjistila, že mi spousta věcí vyhovuje. Snažím se lehce oživit program, obnovovat tváře v inscenacích a trošku udávat jiný hudební směr – dříve tu vystupovaly především folkové kapely, dnes se snažíme přilákat mladší publikum.

Uvědomuju si, že jakákoliv změna by pro návštěvníka Gongu a Obecního domu měla být příjemná. Je rozdíl dívat se na to z ředitelského křesla a jako řadový zaměstnanec – z tohoto úhlu má člověk pocit, že by dokázal změnit všechno během pěti minut. Když už tu možnost mám, vím, že jakýkoliv zásah do provozu musí být promyšlený a logický.

Divadlo během prázdnin funguje jako „místo úkrytu před deštěm“ v případě špatného počasí na Letní scéně Harfa a program bude obnoven v září. Chystáte v příští sezóně uvést nové inscenace?

Ano. Hned v září uvedeme nové nastudování veleoblíbené bláznivé komedie A do pyžam! Francouze Marca Camolettiho, v listopadu pak Boha masakru od Yasminy Rezy.

Zaměřujete se mimo jiné i na inscenace pro děti v podání Divadla AHA! Pro děti základních škol jste připravili novinku Masaryk aneb z c.k. skrz T. G. M. do ČSR…

Máme za sebou dubnovou premiéru a několik repríz, na podzim budeme v uvádění této hry pokračovat. Průběžně jsme v kontaktu s učiteli a řešíme, co by s dětmi v rámci výuky na jevišti rádi viděli. Inscenace o Masarykovi byla původně zamýšlena pro první stupeň základní školy, nakonec jsme ale zjistili, že je spíše vhodnější pro starší žáky.

Z inscenace Masaryk aneb z c.k. skrz T.G.M. do ČSR. Foto: archiv Divadla Gong

Její zvláštnost spočívá v tom, že jde vlastně o hru ve hře. Hlavní hrdinové, čtyři teenageři účastnící se v současnosti tolik populární únikové hry, mají za úkol přijít na některá zásadní fakta ze života TGM. A mladí diváci se tak učí společně s nimi. Nejedná se tedy o klasické zpracování. Nebudu ale už více prozrazovat.

Gong hostí jak divadelní představení, tak i koncerty domácích interpretů, stand up show nebo zábavné pořady. Podle jakého klíče sestavujete program?

Ze své historicky dané podstaty se cítíme být jakýmsi ambasadorem kultury v naší městské části, a proto se snažíme mít co nejširší nabídku, aby si u nás vybral prakticky každý. Zároveň nám jde o co největší soběstačnost, a tak stojíme o to, aby na našich akcích bylo plno. V koncertním repertoáru tak zůstávají osvědčení interpreti, jakým je Ondřej Havelka, Karel Plíhal nebo Radůza.

Když jsem zmínila mladší tváře, rádi bychom dali větší prostor koncertům na stojáka s trochu živější a divočejší hudbou – loni jsme takto uvedli Sto zvířat. Teď aktuálně u nás v premiéře vystoupí Václav Noid Bárta doprovázený netradiční Cimbálovou muzikou Milana Broučka. Co se týká stand up a zábavných pořadů, pravidelně u nás vystupuje Halina Pawlowská, Zdeněk Izer a předloni přibyl také Lukáš Pavlásek.

Škála akcí divadla je rozsáhlá, pořádáte také kurzy nebo workshopy. Jaké stálice nabídnete i v příští sezóně?

Spojení kurzů a divadla možná někomu připadá zvláštní, ale když jsem pátrala historií našeho divadla, které vzniklo v 50. letech pod názvem Osvětová beseda, zjistila jsem, že bylo vždy spjaté s kurzovní činností probíhající na různých místech Prahy 9. Přišlo mi tedy naprosto samozřejmé ji dále rozvíjet.

Naší vlajkovou lodí jsou herecké kurzy, které mi zároveň přijdou jako logické spojení s divadlem, kdy si návštěvníci mohou vyzkoušet, co všechno příprava inscenace obnáší. Velký ohlas mají jak u dětí, tak i dospělých, a několikrát skončily úspěšným divadelním představením, které jsme uváděli u nás a na různých místech po republice.

Dále pořádáme hudební kurzy. Já sama prošla klasickou lidovou školou umění a podle mého názoru nemusí tamější princip vzdělávání vyhovovat každému, může i spoustu dětí odradit. My se jim snažíme nabídnout alternativu – co nejvíc otevřít vzdělávací náruč, aby to pro děti bylo přirozené a zábavné. Netrváme na drilu stupnic, ale naopak se snažíme, aby výuka hry na hudební nástroj děti, ale případně i dospělé uchvátila. Často k nám přicházejí lidé, kteří hudbu v dětství opustili, protože je to na ZUŠ nebavilo.

Co nového čeká zájemce od letošního podzimu?

Herecké kurzy jsme letos nově doplnili o kurz tvůrčího psaní. Opět doufám v propojení, aby na kurzu třeba vznikl scénář pro amatérské herce. Během roku bychom také měli rozšířit hudební kurzy o hru na ukulele, bicí a housle. A moc se těším na premiérovou houbařskou přednášku. Jsme houbami posedlý národ a myslím, že vzdělání v tomto směru je potřeba.

Neobvyklé jsou chystané semináře s trochu tajemným názvem Retrotvoření…

Doufám, že jsem název dobře zvolila. Jde o návrat k pozapomenutým technikám, jako je háčkování, pletení a další ruční práce, které dnes už pomalu mizí. Kurz je určen pro dívky školního věku. Pro mě to opět představuje protiváhu divadla, ze kterého po představení sice zůstane emocionální zážitek, ale fyzického nic.

Máte svůj osobní programový tip, který byste doporučila návštěvníkům?

Nabídka je obrovská a nerada bych někomu ublížila tím, že ho nezmíním. Přiznám se ale, že můj osobní tip je štědrodenní pohádka. Loni jsme na Štědrý den zkusili otevřít divadlo a odehrát vánoční představení O zapomnětlivém psaníčkovém andělíčkovi. Byla to trošku sázka do loterie, přeci jenom jde už o dobu, kterou chce rodina většinou trávit o samotě. Překvapil mě neuvěřitelný zájem, měli jsme vyprodáno a nikomu nevadila fronta u šatny nebo na toalety, všichni se usmívali a byli příjemně naladění. Přála bych si, aby taková úžasná atmosféra byla v divadle každý den.

Foto: archiv Divadla Gong

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!