Tři krásné trasy ve Vysokých Tatrách pro průměrně zdatné turisty

Tři krásné trasy ve Vysokých Tatrách pro průměrně zdatné turisty 

Vysoké Tatry jsou hory plné turistických příležitostí. Můžete tam vyrazit mnohokrát a stále zkoušet nové trasy, neboť výchozích míst i značených turistických stezek je tu zkrátka pro všechny dost. Vybrali jsme tři trasy pro letní výlety, které nejsou ani snadné, ale nepatří ani mezi ty nejnáročnější. Jsou tedy vhodné pro průměrně fyzicky zdatné turisty, kterým nevadí trocha stoupání, ale zároveň se nepotřebují úplně zničit.

Trasa Tatranské elektrické železnice (TEŽ) míří do třinácti zastávek v podhůří slovenské a polské přírodní chlouby, jejich nejvyššího pohoří, Vysokých Tater. Už samotná jízda po rozkošné úzkokolejce romantickou lesní krajinou pod štíty stojí za to.

Vybrali jsme tři trasy po Vysokých Tatrách, které nezvládne urazit každý, ale turistovi s průměrnou fyzičkou by neměly činit velký problém. Délka jedné trasy se pohybuje kolem patnácti kilometrů a převýšení kolem tisíce metrů. Všechny trasy lze samozřejmě různě kombinovat a upravovat, stačí si vzít mapu.

Z Vyšných Hágů přes hory a plesa do Štrbského plesa

Ze stanice TEŽ Vyšné Hágy se vypravte po žluté značce pozvolna vzhůru. Po několika kilometrech se stoupání přiostří a než dojdete k romantickému Batizovskému plesu, pravděpodobně se pořádně zapotíte. Ale výsledek stojí za to úsilí!

Od Batizovského plesa se malý kousek vraťte a napojte se na červenou značku, která vás povede po výškové trase kolem Klína (2186 m. n. m.) na Ostrvu (1984 m. n. m.). Zdánlivá hřebenovka vašim nohám pokoj nedá, cestou vás čeká ještě několik stoupání. Za Ostrvou pak naopak následuje prudký kopec dolů, který musíte klikatou cestou sejít až Popradskému plesu. Tady se za odměnu můžete stavit v samoobslužné restauraci, kde za nepřemrštěný peníz dostanete třeba něco ze slovenské kuchyně a pití.

Zbytek trasy vás může dovést po červené mírným klesáním do Štrbského plesa, kratší (ale i nudnější) variantou je modrá cyklistická trasa do stanice TEŽ Popradské pleso. Můžete se tedy rozhodnout podle únavy nebo počasí, které je v Tatrách, ostatně jako všude na horách, zcela nepředvídatelné.

  • Délka trasy: 15,7 km (do Štrbského plesa) / 15,3 km (k zastávce Popradské pleso)

  • Převýšení: 1162 m cestou nahoru, 953 m dolů (do Štrbského plesa) / 1071 m cestou nahoru, 950 m dolů (k zastávce Popradské pleso)

 

Z Tatranské Lomnice přes Skalnaté pleso a vodopády do Smokovce

Tato trasa nabízí velké odlehčení tím, že po celé délce počátečního stoupání z Tatranské Lomnice až ke Skalnatému plesu jezdí dvě lanovky. Zdatný turista ale nebude mít problém dojít na Štart (1150 m. n. m.) a poté prudčeji až k horskému jezeru v nadmořské výšce 1750 m po svých. Tam najdete hned několik možností, kde se občerstvit jinak než z vlastních zásob. Skalnatá chata  například nabízí točené pivo, limonádu a výběr jídel včetně několika masových dobrot z domácího chovu, počítejte ovšem s pořádnou vysokohorskou přirážkou.

Po návratu od plesa k rozcestí u Skalnaté chaty se vydejte po červené, tentokrát vás čeká opravdová hřebenovka s výhledy při krásném počasí. Cestou k Reinerově chatě vás nicméně ještě nějaké to mírné stoupání nemine. Odměnou je ale třeba pohled na Obrovský vodopád a možnost vydat se pak na cestu dolů přes malebné vodopády Studeného potoka. Od Hrebienku pak vede více tras, zelená vás nejsnadněji a nejrychleji dovede na stanici TEŽ do Starého Smokovce.

  • Délka trasy: 15,9 km

  • Převýšení: 1153 m nahoru, 1010 m dolů

 

Ze Štrbského plesa zpět přes Wahlenbergova plesa a štíty

Přestože tato trasa má nejnižší převýšení z tohoto výběru, zdaleka nepatří mezi ty méně náročné. Po celou dobu následujte žlutou značku. Ze Štrbského plesa začíná trasa k vodopádu Skok pozvolně. Od tohoto působivého vodopádu se ale stoupání přiostřuje a nevyhnete se vícero místům, kde je možné použít řetězy, ani těm, kde by řetězy byly vhodné, ale nejsou tam.

Trasa vede kolem několika menších jezírek. Od Capieho plesa v nadmořské výšce nad 2200 m musíte dál šlapat prudce do kopce po skalnaté hoře. Zdánlivá úleva se dostaví na Bystré lávce (2300 m. n. m.) pod Furkotským štítem. Překonáte ostrý zlom a rozprostře se před vámi pohled na krásná Wahlenbergova plesa a okolní krajinu.

Ani sestup nicméně není žádná procházka růžovým sadem, v něčem je spíš horší než cesta nahoru. Hned za lávkou vás čekají řetězy na skalách někdy zcela svislých. Po sestupu k jezerům už je cesta mírnější, stále však vede přes kameny, a než se dostanete zpět ke Štrbskému plesu, několik hodin vám pozvolný, a tudíž dlouhý sestup ještě zabere.

  • Délka trasy: 15,4 km

  • Převýšení: 982 m nahoru, 977 m dolů

 

Držíme palce, ať máte štěstí na počasí, protože bez něj vám unikne mnoho krásných výhledů. Pláštěnku ani pokrývku hlavy si ale za žádnou cenu nezapomeňte!

Foto: archiv autorky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!