Jedno téma sedmnácti pohledy. Současná figurativní socha v Galerii Rudolfinum

Jedno téma sedmnácti pohledy. Současná figurativní socha v Galerii Rudolfinum95%

Jakými způsoby se dá zobrazit lidské tělo a co vše se jeho prostřednictvím dá říci? Pro odpovědi na tyto otázky navštivte Galerii Rudolfinum. Nejnovější výstava A Cool Breeze představuje sedmnáct světových umělců a jejich současné sochařské pojetí tradiční výtvarné formy – lidské figury.

Do expozice zve návštěvníky práce umělecké dvojice Elmgreen & Dragset s názvem On (zelená měď). Tato parafráze známé a symbolické kodaňské sochy Malá mořská víla zpodobňuje místo pohádkové bytosti mladého, nežně vypadajícího muže. Předznamenává tak nezastřeně společný rys vystavených děl. Tím je akceptování a porozumění historii sochařství, díky čemuž si umělec může dovolit svobodně posunovat významy, rozšiřovat obsah svého sdělení či se pouštět do krásné hry; do objevování nových území oboru.

Úvodní dílo výstavy On (zelená měď). Foto archiv autorky

Expozice je velmi dobře instalačně promyšlená – vede od díla k dílu a pro plné vychutnání výstavy je třeba ji procházet jedním vytyčeným směrem. Na cestě potkáme například Muže ve člunu od Rona Muecka, autora známého svými hyperrealistickými skulpturami v nadživotní či naopak podživotní velikosti, které dokáží velmi silně ukazovat i nejjemnější lidské emoce.

Pohled do sálu výstavy. V popředí dílo britského umělce s nigerijskými kořeny Yinky Shonibareho - Květinový oblak I. Foto archiv autorky

Za zmínku jistě stojí také instalace Melika Ohaniana Dívky z Chilwellu – Pozastavené jednání ukazující trojici dívek, které vyrábí bomby během první světové války. Jedná se o vypodobnění skutečných osob podle dobových fotografií, konkrétně z továrny v Chilwellu. Zde pracovaly převážně ženy, později přezdívané „Canary Girls“ kvůli žluté barvě, kterou získala jejich kůže při styku s trinitrotoluenem. Toto sugestivně připomenuté, masové zapojení žen do práce během Velké války později výrazně pomohlo k jejich emancipaci.

Lidská socha (bronz) od amerického sochaře Franka Bensona. Foto archiv autorky

V expozici najdete také jednoho umělce českého původu – a to Krištofa Kinteru. Jeho socha Modlitba za ztrátu arogance nezapře jeho typický smysl pro humor a ironii. Na vysokém podstavci stojí liška v trenýrkách, je polepená blyštivými kouličkami a pozvedá čenich v nadějeplném gestu. Nelze než doufat, že prosba za menší zpupnost bude vyslyšena.

Zdánlivě jednoduchá forma dokáže přenést silnou emoci. Litinová socha Antony Gormleyho s názvem Potlačení. Foto archiv autorky

V rámci zahájení výstavy A Cool Breeze, která potrvá do 11. srpna 2019, se veřejnosti představila nová podoba Artparku – relaxační a vzdělávací zóny Galerie Rudolfinum, která bude nabízet doprovodný program.

Detail jedné ze soch Melika Ohaniana Dívky z Chilwellu – Pozastavené jednání. Foto archiv autorky

Názor informuji.cz: 95%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie Rudolfinum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!