Praha fotografická představuje nejzajímavější snímky hlavního města za uplynulý rok

Praha fotografická představuje nejzajímavější snímky hlavního města za uplynulý rok 

Od 10. dubna až do 31. května hostí Staroměstská radnice výstavu oceněných a porotou vybraných fotografií z 23. ročníku soutěže Cena Praha fotografická, která již od roku 1996 každoročně soustřeďuje nejlepší snímky hlavního města vzniklé v uplynulém roce.

Do 23. ročníku soutěže nazvané v duchu velkého fotografa Prahy Josefa Sudka bylo přihlášeno 954 fotografií od 84 autorů. Soutěží se tradičně ve čtyřech stálých kategoriích: Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. Novými kategoriemi jsou pro letošek Strašnice a 100 let v Praze.

Téměř 200 oceněných a porotou vybraných snímků od 62 autorů máte nyní možnost až do konce května spatřit v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice. “Asi se shodneme na tom, že málokteré město je tak fotogenické jako Praha. Jsem velice rád, že existuje soutěž jako je Praha fotografická, v níž nám amatérští i profesionální fotografové ukazují, že je stále ještě možné vymyslet nějaký nový pohled na Prahu a že je možné zachycovat město každý rok v jeho proměnách, výjimečnosti, jedinečnosti i každodennosti, “ přiblížil svůj pohled na výstavu primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Zdeněk Velen: Kejklíř. Foto: archiv Prahy fotografické

Zaslané fotografie hodnotila devítičlenná porota v čele s fotografem Andrejem Reiserem. Kritériem výběru všech cen byla především originalita záběrů a individuální tvůrčí přístup k fotografickému ztvárnění témat. Fotografie jsou vystaveny v originální autorské podobě ve formě zvětšenin o rozměrech minimálně 30x40 centimetrů.

I pro porotu se stala letošním překvapením kategorie Lidé v Praze, která si poprvé v historii soutěže připsala prvenství v počtu přihlášených fotografií. To až dosud totiž vždy suverénně držela kategorie Krása Prahy a její proměny s fotografiemi nejrůznějších památek a zajímavých míst. “Lidé v ulicích metropole, odpočívající, bavící se, sportující, oslavující, demonstrující a protestující, lidé opuštění i přátelící se, na procházce i na cestách, domácí i turisté... Ti všichni nejen naplňují, zabydlují, ale v pravém slova smyslu i vytvářejí město,” říká kurátorka výstavy Věra Matějů a dodává: “Vyznění výstavy ve velké míře ovlivňuje i pozornost poskytnutá oslavám 100. výročí založení Československa, z nichž velká část v Praze probíhala.”

Tomáš Tkáčik: Prahou na kolejích. Foto: archiv Prahy fotografické

Hlavní cenou napříč kategoriemi je tradičně Cena primátora hlavního města Prahy, kterou letos získal Zdeněk Velen za snímky Kejklíř, U tanku a Vedro. Dále byla udělena Cena Foma Bohemia za nejlepší černobílou fotografii (Pavol Kmeťo: Cesta do práce), Cena Olympus (Tanya Kirilova: Nový život komínů), Cena Svazu českých fotografů (Petra Bambásková: Na Ladronce) a Cena Zväzu slovenských fotografov (Markéta Zachová: Orloj). Vyhlášeny byly i ceny v jednotlivých kategoriích (Krása Prahy a její proměny – Tomáš Tkáčik: Prahou na kolejích, Lidé v Praze – Martin Schubert: Letná a Štrossmayerák, Kronika hlavního města – Jakub Joachim: 50. výročí Jana Palacha). Starosta Městské části Praha 1 také již tradičně ocenil fotografii vybranou návštěvníky loňského ročníku výstavy (František Novák: Procházka po Kampě).

Vítězné a vybrané fotografie Prahy skládají na výstavě další část každoroční městské kroniky, nabízejí postoje autorů i rozmanitost jejich specifického způsobu hodnocení a vyjádření podoby i atmosféry města. Letos všechny ty snímky svým způsobem působí pozitivně. Poselstvím tohoto ročníku proto je, že naše metropole není jen souborem architektonických skvostů, ale především místem, kde se lidem dobře žije,” uzavírá Matějů.

Tomáš Tkáčík: Prahou na kolejích. Foto: archiv Prahy fotografické

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!