Vychází mrazivý soundtrack seriálu Černobyl složený ze zvuků skutečné jaderné elektrárny

Vychází mrazivý soundtrack seriálu Černobyl složený ze zvuků skutečné jaderné elektrárny  

Působivé záběry na vybuchlý reaktor doprovázené mrazivou hudbou, která maximálně umocňuje svíravý pocit z pohledu na nejzávažnější havárii v historii jaderné energetiky. Tím se může pyšnit seriál Černobyl, který se stal během několika dnů celosvětovým fenoménem.

Nyní vychází k jednomu z nejúspěšnějších seriálů oficiální soundtrack. Jeho hlavní autorkou je Hildur Guðnadóttir, islandská experimentální hudebnice. Při nahrávání hudby nepotřebovala žádné hudební nástroje, využívala totiž zvuky skutečné jaderné elektrárny.

"Společně s Chrisem Watsonem a Samem Slaterem jsme vycestovali do Litvy, abychom nahráli zvuky místní jaderné elektrárny Ignalina, kde byla natočena značná část seriálu," popisuje tvůrčí proces Hildur, "následně jsme se prohrabovali v hodinách nahraných materiálů a podařilo se nám zachytit unikátní melodie dveří, pump nebo reaktorových a turbínových hal. Kromě mého hlasu je tak hudba k seriálu tvořena samotnou elektrárnou."

Soundtrack, který získal nominaci na prestižní cenu Emmy, vychází na CD i LP. Hildur Guðnadóttir se kromě skládání hudby věnuje i zpěvu nebo hře na čelo. Podílela se již na soudracku k filmům Joker, Máří Magdaléna či Sicario 2. Kromě toho vydává i sólová alba. Na kontě má spolupráce s mnoha známými osobnostmi - například s již zesnulým Jóhannem Jóhannssonem či Fever Ray.

Seriál Černobyl je pětidílnou minisérií natočenou podle skutečných událostí kolem havárie černobylské jaderné elektrárny. K výbuchu reaktoru 4. bloku elektrárny došlo v brzkých ranních hodinách 26. dubna 1986 během technické zkoušky. Přesný počet obětí této tragédie je jen těžké odhadnout. Během nehody a v průběhu následujících tří měsíců zemřelo 31 lidí. Na následky radioaktivního mraku a záření však zemřely tisíce zasažených.

Naši recenzi na seriál si můžete přečíst zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!