Jarní divadelní nadílka – podívejte se na 9 očekávaných pražských premiér

Jarní divadelní nadílka – podívejte se na 9 očekávaných pražských premiér 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Divadelní sezóna je v plném proudu a nouze není ani o nové kulturní zážitky. Co nového se chystá na pražských divadelních prknech? Nechte se inspirovat naším výběrem jarních premiér.

Návštěva na zabití

  • Premiéra: 13.3.2024 Divadlo Kalich

Zima zatím nedala poslední sbohem, a tak na jejím sklonku uvítáme ještě několik březnových premiér. Před návštěvou jara nás čeká totiž ještě Návštěva na zabití, a to v Divadle Kalich. Komedie vypráví příběh manželů, kteří neví, co si počít s nevyžádanou návštěvou výstřední Američanky Elsy.

Kde je hranice slušnosti a bezbřehé úslužnosti? A čemu v dnešní přemedializované době vlastně můžeme věřit? Po tom se budou pídit manželé Peter a Debbie, kteří se snaží být dokonalými hostiteli. Jenže Debbi udělá tu „chybu“, že si Elsino jméno zadá do Googlu. A od té chvíle se snaží o jediné - svého nenadálého hosta co nejrychleji vyprovodit… V Návštěvě na zabití uvidíte v hlavních rolích Taťjanu Medveckou, Sabinu Laurinovou a Matouše Rumla.

Foto: Divadlo Kalich

Soused

  • Premiéra: 16.3.2024 Divadlo Rokoko (Městská divadla pražská)

Nikdy nemůžete vědět, vedle koho jste si stoupli u baru... Nikdy nevíte, co o vás ví a co vy nechcete vědět o něm. Někdy ani nevíte, že je to váš soused. A že vám takový rozhovor změní život…

Zdánlivě náhodné setkání Daniela, úspěšné filmové hvězdy, a staršího Bruna, věčného smolaře, se z původně neškodné konverzace promění ve zrádnou hru na kočku a myš. V hořké komedii Soused se setkají Miroslav Hanuš a Martin Donutil.

Foto: Městská divadla pražská

Krásný nový svět

  • Premiéra: 23.3.2024 Divadlo Komedie (Městská divadla pražská)

Stabilita, prosperita, žádné války, bída a hlad. Žádná monogamie, protože všichni patří všem. Děti se rodí ze zkumavky. Nikdo není nespokojený, protože jsou všichni předurčeni pro svůj budoucí úděl ve společnosti. A pokud na někoho přijde negativní emoce, je tu vždycky soma – droga na potlačení emocí, po které nenastupuje žádná nepříjemná kocovina. Bůh neexistuje, láska neexistuje, umění neexistuje. Nahradila je pocitová kina a okamžité uspokojení všech potřeb.

Je to noční můra, nebo krásný sen? Je to život, po kterém všichni toužíme? John ale pochází z jiného prostředí. Přichází do ideální společnosti jako cizinec, který se narodil v divošské rezervaci. John ještě zná náboženství, četl Shakespeara a chce milovat… Klasika sci-fi žánru Krásný nový svět poprvé míří na české jeviště - do Divadla Komedie.

Foto: Alžběta Havelec Krhovjáková, Městská divadla pražská

Štyrský/Toyen/Heisler

  • Premiéra: 27.3.2024 Švandovo divadlo 

Tři výrazné osobnosti předválečné avantgardy, tři nezaměnitelné osudy, a přece tolik společného, že to nemůže být náhoda. Jediná noc na zlomu zimy a jara 1942, jediná noc v koupelně garsonky v Krásově ulici na Žižkově.

Malířka Toyen zde skrývá mladého básníka židovského původu Jindřicha Heislera. Je jediným básníkem současné mladé generace, kterého uznává dlouholetý blízký přítel Toyen – výtvarník Jindřich Štyrský. Ten je však už delší dobu vážně nemocný a tuší, že o čas v tzv. budoucnosti bojuje i on. Tam venku je tma, oni sevřeni v malém prostoru a v sobě příliš mnoho vzpomínek, plánů, imaginace i prolínání… Komorní hra Štyrský/Toyen/Heisler míří na prkna Švandova divadla v podání Anežky Šťastné, Jacoba Erftemeijera a Marka Kristiána Hochmana.

Foto: Švandovo divadlo

Žáby

  • Premiéra: 19.4.2024 Dejvické divadlo

Měl radši předměty, než lidi. Alespoň tedy do chvíle, než přišla ONA. V Dejvickém divadle se uskuteční premiéra komedie Petra Zelenky. Zpověď elitního filmového rekvizitáře, který je opomíjenou hvězdou své profese. Muž, rozervaný mezi láskou k nedostupné ženě a celoživotní fascinací předměty-rekvizitami ve vrcholné životní krizi… Hlavní a jedinou roli ztvární Ivan Trojan.

Co to píšeš, miláčku

  • Premiéra: 29.4.2024 Divadlo Lucie Bílé

Caroline se jednoho dne z dlouhé chvíle začte do rozpracovaného románu svého muže, úspěšného prozaika Guillauma, a nevěří svým očím. Hrdina románu o nemanželském poměru stárnoucího muže s mladou atraktivní dívkou se povážlivě podobá samotnému autorovi. A Caroline dokonce tuší, o kterou dívku by se mohlo jednat.

Když k nim na večeři přicházejí dlouholetí přátelé Éric a Sylvie, rozhodne se Caroline muže se svým podezřením konfrontovat… V představení Co to píšeš, miláčku se objeví Lenka Vlasáková, Miroslav Etzler, Veronika Svojtková a Ladislav Hampl.

Foto: Divadlo Lucie Bílé

Bílá Voda

  • Premiéra: 9.5.2024 Stavovské divadlo

Divadelní adaptace románu Bílá Voda spisovatelky Kateřiny Tučkové míří do Stavovského divadla. Bílá Voda je vesnice v horách, kam po léta proudily zástupy věřících vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie.

Dnes sem přijíždí frustrovaná a nešťastná Lena Lagnerová, aby utekla před svou minulostí. Ujme se jí několik svérázných řádových sester, v čele s řeholnicí Evaristou. Lena, probírající se zaprášenými písemnostmi kláštera, brzy zjišťuje, že démoni obcházející minulost místních jeptišek nezmizeli a jsou součástí i jejího vlastního osudu. Nejtěžší bitvu totiž musí svést člověk na vlastním poli…

Foto: Stavovské divadlo

Oko tygra

  • Premiéra: 2.6.2024 Komorní divadlo Kalich 

Markus Malin se rozvedl, našel si mladou přítelkyni, koupil si sportovní auto, začal chodit do solária a boxerského klubu... a teď po sedmi měsících může zodpovědně říct, že euforie vyprchala a on by se rád vrátil ke své ženě Marion a dětem. Ti ovšem mají zásadní podmínku. Okamžitě začne chodit na terapii proti krizi středního věku.

Bezohledně otevřená a upřímná zpověď jednoho muže o tom, co žádný chlap nepřizná jen tak. Komedie Oko tygra s Markem Němcem v ústřední roli zamíří premiérově do Komorního divadla Kalich v červnu.

Judy

  • Premiéra: 14.6.2024 Studio DVA divadlo

Tragikomedie nahlížející do jednoho z posledních pokusů Judy Garland o návrat na scénu. Ikona světového showbusinessu, fenomenální zpěvačka, filmová hvězda, nejzářivější i nejtragičtější americká star.

Fatální koktejl slávy, stimulujících látek, finanční nestability a nevydařených manželství návrat ani tentokrát neulehčují. Kdo jí chce skutečně pomoc a komu jde o vlastní prospěch? Dokáže jí nová láska zachránit, anebo svůj největší hit Over the Rainbow zazpívá naposled…? V hlavní roli Judy se představí Monika Absolonová.

Foto: Studio DVA divadlo 

Úvodní foto: Alena Hrbková, Štyrský/Toyen/Heisler

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!