Velikonoce stokrát jinak: jak se slaví u sousedů i na opačném konci světa

Velikonoce stokrát jinak: jak se slaví u sousedů i na opačném konci světa 

Kraslice, pomlázky z vrbového proutí a velikonoční beránek – symboly, které se nevyhnutelně objevují s příchodem Velikonoc. Ať už během nejstarších křesťanských svátků lidé oslavují vzkříšení Krista nebo jen vítají jaro, koledování vajíček a pečení mazanců se nevyhnou. Jak se slaví svátky jara v různých koutech světa?

USA, Velká Británie, Francie

Asi nejrozšířenější velikonoční tradicí pocházející z Evropy je tradiční hledání kraslic a čokoládových vajíček. Velikonoční zajíček poschovává nejčastěji čokoládová vajíčka na zahradě v trávě, kde je pak děti mají za úkol najít.

Různé modifikace této tradice se rozšířily do celého světa. Američané spojili zvyk s velkolepou událostí nazvanou Easter Egg Roll, kdy americký prezident pozve děti, aby hledaly schovaná čokoládová vajíčka na trávníku před Bílým domem.

Lov velikonočních kraslic. Foto Pixabay

Ve Francii si cukrárny každoročně dávají záležet na výrobě speciálních sladkostí, které má schovat tentokrát Bílý zajíček. A ve Velké Británii k této tradici dospělí jedinci přidali vázání „obětí“ k židli. Aby se daný nešťastník osvobodil, musí dát výkupné v podobě polibku nebo peněz.

Polsko

V silně katolické zemi chodí lidé na Bílou sobotu do kostela, kde si nechávají posvětit jídlo, na kterém si pochutnají na Boží hod velikonoční. Velikonoční tabule má být pořádně bohatá a po postním období nesmí chybět ani maso a uzeniny.

Méně náboženským zvykem je tzv. Smingus-Dyngus, při kterém se chlapci snaží smáčet děvčata vodou. Dříve byla k dosažení tohoto cíle používána vědra, dnes se však objevují i stříkací pistole a prakticky vše, co chlapcům přijde pod ruku.

Smingus-Dyngus

Itálie

Na žebříčku silně nábožensky založených zemí nesmí chybět Itálie. Zde se věřící vydávají na křížovou cestu, aby si připomněli Kristovo utrpení. Vesnicemi také prochází velikonoční procesí, která mají zajistit lepší úrodu a připomenout Kristovo zmrtvýchvstání.

Nechybí ale ani netradiční zvyky, například sicilský abballu de daivuli. Místní si nasadí děsivé masky, které mají připomínat ďábla. Zamaskovaní pak nahánějí a odchytávají nevinné „duše“ a ten, kdo se chce vysvobodit, musí ďáblovi ještě před příchodem večera zaplatit drink. 

Filipíny

Rituál odsuzovaný katolickou církví každoročně podstupují dobrovolníci ve vesnici San Pedro Cutudna na Filipínách. Věřící se na Velký pátek nechají dobrovolně ukřižovat, nebo se bičují, aby odčinili nastřádané hříchy za uplynulý rok. Ač stát i církev tento zvyk silně odsuzuje, poraněným dobrovolníkům je poskytnuta zdarma zdravotnická péče.

Dobrovolné ukřižování na Filipínách. Foto Flickr

Česká republika a Slovensko

Různých kultur jsou stovky a zvyků snad ještě víc. Je třeba neopomíjet ani tradice nám vlastní, a proto se chlapci a muži na Velikonoční pondělí vydají do ulic vyšupat dívky a ženy, aby „neuschly“, za což si budou žádat odměnu v podobě kraslice nebo oblíbeného štamprlátka. Na východním Slovensku jsou dívky polévány studenou vodou, nebo rovnou vykoupány v potoce, což jim zajistí energii na celý následující rok.

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!