Menší výstavy v červnu. Kam zajít za uměním v Praze?

Menší výstavy v červnu. Kam zajít za uměním v Praze? 

Červen v metropoli přináší kromě horkých dní i menší výstavy, které stojí za návštěvu. Podívejte se na náš výběr.

Lidské i hmyzí, moudrost i vtip

Roman Franta, malíř, který se proslavil zejména „broučímiobrazy, plátny, kde jsou zástupci hmyzí říše seskupení v abstraktních kompozicích nebo kde jejich struktury tvoří portréty známých osobností, vystavuje nyní v Galerii Havelka. Autor si zhruba dvacet let vede deníky, kde si zaznamenává vše, co ho zaujalo. Z těchto poznámek nakonec vznikla kniha RAT ART. Ilustrace k této publikaci, doplněné velkoformátovou malbou a instalací z kamenů, jsou k vidění v expozici. Výstava potrvá do 27. června.

Jedna z kresebných ilustrací, které si na výstavě můžete prohlédnout. Foto: archiv Martin Fryč

Krajinné duchovno

Další výrazný a v zahraničí oceňovaný autor Ondřej Tichý vystavuje nyní v Galerii Via Art. Maluje abstraktní, duchovní pohledy na jednotlivé předměty, krajinu či osoby. V jeho díle je také silně cítit inspirace venkovským prostředím, kde žije a tvoří. Na jeho obrazech najdeme často sítě pletiva či spletence hnízd. V expozici je k vidění i mnoho autorových objektů-soch. Prohlédnout si je můžete do 28. června.

Síť a noc. Foto: archiv Oldřich Tichý

Dvojice umělců – podobnosti a rozdíly

V Galerii La Femme naleznete výstavu dvou výtvarníků, kteří se zabývají především abstrakcí. Dita Perrier se ve svých malbách soustřeďuje zejména na zobrazení mezilidských vztahů. Zajímavá je i technika, kterou svá plátna tvoří, tedy enkaustika, kdy se do barev přidává vosk, který mimo jiné zajišťuje delší trvanlivost díla. Tvorba Miroslava Pošvice, malíře, sochaře a grafika, se vyznačuje jemností a klidem, který má až meditativní charakter. Výstavu lze navštívit do 30. června.

Dita Perrier: Rozloučení. Foto: archiv Galerie La Femme

Výlet do kraje pod Pálavou

Malíř Antonín Vojtek se ve své tvorbě věnuje zejména krajině jižní Moravy, kde se narodil a kde již osmdesát pět let žije. Jeho obrazy jsou měkce geometrické a malíř nezřídka zobrazuje vodní plochy a jejich okolí. Výstava v AD Galerii potrvá do 6. srpna.

Z výstavy Antonína Vojtka. Foto: Oldřich Hlaváček, archiv AD Galerie

Rozmanitost ilustrační tvorby

V Galerii Moderna se chystá výstava více jak osmdesáti prací tří světových autorů: Jiřího Trnky, Zdeňka Milera a Adolfa Borna. Expozice chce vyzdvihnout jedinečnost ilustrací těchto umělců a význam jejich díla pro následující generace. Zhlédnout ji bude možné od 20. června do 4. srpna.

Jiří Trnka: Hroch a klouček. Foto: archiv Galerie Moderna

Miroslav Pošvic: Řád neřád. Foto: archiv Galerie La Femme

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!