ABBA The Museum ve Stockholmu nadchne milovníky interaktivity. Pro ty, co lační po faktech, bude však spíše zklamáním

ABBA The Museum ve Stockholmu nadchne milovníky interaktivity. Pro ty, co lační po faktech, bude však spíše zklamáním75%

Ve Stockholmu, domovině jedné z nejslavnějších popových kapel všech dob, najdete i muzeum věnované skupině ABBA. Leží na ostrově Djurgården obklopeno množstvím dalších muzeí i velkým skanzenem a zahrnuje velkou expozici s mnoha interaktivními prvky týkající se švédské čtyřky, která se proslavila po celém světě.

ABBA The Museum, tak zní oficiální název místa na stockholmském ostrově Djurgården, kde se scházejí nejen fanoušci skupiny ABBA, aby se o ní dozvěděli, co doposud nevěděli. Spíše než muzeum je to však, jak sami organizátoři hlásí v propagaci, interaktivní cesta kariérou jedné z nejvýznamnějších popových kapel hudební historie. A napovídá tomu i podtitul muzea: „Walk in. Dance out.“ (Dovnitř vejdete, ven vytancujete).

Za přemrštěnou cenu – na ty ale v celém Stockholmu a Švédsku musí být každý připraven nejen v tomto případě – očekáváte jako návštěvník ABBA The Museum silný zážitek. Pro dospělého stojí vstupné 250 SEK, v přepočtu cca 600 Kč. Nejspíš tam budete chtít strávit alespoň dvě hodiny a budete doufat, že o ABBA už nezůstane ve vaší hlavě jediná otázka nezodpovězená, ba dozvíte se i to, na co vás ani nenapadlo se zeptat. O silný zážitek pravděpodobně opravdu nepřijdete. O detailní informace ale trochu ano.

Po příchodu do výstavní části muzea vás uvítá výstava o natáčení filmu Mamma Mia! a jeho pokračování s podtitulem Here We Go Again. Tu divák čeká spíš až na konec, ne předtím, než se dozví aspoň něco o samotné skupině ABBA. Výstava je ale zajímavá a ne tak dlouhá, aby odradila ty, kterým se film snad nelíbil.

Hlavní část muzea přijde, až když návštěvník sejde do spodního patra budovy. Úvodní film promítaný na širokou zeď ve velkém sále člověka okamžitě vtáhne do atmosféry 70. let. Je krátký a obsahuje sestřih různých momentů z kariéry ABBA. Pak je divák opravdu připraven vydat se na interaktivní cestu.

Expozice obsahuje samozřejmě i dvojjazyčné tabule a popisy exponátů a fotografií z historie jednotlivých členů a celé čtyřky. Muzeum je ale opravdu hustě protkáno audiovizuálními a interaktivními prvky. Každou chvíli máte možnost nasadit si sluchátka a podívat se na povídání někoho zasvěceného, třeba samotných Agnethy, Björna, Bennyho a Anni-Fridy. Uslyšíte tak vzpomínky, názory i historky přímo od zdroje.

Se sluchátky si taky můžete vyzkoušet dobový jukebox s písněmi čistě od ABBA a sami si namixovat některou z jejich skladeb. Můžete se vyfotit tak, že vaše tvář bude posazená místo tváří členů skupiny, zazpívat si karaoke v uzavřené budce a na závěr máte možnost si na opravdovém podiu zazpívat a zatancovat před ostatními návštěvníky po boku švédské čtyřky, která vedle vás virtuálně koncertuje ve 3D rozlišení. Protože na odemčení většiny z těchto aktivit potřebujete svou vstupenku, můžete se pak pomocí kódu na ní k vašim „výkonům“ vrátit i z domova.

Pokud si ale chcete z muzea odnést ucelený obrázek toho, jak skupina vznikla, jak se fakticky vyvíjela do svého rozchodu a co dělali jednotliví členové poté, budete dost možná trochu zklamaní. Expozice se sice historii mapovat pokouší, přílišná interaktivita tyto snahy ale poněkud válcuje. Ty nejzákladnější informace se dozvíte, ale spíše mezi řádky některého z vyprávěných příběhů, ne moc přehledně a detaily z nich musíte tahat spíše náhodně.

Celkově však muzeum za návštěvu stojí, kdyby už jen proto, že jste na místě, kde ABBA začala i skončila. Dozvíte se něco o tom, kdo byli a jsou dnes jednotliví členové, na jakých projektech pracují, a přivede vás to k otázkám a částečně i odpovědím na to, proč si zrovna ABBA získala takovou slávu.

Vystavené výstřední kostýmy, ve kterých skupina, jak známo, koncertovala, jsou na samotné materiální expozici spolu s modelem nahrávacího studia asi to nejzajímavější. A interaktivitu si užijí zejména ti, kteří mají po návštěvách jiných stockholmských muzeí informací nad hlavu.

Foto: archiv autorky

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!