Moravské hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Bouzova

Moravské hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Bouzova 

Festival Hrady CZ se přesouvá tento pátek a sobotu k pohádkovému hradu Bouzov. Počasí slibuje ještě krásné letní teploty, takže by bylo rozhodně škoda nevyužít víkend na maximum. Kromě skvělé muziky láká okolí Bouzova i na unikátní výletní cíle. Dáte přednost některému okruhu na Bouzově, Trojskému koni, Javoříčským jeskyním nebo renesančnímu zámku Moravská Třebová?

Hrad Bouzov

Pohádkový hrad Bouzov založený na přelomu 13. a 14. století je pro svou romantickou atmosféru vyhlášený nejen u rodin s dětmi, ale i u filmových štábů. V roce 1986 se zde natáčela pohádka Třetí sudička, o rok později pak oblíbená pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Následoval populární seriál Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

Hrad je přístupný návštěvníkům hned v několika prohlídkových okruzích. Projít si můžete všechny reprezentační a obytné prostory hradu včetně jídelny velmistra, sloupové síně, rytířského sálu či kuchyně, svou kondičku procvičíte výstupem na ochoz nejvyšší věže Hláska a v rámci okruhu Jak se staví středověký hrad vám nezůstane utajeno ani technické zázemí a obranné prvky hradu. Pro děti je připravena dětská trasa s Ohnivcem či výstava čertů v hradním sklepení severního paláce. Otevřeno je v srpnu od pondělí do neděle od 9:00 do 17:30 hodin. Vstup na hrad je navíc již zahrnut v ceně sobotní vstupenky na festival.

Hrad Bouzov. Foto: archiv NPÚ

Historický areál Bouzov s Trojským koněm

Dominantou historického areálu pod hradem Bouzov je Trojský kůň, který je největší dřevěnou stavbou svého druhu na světě s veřejně přístupnými vnitřními prostory. V nich najdete obrazárnu, v hlavě koně se nachází vyhlídka. Na tzv. Malé scéně pod koněm probíhá od jara do podzimu interaktivní program na téma středověké válečné stroje, vyzkoušet si zde můžete střelbu z kuše a flobertového revolveru a na děti tu čeká hřiště a maxi Člověče nezlob se. V srpnu je otevřeno od pondělí do neděle od 10:30 do 18:00 hodin, vstupné 90/80/70 Kč.

Historický areál Bouzov. Foto: archiv areálu

Javoříčské jeskyně

Převážná část Javoříčských jeskyní byla objevena již v roce 1938. Jejich podzemní systém vytváří složitý komplex chodeb, propastí a dómů, z nichž budete moci při prohlídce obdivovat například  Suťový dóm, tzv. Niagarský vodopád, Dóm Gigantů či Pohádkové jeskyně. Zvolit si můžete z kratšího (360 metrů) či delšího (790 metrů) prohlídkového okruhu. Otevřeno je od úterý do neděle 9:00 - 17:00 hodin. Vstupné 150/110/70 Kč delší okruh a 130/100/60 Kč kratší okruh.

Javoříčské jeskyně. Foto: Michal Werkmann, CC BY-SA 3.0

Zřícenina hradu Branky

Nedaleko Javoříčských jeskyní najdete půvabnou zříceninu hradu Branky, který je někdy též uváděn jako Špránek, podle stejnojmenného potoka tekoucího pod ním. Hrad byl vystavěn na vrcholu skaliska pravděpodobně na počátku 14. století, ale již roku 1398 je připomínán jako pustý. Cesta na bývalý hrad vede skrze Skalní bránu, z jeho vyhlídkové plošiny je romantický výhled do okolí. 

Loštice

Nedaleko Bouzova najdete i obec Loštice vyhlášenou krajovou specialitou – Olomouckými tvarůžky, které zde mají i své muzeum. Navštívit ho můžete denně od 9:00 do 17:30 hodin, vstupné činí 60/40 Kč. Tvarůžky si můžete v Lošticích samozřejmě i zakoupit a to i o víkendu. Při prohlídce obce byste neměli zapomenout ani na bývalou synagogu, bývalou koželužnu či malovanou autobusovou zastávku.

Muzeum Olomouckých tvarůžků. Foto: archiv muzea

Mohelnice

Jen o kousek dál leží obec Mohelnice, jež se pyšní historickým centrem s řadou zachovalých památek. Ujít si nenechte kostel sv. Tomáše z Canterbury s vyhlídkovou věží, Severní bránu a dochované městské opevnění, radnici, náměstí či původní měšťanské domy.

Zámek Moravská Třebová

Zámku Moravská Třebová se právem přezdívá renesanční perla České republiky. Navštívit zde můžete okruhy Poklady Moravské Třebové, Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny, Středověká mučírna či menší expozice Jak se žilo na venkově a Barevná planeta. V srpnu je otevřeno od úterý do neděle od 9:00 do 17:00 hodin, vstupné činí 100/70 Kč na každý z hlavních prohlídkových okruhů.

Zámek Moravská Třebová. Foto: archiv zámku

Úvodní foto: Hrad Bouzov, Richenza, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrad Bouzov nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Bouzov

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!