Silikonové panny, novodobé otrokyně i bratři Okamurovi. Přehled nejzajímavějších dokumentů na festivalu Jeden svět

Silikonové panny, novodobé otrokyně i bratři Okamurovi. Přehled nejzajímavějších dokumentů na festivalu Jeden svět 

Co nabízí letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který v hlavním městě odstartoval 6. března a následně poputuje do regionů? Podívejte se na náš přehled.

1. Rekonstrukce Utøyi

Čím si prošli přeživší účastníci letního tábora norské strany AUF na ostrově Utøya v roce 2011? Svůj traumatický zážitek se několik z nich pokusilo zrekonstruovat během experimentální inscenace, kterou v dokumentu zachytil režisér Carl Javér. Nejde o klasické představení – chybí v něm divadelní kulisy a rekvizity a „herci“ se pohybují podle namalovaných čar na podlaze. Díky znovuprožití svých nočních můr mohou sami dospět katarze a divákům dát šanci pochopit, co si dodnes nesou v sobě.

2. Sakawa

Už vám jistě někdy do e-mailové schránky spadl spam, po jehož otevření jste se dozvěděli, že jste vyhráli v loterii, nebo jste se „omylem“ dostali na stránku s profily vnadných žen. Víte, kdo se za těmito zprávami a profily skrývá? To vám prozradí snímek o trojici mladých podvodníků z Ghany, kteří si vydělávají dosti nekalým způsobem a dokonce si přitom neváhají dopomáhat bizarními prostředky, třeba imitací ženského hlasu při telefonátu nebo zapojováním černé magie.

3. Služebnou v pekle

Měli jste za to, že otroctví v dnešním civilizovaném světě už neexistuje? Že je opak pravdou, potvrzuje dokument o mladých dívkách z Afriky a Asie, které coby domácí služebnice pracují u boháčů v Jordánsku, Libanonu a Spojených arabských emirátech. Zaměstnavatelé při nástupu seberou služkám pas, za těžkou práci jim dají jen almužnu a navíc je často týrají a sexuálně obtěžují. Podle statistik zemřou jen v Libanonu dvě domácí služebnice týdně. Pracovní agentury, které jim zajišťují místo, o problému mlčí.

4. Český žurnál: Bratři Okamurovi

Tomia Okamuru zná v tuzemsku každý a o jeho bratrovi Hayatovi také většina z nás povědomí má. Bratři jsou ale celkem tři – mezi politikovy sourozence patří i urbanista Osamu a doplňuje tak značně nesourodý trojlístek. Z jaké rodiny bratři Okamurovi pochází a dokážou spolu dnes vyjít? Do komplikovaných vztahů se ponořil věhlasný český dokumentarista Filip Remunda v rámci série Český žurnál.  

5. Šťastná země

Největší ostrov na světě, který patří Dánsku, přitom má vlastní vládu a parlament. Tato fakta si ze zeměpisu pamatujeme zřejmě všichni, kdo ale hlouběji zná grónskou kulturu a obyvatele? Historii a současnost, stereotypy i fakta o této odlehlé zemi s dechberoucí krajinou představuje film v lehce humorném duchu.

6. Bohové z Molenbeeku

Za pár dní uběhnou tři roky od teroristických útoků v Bruselu – ještě krvavější zločiny napáchali teroristé v listopadu 2015 v Paříži. O životě v bruselské čtvrti Molenbeek, jež je dnes považována za líheň islámského terorismu, pojednává očima trojice malých dětí přemítajících o Bohu a bozích poetický snímek známé finské režisérky Reety Huhtanen.

7. Vítejte v Sodomě

Sodoma, město hříchu, které nechal Bůh za trest vypálit, dalo přízvisko obrovské skládce vyřazené elektroniky z Evropy. Najdete ji na periferii ghanské metropole Accra v části Agbogbloshie. Navzdory tomu, že jde o jedno z nejjedovatějších míst na světě, láká sem lidi ze širokého okolí – zkrátka zde cinkají peníze. Do nitra vybraných členů této zvláštní komunity vás vtáhne film autorské dvojice z Rakouska.  

8. Všude kolem nás

Nejen mikrovlnné záření, ale i internet nebo elektřina, co nás místo užitku pomalu zabíjí? Na světě je spousta lidí přesvědčených o škodlivosti nejrůznějších záření, před kterým se musí chránit, což pro ně ve výsledku znamená naprostou izolaci od většiny výdobytků postmoderní společnosti. Prostor těmto lidem svěřit se a divákům možnost porozumět jim, proč to vlastně všechno dělají, dává bez předsudků dokument nizozemské režisérky.

9. Silikonová romance

Silikonovými pannami je doslova zaplaveno Japonsko, v Praze se v loňském roce otevřel první nevěstinec s neživými prostitutkami. Na fakt, že i spousta Američanů dává před ženou z masa a kostí přednost umělé partnerce, se zaměřil tento film, který leccos vypovídá o současné podobě lásky, osamělosti a (ne)toleranci okolního světa. „Jsou jiný, jsou svý, ale to vždycky nemusí znamenat, že jsou špatný,“ shrnul existenci silikonových panen jeden z vystupujících v dokumentu.  

10. Ještě nekončíme

Vyučují italštinu, organizují výlety, podnikají, studují, cestují do zahraničí a denně vyběhnou stovky schodů. Řeč není o žádných mileniálech, ale o českých babičkách a dědečcích, jejichž rozmanité aktivity zdokumentoval Jiří Zykmund. Díky svým povahovým rysům a schopnosti být nad věcí se čtyři ústřední protagonisté zvládají poprat se svým zdravotním omezením a častou samotou.

Foto © docnyc.net

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!