Jarní výstavy na severu Čech: socialistická architektura, neznámý Rusakov i současné sochařství

Jarní výstavy na severu Čech: socialistická architektura, neznámý Rusakov i současné sochařství 

Architektonická pozůstalost ze socialistického Československa, neznámá tvorba proslulého výtvarníka Svetozara Rusakova nebo díla současných českých sochařek – nejen na to lákají během jara severočeská muzea a galerie.

1. Sluneční město – Architektonické dědictví z let 1948–1989

Jaké architektonické dědictví nám zůstalo ze čtyřicetileté komunistické éry a jakou historickou a estetickou hodnotu tyto stavby mají? Nad těmito otázky se zamýšlí výstava v Galerii Hraničář v Ústí nad Labem. Nejde však o konvenční expozici s panely, fotografiemi a modely – téma je reflektováno prostřednictvím současných uměleckých děl a autentických transferů z tehdejší ústecké architektury, třeba orientačních systémů, nápisů či neonů. Kromě bezplatné výstavy čeká návštěvníky až do 26. července bohatý doprovodný program od přednášek přes projekce až po vycházky.

© Jan Šrámek. Foto archiv Galerie Hraničář

2. Graniton – umělecká a užitková keramika 1907–1928

Věhlasnou keramiku značky Graniton představuje Regionální muzeum v Teplicích. K vidění jsou zde nejen známé předměty z okruhu uměleckého sdružení Artěl, ale i běžné obchodní zboží určené pro střední vrstvy, které podniku umožňovaly ekonomické přežití. Sbírku do expozice zapůjčil sběratel Jiří Hořava, kterému se podařilo nashromáždit přes 500 kusů keramiky, o které vydal i obsáhlou publikaci. Výrobky si budete moci prohlédnout do 5. května.

3. Krása a půvab – současné české sochařky

Současné české sochařství přiblíží výstava v Oblastní galerii Liberec, která bude zahájena 22. března. Ukazuje pestré přístupy umělkyň, mezi kterými najdete zastánkyně tradičního figurálního sochařství, abstraktních prací i monumentální prostorové tvorby. Organizátoři chtějí expozicí připomenout slavnou libereckou výstavu Socha a město 69, díky které se před půlstoletím začaly sochy více prosazovat ve veřejném prostoru. Díla Moniky Immrové, Anny Hulačové, Bronislavy Bakule Malé a spousty dalších si budete moci prohlédnout do 9. června.

Magdaléna Roztočilová, Byebyeboy, 2017. Foto archiv OGL

4. Svetozar Rusakov – Jen počkej, zajíci!

Výtvarník Rusakov je v povědomí zapsán především slavným animovaným seriálem Jen počkej, zajíci!, jeho umělecký rozsah je ale mnohem širší. V žatecké Galerii Sladovna se od 7. března do 14. dubna budete moci seznámit i s jeho další tvorbou, která zahrnuje kresby a malby nejrůznějšími technikami s námětem ženských aktů i květinových zátiší. Chybět nebudou ani ukázky ze zmíněného seriálu.

5. Výstava kraslic

Naladit se na blížící se Velikonoce můžete od 9. březnaMěstském muzeu Mimoň. Čeká vás zde plejáda kraslic vytvořených různými způsoby a z různých materiálů. Těšit se můžete i na rozmanité sváteční dekorace nebo soubor lidových krojů a krojovaných panenek. V sobotu 20. dubna výstavu doplní celodenní tematický program. Expozici máte možnost zhlédnout až do letošního Velikonočního pondělí.

Foto archiv Galerie PRE

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!